Révbe ért a pihenőkártya

A kormány döntött az üdülési csekket felváltó Széchenyi-pihenőkártya kibocsátásáról: az új kafetériaelemet a munkáltatók évi 300 ezer forint értékben járulékmentesen és jelentős adókedvezmény mellett adhatják a munkavállalóknak – viszont szociális alapon  nem lesz igényelhető.

Szabó Emese
2011. 04. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A júliusban bevezetendő Széchenyi-pihenőkártyával a szálláshely-szolgáltatásokkal együtt vehetők igénybe azok a szolgáltatások, amelyek a pihenést, valamint az egészség védelmét és megerősítését szolgálják. Idetartoznak többek közt az éttermi vendéglátás, a fürdőzés és a testedzés, valamint a betegségmegelőző, egészségmegőrző és -helyreállító szolgáltatások. A kártya emellett múzeumok, színházak és egyéb művelődési intézmények, növény- és állatkertek, tematikus parkok, természetvédelmi területek és szabadidőparkok belépőinek megvásárlására, valamint verseny- és lovaglóistállók szolgáltatásainak igénybevételére is használható lesz, de élni lehet vele az utazásszervezőknél megrendelt belföldi utazási csomagok megvásárlása esetén is.
– Magát a kártyát a munkáltatók a bevezetést követően évi 300 ezer forint értékben adhatják a munkavállalóiknak járulékmentesen, kedvező adózással – mondja Bánki Erik fideszes képviselő, a parlament sport- és turizmus bizottságának vezetője, hozzátéve, hogy ezen összeghatárig e juttatást csak tizenhat százalékos személyi jövedelemadó terheli, szemben az üdülési csekk huszonöt százalékos adóvonzatával.
Míg ez utóbbi kedvező fejlemény, az kevésbé jó hír, hogy a Széchenyi-pihenőkártya szociális alapon már nem lesz igényelhető. Az is újdonság, hogy a kártya kiadója biztosan nem a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány lesz.
– A kormány a múlt év végén fogadta el azt a törvényt, amely szerint azon alapítványok, amelyek ötvenszázalékos állami tulajdonban vannak, átalakulnak gazdasági társaságokká. Ilyen a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány is, amelynek működését lényegében az bénította meg, hogy a kuratóriumába hat főt delegált az állam, hatot pedig a szakszervezetek, ezért a működése gyakorlatilag ellehetetlenült. Az alapítvány emiatt nonprofit gazdasági társasággá alakul, amelyben immáron többségi tulajdonos az állam – a hamarosan megjelenő Széchenyi-pihenőkártya jövőbeni kibocsátója pedig egy pénzintézet lesz.
Mint megtudtuk, a kártya megjelenésétől függetlenül egy ideig még az üdülési csekk is forgalomban marad. – A most használatban lévők a kibocsátásukat követő év végéig használhatók fel, ami azt jelenti, hogy az idei csekkek 2012 végéig érvényesek. Ettől az időponttól a pihenőkártya teljes egészében átveszi majd az üdülési csekk szerepét. A kártya alkalmazása egyébként a becslések szerint három-öt éven belül a belföldi turizmus mintegy harmincöt százalékos fellendülését eredményezi, miközben működtetési költsége mindössze negyedakkora lesz, mint amekkora az üdülési csekké volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.