Pénzhiány a brit felsőoktatásban

Jotischky László
2011. 04. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit egyetemek soha nem tapasztalt anyagi gondokkal küzdenek. Tavaly már súlyos rendbontásba fulladó diáktüntetéseket idézett elő az, hogy a kormány a 2012 őszén kezdődő tanévtől kezdve felemeli az egyetemi tandíjakat. Igaz, hogy ez a jelenleg tanulmányaikat folytató hallgatókat már nem érinti, de mindez nem csökkentette a felháborodást.
A felsőoktatási tandíjak bevezetése nem új, már a kilencvenes évek konzervatív kormánya is kezdeményezte, majd Tony Blair vezetése alatt a munkáspárti kormány állapította meg az évi háromezer font (kb. 900 ezer forint) összeget. A tandíjat előre kell fizetni minden harmadév elején, és az erre rászoruló többség előnyös feltételek mellett kölcsönt vehet fel egy olyan pénzintézettől, amelyet a kormány hozott létre e célból. Ez már akkor elégedetlenséget szült. A jelenlegi konzervatív–liberális demokrata koalíciós kormány azonban olyan törvényt fogadtatott el a parlamenttel, amely lehetővé teszi az egyetemek számára, hogy akár háromszorosára is felemelhessék az oktatás díját. A végzett hallgató utólag törlesztheti majd le a hatalmas (tipikusan 24–27 ezer font, azaz körülbelül nyolcmillió forint) tartozást, mihelyt jövedelme meghaladja az évi 21 ezer fontot. Meg kell jegyezni, hogy ezek az összegek kizárólag tandíjat jelentenek, a hallgató megélhetését egyetemi tanulmányai alatt vagy a szülők fizetik, vagy a hallgatónak kell szünidő alatti alkalmi munka jövedelméből, vagy további kölcsönből fedezni.
Az egyetemeket is sújtja az új intézkedés, mert a kormány által a hallgatók száma alapján megállapított támogatást nagymértékben, egyes esetekben 50–80 százalékkal csökkentik. Köztudomású, hogy még a felemelt tandíj sem fedezi az oktatás költségeit, különösen nem azokon a fakultásokon, ahol intenzív gyakorlati oktatásra, laboratóriumi felszerelésre, különleges informatikára van szükség. Már most nyilvánvaló, hogy legalább hetven felsőoktatási intézet él ezzel a lehetőséggel. Az új tandíjrendszer nem ad nagyobb szabadságot a tanintézeteknek, mert egyfelől korlátozza jövedelmüket, másfelől előírja a felveendő diákok számát, miközben arra kényszeríti őket, hogy alacsony jövedelmű családok gyerekeinek jókora kedvezményeket ajánljanak. Ez a „pozitív diszkrimináció” nemcsak azokat a családokat sújtja, amelyek gyerekei méregdrága, de oktatási szempontból kiváló magán-középiskolákba járnak, mert ezek az ország diákságának mindössze hét-nyolc százalékát teszik ki, míg százalékarányuk az „elit” egyetemeken 40-50 százalék, tehát az átlagegyetemek hallgatóságának kis töredékét alkotják.
Általános aggodalom, hogy a szegényebb családok gyermekeit elriasztja a nehéz és hosszan tartó anyagi teher a továbbtanulástól, és hogy sokan, akik hatalmas adósságot vállalnak szellemileg kielégítőbb és anyagilag jövedelmezőbb karrier érdekében, egyszerűen külföldön értékesítik majd tudásukat, ahol gyakorlatilag nem lehet behajtani rajtuk a tartozást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.