Lemondott az IMF vezérigazgatója

Azonnali hatállyal lemondott Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szexuális bűncselekménnyel vádolt vezérigazgatója. Az igazgatótanács ismertette Strauss-Kahn levelét, amelyben a leghatározottabban tagadja az ellene felhozott vádakat, s közli, minden erejét, idejét és energiáját arra fordítja, hogy bebizonyítsa ártatlanságát.

2011. 05. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előny a szocialistáknál. Miután Dominique Strauss-Kahn nem indul a jövő évi franciaországi elnökválasztáson, a legfrissebb közvélemény-kutatási adatok szerint a Szocialista Párt egyik lehetséges elnökjelöltje, Francois Hollande volt pártvezető lehet az első forduló győztese, de Nicolas Sarkozy jelenlegi köztársasági elnök mindenképpen a második fordulóba jutna, bárki lenne is szocialista ellenfele. Az IMF súlyos botrányba keveredett vezérigazgatója Sarkozy legveszélyesebb ellenfele lehetett volna a 2012 áprilisában esedékes voksoláson. Az Ipsos közvélemény-kutató intézet tegnap nyilvánosságra került felméréséből kiderül, hogy Hollande az első fordulóban a szavazatok 29 százalékát kapná meg, ha ő lenne a szocialisták elnökjelöltje, Martine Aubry jelenlegi pártvezető a választók 27 százalékának bizalmára számíthatna, míg a 2007-es elnökválasztás vesztese, Ségolene Royal 16 százalékos eredményre lenne képes. Sarkozy 21 százalékot szerezne meg, ha a szocialisták jelöltje Aubry lenne, és 19 százalékot, ha Hollande-dal kellene szembeszállnia az első fordulóban. Sarkozy csak abban az esetben lenne az első forduló nyertese, ha a szocialisták Royalt indítanák. Royal jelöltsége esetén Marine Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front vezetője szorosan az elnök mögött végezne az első fordulóban a szavazatok 17-18 százalékával. Nicolas Hulot, a környezetvédők jelöltje a szavazatok 11-13 százalékára számíthatna, Jean-Louis Borloo, Sarkozy egykori minisztere új centrista pártja hasonló eredményt érne el. Dominique de Villepin volt kormányfő, Sarkozy jobboldali riválisa csak abban az esetben kerülne öt százalék fölé, ha Royal lenne a szocialisták jelöltje. A Le Figaro napilap által közölt másik felmérés arra mutat rá, hogy a szocialisták jelöltjének idei októberi kiválasztásán 62 százalékos, elsöprő győzelemmel végezne Francois Hollande. Egy hónappal ezelőtt – Strauss-Kahn botránya előtt – 35 százalékon állt. (MN)


Jelen pillanatban elsősorban a feleségemre – akit mindenkinél jobban szeretek –, a gyerekeimre, a családomra és a barátaimra gondolok. Mint ahogy gondolok IMF-beli kollégáimra is – írja Dominique Strauss-Kahn. Levelében közli, végtelenül szomorú, de kötelességének érzi lemondani, mert gondolnia kell családjára, és mert az IMF javát tartja szem előtt. Volt kollégáihoz szólva így írt: „nagy dolgokat vittünk véghez az utóbbi több mint három évben”.
Az IMF megkezdi az új vezérigazgató kiválasztását, addig a vezérigazgató-helyettes, az amerikai John Lipsky vezeti az intézményt. Angela Merkel német kancellár és az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso is ragaszkodik ahhoz, hogy a hagyományokhoz hűen ismét európai vezetője legyen az IMF-nek, ahogy a Világbank élére mindig amerikai állampolgárságú vezetőt választanak. Barroso szerint nem az a fontos, hogy milyen nemzetiségű lesz, csak az, hogy az Európai Unióból legyen, amely az IMF legnagyobb befizetője. Angela Merkel arra is felhívta a figyelmet, hogy az eurózóna problémáit figyelembe véve érthető, hogy az EU miért ragaszkodik európai vezérigazgatóhoz. Az európai vezetők aggódva nyilatkoztak az utóbbi napokban, hiszen felerősödtek azok a hangok, amelyek szerint eljött az ideje, hogy egy rohamosan fejlődő állam – például Brazília – állítson jelöltet az IMF élére. A húszak csoportja (G20) nemrég nyílt kiválasztási eljárásban egyezett meg, úgyhogy lehetséges más jelölt is a felzárkózó gazdaságú országok csoportjából. Az Egyesült Államoknak a legnagyobb, 16,7 százalékos a szavazati aránya a valutaalapban, Japáné 6,0, Németországé 5,7, Franciaországé 4,85 százalék. Egy adott jelöltnek a szavazatok legalább 85 százalékát kell megszereznie a győzelemhez. Strauss-Kahn utódaként Christine Lagarde francia pénzügyminiszter a legesélyesebb, de szóba jöhet még Axel Weber, a német jegybank volt elnöke és Kemal Dervis volt török gazdasági miniszter.
Strauss-Kahnt ügyvédei tegnap ismét megkísérelték óvadék ellenében szabadlábra helyeztetni. A védelem által felkínált szigorú feltételek egyike, hogy a vádlott elektronikus nyomjelzőt visel majd a bokáján. Emellett nem hagyhatja majd el a lakást vagy szállodai szobáját, és le kell adnia az útlevelét is. Strauss-Kahnnak ma kell ismét a bíróság elé állnia, ahol kiderül, lefolytatják-e ellene az eljárást szexuális bűncselekmény és nemi erőszak kísérletének vádjában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.