Megdőlhet Hunvald védekezése

Rövid időn belül megdőlhet Hunvald György volt MSZP-s polgármester bírósági védekezése – derült ki abból a képviselő-testületi határozatból, amelynek alapján a VII. kerület fideszes vezetői újabb feljelentéseket tesznek. A dokumentum szerint Hunvald korábbi szocialista helyettese, a most is önkormányzati képviselő Gergely József felelőssége is felvethető.

2011. 04. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erzsébetváros képviselői a múlt pénteken fogadták el az előző balliberális vezetés ingatlaneladásainak utólagos ellenőrzéséről készült összefoglalót. Mint megírtuk, az önkormányzat által megbízott jogászok – a Fővárosi Bíróságon zajló Hunvald-perben tárgyalt tizenhét önkormányzati épület privatizációjánál felvetődött bűncselekményeken túl – további tizenegy épület eladásánál találtak súlyos jogsértéseket. Az önkormányzat hosszú, akár több cikluson át húzódó pereskedésekre számít. Vattamány Zsolt (Fidesz–KDNP), a városrész polgármestere leszögezte: elszántak, mert a lakóknak kárt okozó, az épített örökség egy részét eltüntető, a műemlékek további pusztulását eredményező privatizáció szereplőit felelősségre kell vonni. – A képviselő-testület nem csupán a szükséges jogi lépések megtételére, hanem a vizsgálat folytatására is felhatalmazott – tette hozzá.
Egykori szocialista elődje bírósági meghallgatásán, másodrendű vádlottként cáfolni próbálta a vádiratot. Hunvald György többek között a lakók érdekeire hivatkozva állította: „sok száz család helyzetét oldottuk meg” és „sok-sok milliárd hasznot realizáltunk”. Csakhogy Erzsébetváros fideszes vezetése megállapította: a szóban forgó tizenegy ingatlan adásvételi szerződésében feltüntetett 3,6 milliárdos vételár nem jelentkezett bevételként az önkormányzatnál.
Az ingatlanok közül többet „csomagban” árultak. Hunvald bírósági meghallgatásán pozitív példaként hozta fel a Csengery utca 20. és 22. szám alatti lakóingatlan együttes eladását. A mostani vizsgálat azonban kiderítette, hogy a két házból vételárként befolyt 242 millió forint megegyezik a bérlők önkormányzat által megelőlegezett kártalanításának összegével. Az eklektikus épületeket lebontották, az egybenyitott üres telkekre hiába írtak elő beépítési kötelezettséget, azokon régóta szabadtéri autóparkoló működik. A Dohány utca 10. szám alatti lakóépületet a Síp utca 8. és 10. szám alatti ingatlanokkal együtt adták el a szerződés szerint csaknem 380 millió forintért, ám a bevétel alig haladja meg a 12 milliót, a bérlők kártalanítását itt a vevő fizette, az adatok szerint ez a tétel meghaladta a 630 milliót. A zsinagóga mellett található épületek betört ablakokkal és piszkosan ma is üresen állnak. Ugyancsak együtt értékesítettek három szomszédos Kertész utcai ingatlant: az eredeti teljes vételár 425 milliós összegéhez képest az új tulajdonosok csaknem 3 milliárd forintig bejegyzett jelzáloghitelt vehettek fel, míg az önkormányzat végül több mint négymilliós mínusszal zárta az ügyletet. A műemléki jelentőségű területen szintén lebontották a házakat. A hetedáron eladott épületek beépítési kötelezettsége két éve lejárt, a poros telkeket tulajdonosaik ma is parkolóként „hasznosítják”. Egy önkormányzati tulajdonú Csengery utcai irodaházat 2006-ban csaknem ötödáron, 300 millió forintért adtak el. Az önkormányzattól üresen vett épület kétszer is tulajdonost cserélt. A három magántulajdonos együttesen több mint 1,7 milliárdos jelzáloggal terhelte meg az öt éve pusztuló „szellemházat”.
A Dob utca 19–21. szám alatti ingatlanok eladásánál felvetődhet a 2009-es letartóztatása után tavaly októberig Hunvaldot helyettesítő MSZP-s Gergely József felelőssége is. A volt alpolgármester most is önkormányzati képviselő, és a fenti ügyletben a végleges adásvételt ő írta alá rács mögött ülő főnöke előszerződése alapján. A vizsgálat szerint az önkormányzatnak legalább 20 milliós kárt okozhattak.
A további feljelentések és az esetleges újabb büntetőeljárások alapjaiban rengethetik meg a bűncselekmények elkövetését tagadó Hunvald védekezését. Ezt erősíti, hogy a magát szintén ártatlannak valló elsőrendű vádlott, Gál György volt SZDSZ-es gazdasági bizottsági elnök a bíróság előtt elárulta: még legalább negyven ingatlant adtak el hasonló módszerekkel. Hunvald, Gál és tizennégy társuk a Központi Nyomozó Főügyészség szerint csaknem 640 milliós kárt okozott bűnszervezetben elkövetett csalással, hűtlen kezeléssel, vesztegetéssel és egyéb bűncselekményekkel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.