Júniusi döntés a metrókocsiperben

Júniusra halasztotta a döntést az Alstom-perben a versailles-i bíróság – értesült lapunk. Megtudtuk: a tegnapi másodfokú tárgyaláson a metrókocsikat immár két és fél éve nem szállító Alstom képviselői Budapest jelenlegi vezetőit rágalmazták, oldalukon a francia ügyésszel. A főváros büntetőfeljelentést fontolgat a cég ellen.

2011. 05. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elképesztő rágalmakkal próbálta saját hazája bíróságát megtéveszteni a francia Alstom, ezért nemcsak a megállapodás vált lehetetlenné, de fontolgatjuk, hogy büntetőfeljelentést is teszünk – közölte lapunkkal Tarlós István (Fidesz–KDNP). Versailles-ban egyébként június 8-án hirdetnek ítéletet. A tavaly ősszel a nem teljesítés miatt felmondott Alstom-szerződés alapján a BKV által követelt mintegy 30 milliárd forint egyrészt a kifizetett 50 százalékos előleg bankgaranciáját, másrészt a szokatlanul alacsonyan, a 65 milliárd forintos szerződés 10 százalékában megállapított kötbért, a teljesítési garanciát foglalja magában.
A főpolgármester azok után fakadt ki, hogy a francia fellebbviteli bíróságon tegnap az a cég szórta a rágalmakat az új városvezetésre, amely harmadik éve nem teljesíti a 2006-ban kötött, tavaly októberben felbontott metrókocsi-szerződést. – Az állítások között szerepelt például, hogy mi még a Fővárosi Közgyűlés megalakulása előtt megállapodtunk volna az oroszokkal a szerelvényekről. A BKV szerintük olyannyira csődben van, hogy a dolgozóknak sem tud fizetni, ezért hatalmas sztrájkokat és tüntetéseket tartanak – mondta Tarlós István, aki szerint ezek után szinte lehetetlen a megállapodás.
Úgy tudjuk, hogy a csaknem botrányba fulladt tárgyaláson az elsőfokú, nanterre-i tárgyaláshoz hasonlóan ismét az Alstom oldalán avatkozott be egy francia ügyész, továbbá a céggel szerződésben álló két francia, illetve német bank. A BKV-t az egyik legnevesebb francia ügyvéd védi. Információink szerint a metrószerelvényekre típusengedélyt nem szerzett társaság a napokban korábbi, elvi engedélyét is elvesztette, mivel lejárt annak a határideje. A Nemzeti Közlekedési Hatóság tavaly fékhibák és más súlyos biztonsági hiányosságok miatt jogerősen is elutasította a metrószerelvények típusengedélyének kiadását. Az Alstom tegnap sem válaszolt lapunk kérdéseire. Az eredeti szerződést öt évvel ezelőtt Aba Botond, a BKV akkori vezérigazgatója mellett Demszky Gábor volt SZDSZ-es főpolgármester is aláírta. Jelenleg hűtlen kezelés megalapozott gyanújával a Nemzeti Nyomozó Iroda ismeretlen tettes ellen folytat büntetőeljárást az ügyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.