Szabad II. Erzsébet előtt az út Dublinba

Száz évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy brit uralkodó ír földre merészkedjen: II. Erzsébet királynő mától péntekig tartó írországi látogatását mérföldkőnek nevezik szakértők a brit–ír kapcsolatok történetében. Az észak-írországi békefolyamat és a két szomszédos ország megbékélése mára lehetővé tette, hogy a brit uralkodó békében és biztonságban utazzon Dublinba. A kérdés csupán az, milyen fogadtatásban részesül majd.

2011. 05. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erzsébet királynőt tavaly hívta meg Írországba az akkori miniszterelnök, Brian Cowen, aki elmondta: a kétoldalú kapcsolatok javulása lehetővé teszi, hogy brit uralkodó első ízben keresse fel Írországot annak függetlensége óta. A látogatás hírét dublini és londoni diplomáciai körökben üdvözölték. A brit fennhatóság ellen korábban harcoló ír nacionalista szervezetek azonban felháborodásuknak adtak hangot, a Sinn Féin ellenzéki párt pedig megígérte, hogy az uralkodónőt tiltakozók tömege fogadja majd Dublin utcáin. Gerry Adams, a Sinn Féin vezetője hangsúlyozta, bár pártja az egyenlőségen és a kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolatok kialakításának híve, túl korainak és érzéketlennek tartja a királynő látogatását. Adams szerint sok minden azon fog múlni, hogy írországi tartózkodása idején Erzsébet mit üzen az íreknek.
Míg a londoni sajtóban megjelent elemzések kiemelik, hogy a brit fennhatóság idején is százezrek üdvözölték Dublinban Viktória királynőt, illetve unokáját, az Írországba látogató utolsó brit uralkodót, V. Györgyöt, az ír média az elégedetlenkedőket idézi, az idősebb nemzedék tagjait, akik emlékeznek még az Észak-Írországban történt atrocitásokra. Ők elsősorban azt nehezményezik, hogy Erzsébet a dublini Croke Parkba, az 1920-as véres vasárnap helyszínére is ellátogat. Az ír függetlenségi háború közepette történt 91 évvel ezelőtt a tragikus esemény: brit katonák – egy korábbi merényletet megbosszulva – válogatás nélkül lövöldözni kezdték egy keltafutball-mérkőzés résztvevőinek és nézőinek tömegét. A mészárlásnak tizennégy halálos áldozata volt. A királynő és a brit diplomácia azonban éppen arra törekszik, hogy tiszteletét fejezze ki azok előtt, akik életüket vesztették, illetve a függetlenségért küzdöttek a brit birodalom elleni szabadságharc idején.
Az ír hatóságok mindenesetre szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be, hiszen a több száz éves brit uralom továbbra is tüske sok ember szívében, akkor is, ha a jelenlegi uralkodó nem megszállóként, hanem barátként kíván az írek földjére lépni. II. Erzsébet fiának, Károlynak 1995-ös dublini látogatását erőszakos tiltakozások zavarták meg. A trónörököst krumplival dobálták meg, a tüntetők így akarták emlékeztetni őt a XIX. századi ír burgonyavészre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.