További gyógyszerpiaci szigorítások

Munkatársunktól
2011. 05. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hivatalosan is bejelentette a kormány, hogy újabb, ezúttal a marketingtevékenységet érintő szigorításokat tervez a gyógyszerpiacon. Nagy Anna kormányszóvivő úgy fogalmazott: nyilvános adatbázist hoznának létre az orvoslátogatókról, kiemelve azok nevét, akik nem tartják be az előírásokat. A jogszabályok megsértéséért az eddigi 25 millió forint helyett 500 milliós bírságot is kiszabhatnának. Bejelentési kötelezettség vonatkozna a szakmai tudományos rendezvényekre, amelyekre külön feltételrendszert dolgoznának ki. Eszerint például meg kellene indokolni, miért az adott helyen tartják az adott konferenciát. „Vajon Thaiföldön kell ezeket a rendezvényeket megtartani?” – tette fel a kérdést Nagy Anna, hozzátéve: épp ezek a költségek drágítják a gyógyszerek marketingjét.
A kormány azután foglalkozott a marketingszabályok szigorításával, hogy kiderült, egy gyógyszercég Thaiföldre utaztatott orvosokat, akik közül az egyik a helyszínen meghalt. A hatóságok a Medico Uno gyógyszercég körüli érdekcsoportot több tíz millióra büntették, s kilátásba helyezték, hogy egy időre törlik a cég termékeinek tb-támogatását, ami nem történt meg, mert a Medico Uno megtámadta a határozatot. A kormány várhatóan jövő kedden tárgyal a gyógyszerkasszát érintő drasztikus változtatásról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.