Vasszigor a helyi pazarlóknak

Politikai felelősségre vonással, polgármesterek és önkormányzati képviselők választhatóságának korlátozásával is járhat a jövőben a települések felelőtlen gazdálkodása – többek között ezt tartalmazza az új önkormányzati törvény koncepciója. A tervezetet a kormány június közepén véglegesíti.

2011. 05. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Célunk, hogy az új önkormányzati rendszer működőképesebb és hatékonyabb legyen, az embereknek pedig magasabb színvonalú közszolgáltatást adjon, mint az utóbbi húsz évben – hangsúlyozta tegnap Tállai András, a Belügyminisztérium államtitkára a parlamentben várhatóan az ősszel megszülető önkormányzati törvény koncepciójáról. Kiemelte: az 1990-ben létrehozott önkormányzati rendszer szervezeti, működési és gazdasági gondokkal küszködik, elsősorban ezeken a területeken várható jelentős változás.
Magyarországon minden településen megmarad az önkormányzatiság, a saját képviselő-testület választásának joga. Ugyanakkor a több mint ezer 500-as lélekszám alatti településen megteremtik annak a lehetőségét, hogy ha a jövőben nem akarnak vagy például jelöltek híján nem tudnak létrehozni önkormányzatot, akkor részönkormányzatként egy másik településhez csatlakozzanak.
*
Az is a tervek között szerepel, hogy a kistelepüléseken egy adott lakosságszám alatt a polgármester főállás helyett csak társadalmi megbízatásúként lássa el a feladatát – mondta az államtitkár.
A kormányhivatalok erősítésével létrehozzák a törvényességi felügyeletet, feltételekhez, illetve kormányzati hozzájáruláshoz kötik az önkormányzati hitelfelvételt és kötelezettségvállalást. Másik fő elem az adósságkezelés, illetve -rendezés szigorítása, és óriási változást jelent a felelőtlen gazdálkodás szankcionálásának a bevezetése. Ezután a felelőtlenül gazdálkodó polgármestereket, a hibás döntéseket megszavazó önkormányzati képviselőket egy vagy két ciklusra is eltilthatják a közéleti szerepvállalástól. Ha adósságcsapdába kerül egy önkormányzat, első ütemben még a választott testület dönthet a gazdálkodás kijavításáról, a szükséges intézkedésekről. Ha ez sem segít, akkor mint a cégek felszámolásánál, teljes döntési jogkörrel egy biztos lép a képviselők helyébe. A feladatokat és a hatásköröket alapjaiban átszervezik: az oktatásban a szakmai felügyeletet, a pedagógusok alkalmazását, fizetését az állam vállalná át, de a helyi pedagógiai programok elfogadásába vagy az iskolaigazgatók kinevezésébe az önkormányzatok beleszólhatnának. Az állam az egészségügyben kizárólag a fekvőbeteg-ellátást veszi át. Települési feladat marad a szociális ellátottakról való döntés, de a segélyeket az állam folyósítja majd.
A leendő járások nem választás alapján, hanem közigazgatási egységként működnek majd, és egységes államigazgatási szolgáltatásokkal várják az embereket. Átalakul és erősödik a helyi adórendszer: a jelenlegi helyi adónemeknél szélesítik a kivetési határokat, lehetővé teszik új adónemek kivetését. Az önkormányzatoknak ezután nem osztanak vissza a személyi jövedelemadóból, kizárólag pontos feladatokra adnak támogatást.
A megyék szerepe felértékelődik: a regionális fejlesztési tanácsok feladatainak átvállalásával százmilliárdok szétosztásáról fognak dönteni. Mivel Budapest mára szinte teljesen működésképtelenné vált, vagy egységes főváros jön létre kerületi elöljáróságokkal, vagy marad a rendszer jelentős feladatátalakításokkal, de legnagyobb esélye annak az úgynevezett city-koncepciónak van, amely a városmag központi önkormányzatisága mellett legfeljebb négy kerülettel számol 2014 után, amikor majd az alaptörvény szerint már 5 évre választunk tisztségviselőket. Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármester szerint a sokat vitatott ügyben létrejöhet a konszenzus.
A kormány a koncepcióról június közepéig egyeztet az önkormányzati érdekszövetségekkel és a parlamenti frakciókkal.
Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége elnöke az MTI-nek azt mondta: nem látja, hogy miből finanszírozza majd az állam az átvállalt feladatokat. Ezzel szemben lapunknak Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének társelnöke, Kaposvár fideszes polgármestere kijelentette: a kormány helyrehozza az elmúlt nyolc év MSZP–SZDSZ-es kormányai idején az önkormányzatoktól összességében több mint ezermilliárd forintos elvonás okozta pusztítást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.