A multik legfőbb fegyvere az import

Nem tűrhető, hogy tejtermékek helyett kólaautomatákkal tömjék tele a magyar iskolákat – jelentette ki Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke a tej világnapja alkalmából rendezett tegnapi konferencián. Mint mondta, miközben mi gyarmatáruként exportáljuk a friss tejet, és magas feldolgozású késztermékkel árasztják el piacainkat, lassan a padlóra kerül a magyar tejágazat.

Dénes Zoltán
2011. 06. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jöhet az orosz gabona. Az EU nem tervezi a gabona intervenciós árának megemelését amiatt, hogy tegnapelőtt Putyin miniszterelnök bejelentette, július elsejével feloldják az orosz gabonaexport tilalmát – közölte tegnap Debrecenben, az uniós agrárminiszterek kétnapos tanácskozásának zárónapján Dacian Ciolos mezőgazdasági biztos. Az orosz gabonaszövetség becslése szerint a tavalyi, mindössze 37 millió tonnás terméssel szemben idén 80–90 millió tonnás termésre számítanak, és 15-20 milliót tudnak exportálni. Két évvel ezelőtt 97 milliós rekordtermés mellett 25 millió tonnát exportáltak, amivel jelentősen letörték a világpiaci árakat. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter elmondta, az informális találkozón különösen a sertés- és a tejágazat gondjaival foglalkoztak. A miniszter ennek kapcsán lapunknak úgy nyilatkozott, az ágazat jövője erősen attól függ, képes lesz-e az unió a takarmányok terén az önellátásra. Közölte, ennek eléréséért Magyarország – ahol az összes földterület 70 százaléka van mezőgazdasági művelés alatt – igen sokat tehet. (D. M.)


Piaci problémák miatt csökkent az elmúlt években a hazai tehénlétszám és a megtermelt tej mennyisége, a rendkívüli mértékben ingadozó tejár pedig szétzilálta a hazai termelést és feldolgozást – mutatott rá a Tej Terméktanács elnöke. Istvánfalvi Miklós tarthatatlannak nevezte, hogy továbbra is fellelhetők az élelmiszerláncok polcain a külföldön előállított, ám magyarként árult tejtermékek. Mint mondta, a kereskedelmi láncok rovására írható az is, hogy miközben lassan hetente tartanak magyarnak nevezett heteket, a hazai termékekre jócskán magasabb árrést alkalmaznak, mint az importtermékek esetében, ami komoly hátrányba hozza a magyar élelmiszer-előállítókat. – Továbbra sem fogadjuk el a hazai piacok elvesztését és azt, hogy a magyar termelőknek saját hazájukban a másodrendű beszállító szerepe jut – mondta Istvánfalvi.
Az import- és a hazai fogyasztói tej ára közötti különbség nem a másféle előállítási költségeken alapszik, hanem a kereskedelem eltérő árazási módszere miatt alakul ki – támasztotta alá a terméktanács elnökének érveit Fórián Zoltán, az Agrár Európa Kft. igazgatója. Rávilágított: az áruházláncok az importot arra használják, hogy folyamatos nyomás alatt tartsák a hazai árakat. Az ilyen technikák miatt kerültek bajba a hazai állattartók. A szlovák termelőknek – tette hozzá – ebbe az árversenybe már bele is törött a bicskájuk, északi szomszédunknál drasztikus a tejágazat leépülése.
A hazai piacvédelmet segítheti elő a magyartermék-rendelet, ami lényegében már elkészült – mondta Gyaraky Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője. A tervezet szerint a magyar elnevezés önkéntes használatának engedélyezéséhez akkor járulnak hozzá, ha a feldolgozatlan növényi és állati termékek esetében a csomagolás is itthon történik. Feldolgozott termékek esetében pedig csak a különböző adalékanyagok vagy fűszerek származhatnak külföldről. Hazai termék és ehhez hasonló termékelnevezéseket akkor lehet használni, ha az élelmiszer legalább ötven százalékban itthoni alapanyagból készült. A hazai feldolgozású termék elnevezést pedig azok az import összetevőket tartalmazó élelmiszereknél használhatják, amelyeknél minden feldolgozási fázis itthon megy végbe. Az átlagosnál jobb minőségre utaló megjelöléseket is szabályozza majd a termékrendelet.

Jogosítvány a szakmaközi szervezeteknek. Ma hagyta jóvá a kormány az agrárrendtartási törvény módosítását. A vidékfejlesztési tárca által kezdeményezett változtatások között a legfontosabb az, hogy a szakmaközi szervezetek és terméktanácsok megalapításának feltételeit is átírnák. A szakmaközi szervezetek több, termelőket segítő jogosítványhoz jutnak majd. Például minőségellenőrként is felléphetnek a jövőben az élelmiszert értékesítő boltokban. Az új törvényt várhatóan még a parlament nyári szünete előtt elfogadják, az új szakmaközi szervezetek már jövő év elején működhetnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.