Pénzcsapért harcol az RMDSZ

2011. 05. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Heves indulatokat váltott ki a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetői részéről, hogy immár nem egymaguk diszponálnak a magyar állami támogatások fölött. A magyar kormány nemrég hozta a szövetség tudomására, hogy május 9-től Erdélyben már nem az általa létrehozott Progress Alapítvány foglalkozik a magyarigazolványok megszerzésével járó ügyintézéssel, hanem a konzulátusok, ugyanakkor a magyar iskolásoknak járó oktatási-nevelési támogatást sem az RMDSZ Iskola Alapítványa folyósítja a jövőben, hanem a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ). Az alakulatnak elsősorban nem az fáj, hogy be kell zárnia a magyarigazolvány megszerzésével kapcsolatos adminisztratív feladatokat ellátó státusirodákat, hiszen az elmúlt időszakban megcsappant az igény a többek között utazási kedvezményeket biztosító könyvecskékért. Az RMDSZ legnagyobb szívfájdalma, hogy kimarad a Szülőföldön magyarul program lebonyolításából, amelynek fejében a többi illetékes határon túli szervezethez hasonlóan százalékos arányban részesült a kiosztott összegek után. Márpedig nem kevés pénzről van szó: 2004-től az Iskola Alapítvány 18,5 milliárd forint értékben folyósított támogatásokat. Nem beszélve ugyanakkor az anyagi juttatás biztosította politikai tőkéről, hiszen az RMDSZ előszeretettel azt sugallta a családoknak, hogy az ösztöndíjat az alakulatnak köszönhetik.
A határon túli magyarok az első Orbán-kormány idején, 2001-ben született státustörvény alapján folyamodhatnak nevelési, oktatási, valamint különböző kulturális célú támogatásért. A kedvezménytörvény értelmében 20 ezer forintos nevelési-oktatási, 2400 forintos tankönyv- és taneszköz-támogatást kaphatnak azok a szülők, akik legalább két kiskorú gyermeket nevelnek és lakóhelyükön magyar nyelvű oktatást biztosítanak számukra. Később a jogszabályt úgy módosították, hogy a kedvezmények egy gyermek után is igényelhetők, sőt ettől az évtől immár az óvodások is jogosultak rá. (Erdélyben évente mintegy 90 ezer család és hatezer egyetemi hallgató igényli a támogatást). Nem mellékes, hogy Romániában 2003-ig még az RMPSZ bonyolította le a programot, az MSZP hatalomra kerülése nyomán viszont a Medgyessy-kormány az Iskola Alapítványt bízta meg a folyósítással; erről az év szeptemberében kétoldalú megállapodás is köttetett az akkor Adrian Nastase vezette román kormánnyal. Az Orbán-kormány most nem tett mást, mint visszautalta a pedagógusszövetség hatáskörébe a pályázatok begyűjtését és feldolgozását. Az RMDSZ azonban nem kívánja annyiban hagyni a dolgokat. Kelemen Hunor elnök a Medgyessy- és Nastase-kormány között 2003-ban született megállapodás csakis közös megegyezéssel módosítható. „Tehát a változásokhoz hozzá kell járulnia a román kormánynak, amelynek, ne feledjük, tagja az RMDSZ is” – jelentette ki kérdésünkre Kelemen, azt sugallva, hogy a szövetség nyomást gyakorol bukaresti koalíciós partnereire az Orbán-kormány foganatosította módosítások megvétózása érdekében.
Az RMDSZ elnöke burkolt fenyegetésre is ragadtatta magát. Meglebegtette, ha a magyar kormány a Medgyessy–Nastase-paktumot kikerülve bízná az erdélyi pedagógusszövetségre az ösztöndíjak folyósítását, akkor megtörténhet, hogy a program a személyiadat-gyűjtést szabályozó szigorú feltételeknek sem felelne meg, a támogatások pedig adókötelesek lesznek Romániában.

Felvidéki váltás. Az Új Szó című pozsonyi magyar napilap néhány nappal ezelőtt számolt be arról, hogy a Szülőföldön magyarul néven ismert magyarországi oktatási-nevelési támogatásokat Szlovákiában idén már nem a Pázmány Péter Alapítvány osztja szét, hanem a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége és a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.