Hunvaldékból mártírt faragnak

2011. 05. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hunvald, akárcsak a maffiafilmek szereplői, fénykorában szinte mindenhova pisztollyal járkált, és fennen hangoztatta: „szemet szemért, fogat fogért, ez az én elvem”. Még az ellene nyomozó ügyészeket is megfenyegette…


Ezekben a napokban dőlhet el véglegesen, hogy kicsivel megússzák-e nyolcéves ámokfutásuk után az MSZP és az SZDSZ bukását okozó korrupt politikusok, vagy oda kerülnek, ahova valók. Hosszú időre a rács mögé. Hagyó, Hunvald, Gál és a többiek most azért nincsenek ott, mert a független magyar bíróság kiengedte őket. A jelek szerint a balliberálisok megpróbálják saját embereik védelmét a kormány elszámoltatási terveinek lejáratására is felhasználni.
A budapesti szocialista különítményből februárban Hagyó Miklóst küldték házi őrizetbe. A volt főpolgármester-helyettes azt képzelte, hogy az irodájában rendszeresen elfogyasztott 40 deka párizsi után a BKV-t is csak úgy a hóna alá kaphatja. Nem így történt, őt és 21 társát bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, hivatali visszaélés, zsarolás és más bűncselekmények elkövetésével gyanúsították meg. A volt főpolgármester-helyettes előzetes letartóztatását a Fővárosi Bíróság arra hivatkozva szüntette meg, hogy „nem merült fel konkrét tény arra vonatkozóan, hogy H. Miklós olyat tett volna, amely a nyomozás sikerét veszélyeztetné”. Emlékezetes, rendőrségi szembesítésükkor a szintén gyanúsított Balogh Zsolt, a BKV volt megbízott vezérigazgatója azt mondta egykori főnökének, hogy halálfélelme (!) volt tőle, és az akkor már hónapok óta előzetesben lévő politikustól még mindig tart. Korábbi vallomásában a közlekedési cég vezetője részletesen leírta, hogy Hagyó hogyan ragadta őt nyakon, mielőtt a havonta nokiás dobozban szállítandó milliók átadására „kérte”.
Az elmúlt két évben a Fidesz és Kocsis István, a közlekedési társaság vezérigazgatója feljelentéseiben megjelölt szerződéseknek, kifizetéseknek csak töredékét tárta fel az eddigi büntetőeljárás. A Legfőbb Ügyészség a napokban dönt a BKV-nyomozás négy hónapos meghosszabbításáról. – Ugyan fennáll a szökés és elrejtőzés veszélye, de a kényszerintézkedéstől várt célok házi őrizetben is biztosíthatók – írta Hagyó Miklósról a Fővárosi Bíróság. Ugyanitt alig egy hete döntöttek az erzsébetvárosi ingatlanpanama-ügy két fővádlottja, Hunvald György, Erzsébetváros volt szocialista polgármestere és Gál György SZDSZ-es gazdasági bizottsági elnök előzetes letartóztatása megszüntetéséről. Előbbit lakhelyelhagyási tilalommal sújtották, ami azt jelenti, hogy Hunvald egész Budapesten oda megy, ahova akar. Gál házi őrizetbe került. Az áprilisban kezdődött büntetőper vádirata szerint a két volt VII. kerületi vezető, továbbá tizennégy társuk több mint 600 millió forintnyi kárt okoztak a kerületi önkormányzatnak. Mindezt a Központi Nyomozó Főügyészség szerint bűnszervezetben elkövetett csalással, hűtlen kezeléssel, vesztegetéssel és egyéb bűncselekményekkel. A bíróság szerint a maffiavádat az ügyészség „nem írta körül megfelelően”, ezért, ha azt nem tudják bizonyítani, a vádlottak büntetési tétele nem 20, „csupán” 10 év szabadságvesztés. A végzésben elismerték ugyan, hogy fennáll a szökés és az elrejtőzés veszélye, de itt sem látták szükségesnek az előzetes letartóztatás fenntartását. A vádhatóság már a tárgyalás első napjaiban jelezte, a bizonyítékokat, a hang- és videofelvételeket csatolták, viszont a bíróság rögtön az első napon – elévülésre hivatkozva – hat vádlott esetében megszüntette az eljárást. Utóbbi ügyben a Fővárosi Ítélőtábla dönt. A bíró pedig az a Vincze Piroska, aki „részben bűncselekmény, részben bizonyítottság, illetve a társadalomra való veszélyesség hiánya” miatt felmentette Molnár Csaba volt rendőr alezredest. A Kulcsár-féle brókerbotrány egykori főnyomozóját hivatali visszaéléssel, illetve közokirat-hamisítással vádolták meg.
A bíró a Hunvald-per tárgyalásain nem engedett sem kép-, sem hangfelvételt készíteni, mondván, az befolyásolná a vádlottak meghallgatásait. A két VII. kerületi „szabadulóművésznek” egyébként nem kevésbé félelmetes a híre, mint Hagyónak: Hunvald, akárcsak a maffiafilmek szereplői, fénykorában szinte mindenhova pisztollyal járkált, és fennen hangoztatta: „szemet szemért, fogat fogért, ez az én elvem”. Még az ellene nyomozó ügyészeket is megfenyegette, a következőképpen: „Aki ellenemre tesz, azt autógumik között kiszállíttatom a tajgára, dolgozni vagy medveeledelnek.” Gál a maga „chicagói” stílusával szintén mindig elérte, amit akart. – Most ezek az emberek akár szembe is jöhetnek velünk az Andrássy úton – emelte fel szavát a parlamentben a vádlottak és gyanúsítottak rutinszerű bírósági kiengedése ellen Pálffy István. A kormánypárti politikus szerint az ilyen ügyek miatt a Fidesz és a KDNP egyik legfőbb ígéretét nem tudja betartani, és sérül az emberek igazságérzete.
Az első Orbán-kormány 1998-as megalakulása előtt a Postabank-botránytól, a 36 milliárd forintos hűtlen kezelés gyanújától volt hangos az ország, és a győztes polgári pártok is a felelősségre vonás szükségességéről beszéltek. Ezt nem egyeztették Princz Gábor volt bankvezérrel, aki Bécsbe távozott, de nem cukrászdát nyitni, mint ahogy EU-csatlakozásunk idején azt a regnáló szocialista hatalom hirdette. Az akkori polgári kabinetnek 2002-ben mennie kellett, a bankár pedig tizenegy évig kihúzta, majd a két évvel ezelőtti jogerős ítélet összesen 3,6 millió forintos büntetést szabott ki rá.
Jogosan kelthet félelmet, hogy az elmúlt évek, a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormányok idején elkövetett, de csak az elmúlt ciklus utolsó két évében feltárt legnagyobb korrupciós és gazdasági bűnügyeinek főszereplői szabadon
grasszálhatnak. Ha a különféle önkormányzati, közpénzeket milliárdszámra szóró politikusok ügyeit átfogóan nézzük, forgatókönyvszerűen megláthatjuk az MSZP egyszerű, de ördögi menekülési taktikáját: nemcsak a felelősség, hanem az ügyek számukra veszélyes kiszélesedése elől. Ráadásul két legyet is ütnének egy csapásra, mert a második Orbán-kormány elszámoltatási kezdeményezéseit is végzetesen lejárathatnák a közvélemény előtt, mire az az elmúlt években történtek legfőbb felelősének tartott Gyurcsány Ferencet elérné.
Az akció Erzsébetvárosban láthatóan már meg is kezdődött. Hunvald szabadulása óta kedvenc balliberális médiumaiban két kézzel szórhat bármit. Egészen elképesztő, hogy a bíróság előtt konkrétan egyetlenegy értékbecslésre sem emlékezett, a vádlottak padján pedig a károkozással szemben felhozott milliárdos hasznot 300 millió forintra redukálta a Népszavában. A lapnak adott interjújában Okozok még meglepetést címmel a levitézlett MSZP-s szinte mártírrá, és ha nem is szentté, de legalább boldoggá avatja saját magát. Az pedig vélhetően sajtótörténeti fotó lesz, amelyen a rabruhát alig néhány órája levető Hunvald fiaival „takarítja” a flasztert, ahol szerinte a többség még mindig szereti. Aki a képet alaposan megnézi, az láthatja, hogy beállított, és egy vödör víz utcára fröcskölésén kívül szó sincs ott semmiféle takarításról. A történet viszont tanulságos lehet: őszre várhatóan kitűzik a terézvárosi ingatlanpanama-pert, amelyben Verók István korábbi MSZP-s polgármester és 13 társa áll a bíróság elé. A minap zárult vádemeléssel az ugyancsak VI. kerületi kerékbilincses vesztegetési ügy. Hatvani Csaba jelenlegi MSZP-s képviselő így kétszeres vádlott, sőt együtt állítják bíróság elé a jelenleg felmondási idejét töltő jegyzővel, Sajtos Csillával. A fővárosban pedig még nem zárult le a nyomozás a többi közműcég, sem az FKF, sem a Főkert, sem a Főtáv, sem a gyógyfürdők ügyében.
Ami pedig Erzsébetvárost illeti, a kerület új vezetésének vizsgálata szerint a Hunvald-korszakban okozott kár nagysága meghaladhatja a hárommilliárd forintot is. Az újabb bűncselekménygyanús ingatlanügyletek miatt Vattamány Zsolt (Fidesz–KDNP) polgármester hamarosan újabb feljelentéseket tesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.