Ünnepek, ünneprontók

2011. 05. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azért május 2-án is van mit ünnepelnünk. Hétszáznegyven éve éppen e napon indult ázsiai útjára Marco Polo, 115 esztendeje ekkor avatták fel a millenniumi földalattit, és ami elevenebb: 1990-ben ekkor tartotta alakuló ülését az új Országgyűlés – ez a dátum még karnyújtásnyira van.
Mintha ma történt volna, e napon vette kalapját Németh Miklós miniszterelnök és leharcolt csapata, szó se róla, ideje volt. Az új parlament mindjárt első törvényében megörökítette az ’56-os forradalom és szabadságharc emlékét, október 23-át pedig nemzeti ünneppé tette. Biztatónak ígérkezett a tempó, zöldfülű ember még azt hitte, elmentek „azok” – dehogy mentek. Holott már egy évvel korábban bizakodni kezdtünk, hogy mennek, merthogy ’89-ben – szintén május 2-án – maga a nyájasodó hatalom jelentette be: megkezdik a vasfüggöny lebontását; le is bontották, ma már tudjuk, mosolyuk nem volt őszinte, ahogyan azóta sem. Tegnap például kifejezetten mérges volt a Városligetben az itt felejtett brigád. (Most éppen orbánoztak.) Különös, de minálunk valahogy lassabban halad a vasfüggönyök lebontása, mint máshol – talán a drótok rozsdásabbak, vagy talán csak ügyetlenebbül csináljuk? Mintha nálunk nagyobb lenne a történelem roncstelepe, mint bármelyik szomszédnál… Ők hogyan csinálták? És mi miért nem úgy csináljuk?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.