Bányászhatnak Verespatakon?

Bár a román környezetvédelmi minisztérium szerint leghamarabb jövőre születhet döntés a verespataki aranybányászat engedélyezése tárgyában, a ciántechnológiás projektben érdekelt társaság abban bízik, hogy jövőre már nekiláthat a külszíni fejtés előkészítésének.

2011. 05. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemrég megkapta a területrendezési terv környezetvédelmi engedélyét a verespataki színesfémbányászatban érdekelt kanadai–román vegyesvállalat, így abban bízik, hogy még ebben az évben döntés születik a teljes bányaprojekt engedélyezése ügyében. Szentesy Cecília, a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) műszaki igazgatója lapunknak elmondta, amennyiben az Európa legnagyobb külszíni aranybányájának hatástanulmányát elemző bukaresti tárcaközi műszaki bizottság pozitívan véleményezi a tervet, és ennek alapján a román kormány is zöld jelzést ad az erdélyi településre tervezett kitermelésnek, 2012 tavaszán a cég nekilátna a feldolgozóüzem és a gátak megépítésének, 2014 őszén pedig beindulhatna a több mint 300 tonna arany és 1600 tonna ezüst kitermelése. – Tehát ha a kormány a teljes projekt számára is jóváhagyja a környezetvédelmi engedélyt, 2014 utolsó negyedében Verespatakon kiöntenék az első aranyrudat – állapította meg a társaság illetékese, emlékeztetve, hogy a ciántechnológián alapuló bányaterv szerepel a román kormány 2009-ben elfogadott stratégiájában. A Szentesy vázolta derűlátó forgatókönyvnek részben ellentmond, hogy Borbély László romániai környezetvédelmi miniszter korábban úgy nyilatkozott: leghamarabb 2012-ben dől el, megindulhat-e a Verespatakra tervezett aranybánya-beruházás. Már csak azért is, mivel Románia csak két hónappal ezelőtt juttatta el értékelés végett a magyarországi hatóságoknak az RMGC új hatástanulmányát, másrészt kevésbé valószínű, hogy a bukaresti kormány vállalja a döntés ódiumát a jövő évi önkormányzati és parlamenti választások előtt ebben a rendkívül kényes kérdésben.
A kanadai–román társaság ugyanakkor várja a román művelődési minisztérium régészeti mentesítési engedélyeit is a négy verespataki érctelep – Kirnyik, Cetate, Zsig és Orla – kitermelése érdekében, amelynek kapcsán hét évig pereskedett romániai civil szervezetekkel. Az RMGC különben mára teljesen berendezkedett a Fehér megyei településen: egy német cég közreműködésével két hónapon belül hozzálát a régi állami bánya lezáratlan tárnáiból rendszeresen szivárgó – az Aranyos folyó élővilágát 45 kilométer hosszan teljesen kipusztító – nehézfémeket tartalmazó savas víz kitisztításához. A társaság idén kétszáz új munkahelyet létesített Verespatakon, így alkalmazottainak száma 450-re rúg, többek között az ő közreműködésükkel folytatnak felújítási munkálatokat a település 160 épületén. A kanadaiak azt ígérik, hogy 35 millió eurót költenek a község történelmi központjában található műemlékek restaurálására, ha a román állam rábólint a bányászat beindítására. Ugyancsak felújítanák a már felkutatott és megmentett római kori tárnákat, kegy- és sírhelyeket, miközben romániai civilek többek között ezek miatt szorgalmazzák, hogy Verespatak kerüljön fel az UNESCO világörökségi listájára. Különben a költözést választó és a Gyulafehérváron az RMGC által felépített Hidegvölgy-negyedben új életet kezdett 125 verespataki családon túlmenően újabb kilencven család fordult a társasághoz annak érdekében, hogy elcserélné verespataki házát a megyeszékhely lakóparkjában építendő ingatlanra. Ezzel egy időben a Gold támogatási szerződést kötött a Kolozsvári CFR labdarúgóklubbal is, és a román rögbiválogatott főszponzora lett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.