Jó útra terelnék Erzsébetvárost

Szinte mindent meg kell változtatni, hogy végre jó útra térjen Erzsébetváros – szögezte le lapunknak Vattamány Zsolt (Fidesz–KDNP). Bár a polgármester szerint a Hunvald-korszak kárai az újabb nyomozások lezárultával még tetemesebbek lehetnek, az önkormányzat új vezetése ma már átfogó kerületfejlesztési terveket készít. Ingatlaneladások ezután is lesznek, de a készülő új rendeletek alapján csak törvényesen.

2011. 04. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Budapest a súlyos Demszky-örökséggel küszködik fél éve, de hasonló csomagot vett át Hunvald Györgyéktől Erzsébetváros is. Mire számít, a ma kezdődő per választ ad arra, mekkora kárt is okozott a VII. kerületnek az előző MSZP–SZDSZ-es vezetés?
– Az ügyészség a Hunvald-ügy okozta károk közül csaknem 640 millió forintot talált bizonyítottnak a vádiratban, de itt vannak még a „futó” büntetőeljárások. Az Almássy Téri Szabadidőközpont eladása, az Akácos udvar, illetve a Kertész utca 23. szám alatti ingatlan ügyében – tavalyi feljelentéseink alapján – a rendőrség tovább nyomoz, a végösszeg pedig emelkedhet.
– Az elherdált pénzek egy része a majdani jogerős ítéletek után megtérülhet, de a tovább pusztuló, zömmel műemléki épületek megmentése, az évtizedek óta ide-oda dobált bérlők helyzetének a rendezése nem várathat magára.
– Sértettként az említett kárösszegre már a tavaly október végi vádemeléskor bejelentettük polgári jogi igényünket, ugyanakkor az előző ciklus vezetőitől csaknem ekkora nagyságú adósságállományt örököltünk. A Hunvald-ügyet kirobbantó Király utcai házaknál szeretnénk az érintett bérlőknek legfeljebb másfél év alatt megoldást kínálni. Minden épületben és külön-külön is rendkívül bonyolult problémával állunk szemben. A bérlőket megkérdeztük, túlnyomó többségük azt jelezte, hogy szeretne elköltözni ezekből a nagyon rossz állapotú lakásokból.
– Az önkormányzat mit tud kínálni ebben a helyzetben?
– Nyolcvan-száz lakással gazdálkodhatunk évente, ennek felét, pontosan ötvenet különítettünk el cserealapként. Az önkormányzatnak nincs pénze arra, hogy kivásárolja a főbérleti jogokat, arra pedig végképp nincs, hogy felújítsa ezeket az épületeket. Elkerülhetetlennek látszik, hogy befektetőket vonjunk be.
– Eredetileg Hunvald György és társai is hasonló indokokkal privatizáltak…
– Mi törvényesen, átláthatóan, árukon értékesítenénk az ingatlanokat, csakhogy amíg per alatt állnak, tehetetlenek vagyunk. Azt is világossá tettük, hogy a házak sorsától, a perek végkimenetelétől függetlenül rendezzük a bérlők helyzetét. Korábban a polgármester az üres lakások 40 százalékáról egy személyben dönthetett, mi egynek a lehetőségét is töröltük. Az egész rendszer, amely a visszaélésekre lehetőséget adott, hibás volt. Ezért gyökeresen megváltoztatjuk a lakások és a helyiségek eladásával, illetve bérbeadásával foglalkozó valamennyi rendeletünket.
– A kerületi önkormányzat erkölcsi veszteségei még ma is felbecsülhetetlenek. Vissza lehet-e szerezni valamit a szocialisták által elvesztegetett bizalomból?
– Miután 2008 végén megkezdődtek a letartóztatások, a szabadlábon maradt vezetéssel már senki nem akart igazából üzletet kötni, nem tekintették partnernek. Tavaly október 3-án az önkormányzat megítélése éles fordulatot vett. Mindent elkövetünk, hogy megváltoztassuk az Erzsébetvárosról az utóbbi években kialakult képet. Ezért indítottuk útjára az oktatási-kulturális területen, a kerületfejlesztésben, a társasházak és az iskolák felújításában egyaránt sikerrel kecsegtető Erzsébet-tervet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.