Hallgatnak a nyugati szerkesztőségek

Jobboldali radikálisok kiűzik a kisebbséget a magyar faluból – harsogta több nyugati hírmagazin honlapja aznap, amikor a gyöngyöspatai cigányokat táboroztatni vitte a Vöröskereszt.

2011. 05. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hisztériakeltés, az evakuálásnak beállított akció után ugyanezek nem adtak tájékoztatást arról, hogy a roma családok hazatértek. A The Washington Post, a The Wall Street Journal, a Süddeutsche Zeitung, a Neue Zürcher Zeitung, az Associated Press, a Reuters – mind szakmailag elismert, tekintélyesnek nevezett napilapok és hírügynökségek, amelyek az újságírói szakma követelményeit figyelmen kívül hagyva nem törekedtek arra, hogy feltárják a Gyöngyöspatán történtek okait vagy nyomon kövessék a falu életének további eseményeit.

*

Aki valahol Nyugat-Európában vagy az Egyesült Államokban április 22-én az interneten böngészte a napi híreket, esetleg egy nappal később kedvenc napilapját lapozgatta, megdöbbenéssel vehette tudomásul, hogy Közép-Európa szívében, az EU egyik tagállamában cigányok százait űzték el egy faluból szélsőjobboldali, fasiszta csoportok.
Ezek pedig szorosan kötődnek a magyar parlament harmadik legnagyobb pártjához, amelynek ideológiája tulajdonképpen nem áll messze a kormánypártétól, amelynek vezetője nacionalista, populista és demagóg, elnyomja a médiát és az ellenzék megkérdezése nélkül új alkotmányt fogadtat el a parlamenttel. Vagyis – állapíthatták meg az amerikai vagy a svájci újságolvasók – a kormány oda nem figyelése miatt fordulhat elő, hogy hazánkban üldözik a kisebbségeket, az Európai Unió pedig semmit sem tesz ennek megakadályozásáért.
A Gyöngyöspatával kapcsolatos híreket elsődlegesen a nemzetközi hírügynökségek tálalták, helyszíni tudósítók híján a lapok és a hírportálok többsége tőlük vette át a tudósításokat. A legnagyobb hírügynökségek – AP, AFP, Reuters – egyike sem vette a fáradságot, hogy az április 22-i menekülésről, evakuálásról, táboroztatásról szóló tudósítások után megírja, hogy két nappal később visszatértek otthonukba a cigány családok. A német lapok közül csak az osztrák Der Standard és a német Frankfurter Allgemeine Zeitung számolt be a romák húsvétvasárnapi hazatéréséről. A Der Spiegel a hangzatos Jobboldali radikálisok kiűzik a kisebbséget a magyar faluból címmel ütötte fel tudósítását.
A Der Spiegel cikke úgy véli, Magyarország csak félig lép fel a szélsőséges jelenségek ellen, majd a Gyöngyöspatán öt nappal később kitört verekedés kapcsán arról írnak, hogy „szélsőségesek új erőszakhullámot indítottak a romák ellen”, nem említve, hogy az egyenruhás csoportok és a romák egymást provokálták az összecsapás előtt. A Süddeutsche Zeitung szerint „a magyar kormány nem akarja tudomásul venni, hogy vészhelyzet van”. Sem a Der Spiegel, sem a Die Welt című német lap nem mulasztja el megemlíteni, hogy az Orbán-kormány nem csupán a cigányokat nem képes megvédeni, de olyan intézkedéseket hozott – médiatörvény, alkotmány –, amelyeket Európa-szerte bírálnak, az ellenzéki aggályok figyelembevétele nélkül születtek meg és a Fidesz hatalmi pozícióját erősítik. Azonban a Süddeutsche Zeitung, a Neue Zürcher Zeitung, a Die Presse, a The Washington Post vagy a brit The Daily Telegraph sem érezte úgy, tudatnia kellene olvasóival, hogy az április 22-én evakuált, kimenekített, elmenekült, elűzött cigányok két nappal később hazatértek. Hogy ez miért van így, levélben érdeklődtünk az összes említett sajtóorgánumnál, ám csupán a The Daily Telegraphtól kaptunk választ, amelynek tudósítója közölte: a szerkesztőség már nem találta elég érdekesnek a hazatérés hírét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.