Nem reváns, de három pont

Ha az őszi 0-6-ért számszerűleg nem is sikerült elégtételt venni, a Ferencvárosnál mindenki boldogan fogadta tegnap az Újpest 1-0-s legyőzését a labdarúgó NB I 21. fordulójának Üllői úti nyitányán.

Munkatársainktól
2011. 04. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valamivel könnyebb megközelíteni a Nou Campot egy Barcelona–Real Madrid-rangadó előtt, mint az Albert- vagy a Szusza-stadiont, ha az örök rivális, pontosabban annak szurkolóserege érkezik vendégségbe. A lilák tegnap különösen felbőszítették a hazai drukkereket, hisz már a bemelegítés alatt többször hatig számoltak, miközben a zöldek csak a „Mossuk le a gyalázatot!” transzparenssel idézték a Megyeri úton beszedett fél tucatot. Egy másik felirat a sokkal régebbi és sokkal dicsőbb múltat idézte, mert úgy szólt, „Tempó, Fradi!”, és így az előző század első felében biztatták a kedvenceket.
Tempó tegnap is volt, ám az első helyzetek az újpestiek előtt adódtak. Rajczi például, rögvest azután, hogy már az első tíz percben begyűjtötte szokásos sárga lapját, a bal alsó sarokba gurított volna, ha Ranilovic nem hárít egy „szlovén spárgával”, majd a csatár a 26. percben már el is húzott a kapus mellett, és tulajdonképpen gólpasszt adott, de Balajti képességeit meghaladó megoldást választva eltörte a labdát. Nem úgy Heinz, aki a 40. percben Schembri passzát kihasználva megszerezte a vezetést; döcögős labdaátvétel után úgy talált a rövid alsóba, hogy Balajcza még beleért a ballábas löketbe. A Fradi-tábor túláradó boldogságában akkora pirotechnikai bemutatót tartott, hogy azzal az arzenállal egy lokális háborút is megnyerhetett volna – ez annyiban is jelzés értékű volt, hogy 6-0-ra senki sem számított, különben nem pazarolták volna el a puskapor nagy részét már az első találatnál.
Persze ki tudhatta, jön-e egyáltalán második? A hazai vezetés dacára Prukner László kreatívabb és támadóbb futballt remélhetett a szünet után, mert Tóth Bencét küldte pályára. Ez nyilván annak sem szólhatott, hogy az első félidőben a hazaiak 57, a vendégek 43 százalékban birtokolták a labdát; az ifjú középpályás érkezése inkább a minőséget, mint a menynyiséget volt hivatott javítani. A küzdelem a korábbi koreográfiának megfelelően folytatódott, főképp ferencvárosi lábakon járt a labda, de közben akadt néhány veszélyes lila kontra, Takács lövése után például Balog testéről kapu fölé perdült a labda. Mitrovics távoli szabadrúgásokkal próbálkozott, a másik oldalon pedig Heinz több szép szólóval mutatta, hogy gólja meghozta a játékkedvét. A továbbiakban szabálytalanságok és cserék sorjáztak, az eredmény nem változott, a Ferencváros szerényen visszavágott az őszi fiaskóért, s 2003 novembere után újra legyőzte az örök riválist.
Amelynek trénere, Mészöly Géza szomorúan, s egyben érdekesen értékelt: „Úgy érzem, jobban játszottunk, mint az őszi 6-0-s mérkőzésen, rengeteg helyzetet kihagytunk, főleg az első félidőben. Bánt, hogy ilyen teljesítménnyel nem szereztünk legalább egy pontot, mert arra rászolgáltunk volna.” Kollégája, Prukner László így fogalmazott: „Nem akartunk revánsot venni a 6-0-ért, azt majd az élet később megadja, csak a három pontot szerettük volna megszerezni. Ez sikerült, életem legnagyobb sportélményei közé tartozik ez az este.” Az FTC 2., az Újpest 11. a tabellán.
Az NB I 21. fordulójának tegnapi mérkőzésein: Ferencváros– Újpest 1-0 (1-0), Albert Stadion, 12 ezer néző, jv.: Iványi. Gól: Heinz (40.). Kaposvár–Vasas 0-1
(0-0), Kaposvár, 2000 néző, jv.: Garcia. Gól: Ferenczi (82.).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.