Válságban a német liberálisok Kölcsönadott voksok

2011. 04. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak betetőzése volt a német szabad demokraták utóbbi másfél évre jellemző kormányzati kínlódásának a március 27-i tartományi választásokon elszenvedett vereségük. (A párt törzsterületének számító Baden-Württembergben megfeleződött a liberálisok támogatottsága, 5,3 százalékukkal épphogy bejutottak a stuttgarti tartományi gyűlésbe. Rajna–Pfalzban még siralmasabban szerepeltek, a 4,2 percentes támogatás arra elég, hogy a következő öt évben csak látogatójeggyel tehessék tiszteletüket a mainzi törvényhozás épületében.)
A lesújtó eredmények miatt Guido Westerwelle pártelnök, külügyminiszter április 3-án bedobta a törülközőt, és bejelentette, nem indul májusban a rostocki kongresszuson a pártelnöki címért. A 49 esztendős politikus döntésével, amelyet a fiatalítás szükségességével és a külügyminiszteri tevékenységre történő nagyobb odafigyelés szándékával magyarázott, véglegesen lezárt egy korszakot, hiszen tíz esztendeig vezette a német liberálisokat.
Korábban a liberálisok kiválóan kihasználták az abból adódó lehetőségeket, hogy készek voltak koalícióra lépni mindkét nagy párttal, a kereszténydemokratával és a szociáldemokratával is. Így, leszámítva az FDP ellenzékbe vonulását és a CDU abszolút többségének öt évét (1956–61), illetve az első nagykoalíció hároméves korszakát (1966–1969), a Német Szövetségi Köztársaság 1949-es megalakulása óta a német pártok közül a leghosszabb ideig, 42 évig voltak kormányon.
A mérleg nyelvének szerepét az FDP azzal vesztette el, hogy a zöldek – pártjuk új, realistább irányvonalával – a szociáldemokraták számára vállalható koalíciós társsá váltak. Westerwelle tíz év óta sok mindennel kísérletezett, hogy visszajuttassa pártját a hatalomba, ám az 2001-ben és 2005-ben is igen gyengén szerepelt a választáson. Westerwelle számára az utolsó esélyt a 2009-es voksolás jelentette. Paradox módon az ellenzéki liberálisok profitáltak a pénzügyi válságból, mert a választók bíztak a párt legendásnak tartott gazdasági szakértelmében. Ezért sokan benne látták a kilábalás lehetőségét. Ráadásul sok jobboldali szavazó abban a reményben „adta kölcsön” szavazatát a liberálisoknak, hogy ezzel végre véget vethet a CDU–SPD-nagykoalíciónak. (Ők egy kereszténydemokrata–liberális koalícióval kívánták megakadályozni a CDU balratolódását).
E szerencsés körülmények összjátéka következtében a liberálisok a 2009 őszén megszerzett 14,6 százalékukkal történelmük legjobb eredményét érték el. Csakhogy az FDP félreértette győzelmét, és szinte kizárólag az adócsökkentésre koncentráló programjának feltétlen támogatásaként értékelte. Ezt a programot azonban nemigen sikerült megvalósítani. Miközben a liberálisok a koalíciós szerződésben lefektetett adócsökkentési terveikre hivatkoztak, a költségvetési hiány feltétlen csökkentését zászlajára tűző Wolfgang Schäuble (CDU) pénzügyminiszter a büdzsé siralmas helyzetével érvelt.
Mindezt tetézte, hogy Guido Westerwelle külügyminiszter – a köztársaság történetében példátlan módon – igen rövid időn belül az egyik legnépszerűtlenebb politikussá vált. Viszonylag hamar kiderült, hogy tíz év ellenzéki lét dacára sem készült fel a feladatra. A közvélemény nem harapott rá a népszerűség-növelőként kitalált atomfegyvermentes Németország-koncepcióra sem. (Világossá vált, hogy nem Berlinben döntik el, vajon kivonják-e az országban tárolt amerikai nukleáris fegyvereket.) A sajtó élesen bírálta azt is, hogy a liberális minisztereket kísérő delegációkban rendszeresen feltűntek olyan üzletemberek, akik jelentős adományokkal támogatták az FDP kampányát. A külügyminiszter abban is hibázott, hogy eleinte az egyébként nyíltan hirdetett homoszexualitása miatti támadásként próbálta beállítani az őt érő bírálatokat.
A liberális tárcákat – az igazságügyit, egészségügyit és a gazdaságit – elkerülték a szakpolitikai sikerek. A nagy garral meghirdetett egészségügyi reformnak még a körvonalai sem látszanak. S a gazdasági miniszter is inkább kínos elszólásai miatt vált híressé.
A tartományi választások után Westerwellének a pártelnökségről történő lemondás tűnt az egyetlen lehetőségnek, hogy megtartsa a külügyi tárcát. Lemondása annál is könnyebb volt, mert nem adta fel ama reményét, hogy ugyanúgy, mint elődje, Joschka Fischer, ő is pártja szürke eminenciása maradhat, formális pozíció nélkül. S ez a remény nem is annyira alaptalan, hiszen elnöksége alatt teljesen kicserélte a pártvezetést, így utódját is csak bizalmasai, az úgynevezett „Westerwelle-fiúk” közül lehet kiválasztani a rostocki kongresszuson.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.