Alstom-botrány: feljelentés készül

Alstom-ügyben Orbán Viktor miniszterelnökkel egyeztetek a jövő héten, de több mint valószínű: csak egy új metrókocsi-pályázat kiírása jelentheti a végső megoldást – közölte a főpolgármester. Az Alstom franciaországi bírósági állításai miatt Magyarországon felelhet a hatóságok előtt, a már zajló büntetőeljárásban pedig az ország és a főváros korábbi balliberális vezetőit is kérdőre vonhatják.

2011. 05. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármester a franciaországi Versailles-ban, az Alstom-per szerdai tárgyalásán kirobbant botrányról kifejtette: a francia cég által ott hangoztatott hazugságok kapcsán rágalmazás és a hatóságok félrevezetése miatt Magyarországon büntetőfeljelentést készítenek elő. – A június 8-án a BKV-nak járó 30 milliárd forintos bankgaranciáról várható ítéletet követően, a május 4-i tárgyalás szó szerinti jegyzőkönyve alapján megtesszük a jogi lépéseket – fűzte hozzá. Tarlós István aláhúzta: az új pályázat ügyében heteken belül lépniük kell, ugyanis a négyes metró 181 milliárd forintos EU-támogatása is elveszhet, ha a szerelvények nem közlekednek 2015-ig.
Megírtuk, a másodfokú tárgyaláson a metrókocsikat immár két és fél éve nem szállító Alstom képviselői Magyarország és Budapest jelenlegi vezetőit is rágalmazták, oldalukon a francia ügyésszel.
Az Alstomnak a 65 milliárd forintos, felerészt kifizetett megbízás alapján a kettes metróvonalra 22, az épülő négyesre pedig 15 szerelvényt kellett volna szállítania. Ehhez képest a prototípusra már elvi engedélyes sincs. A Nemzeti Közlekedési Hatóság tavaly fékhibák és más súlyos biztonsági hiányosságok miatt jogerősen is elutasította a metrószerelvények típusengedélyének kiadását.
Az Alstom tegnap sem válaszolt lapunk kérdéseire. Közleményt adtak ki, ami szerint minden rendben van, cégük „a világ egyik vezető közlekedési rendszer- és vasútijármű-gyártója”.
Az eredeti szerződést öt évvel ezelőtt Aba Botond, a BKV akkori vezérigazgatója mellett Demszky Gábor volt SZDSZ-es főpolgármester is aláírta. Hűtlen kezelés megalapozott gyanújával a Nemzeti Nyomozó Iroda ismeretlen tettes ellen folytat büntetőeljárást az ügyben. A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület már tavaly decemberben a felelősök megnevezését követelte. A civilek szerint a szerződés aláíróin kívül mindenképpen meg kell hallgatni többek között Medgyessy Pétert. Az MSZP volt kormányfője már korábban elismerte, tanácsadó cégének „volt kapcsolata” az Alstommal.
Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. vezérigazgatója kérdésünkre közölte: minden fellelhető dokumentumot átadtak a nyomozó hatóságoknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.