Adófizetők milliói szolgasorban

Olvasónktól
2011. 06. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdeklődéssel olvastam Botos Katalin Stratégiai kérdés a népesedés alakulása című cikkét a június 7-i Magyar Nemzetben. A címben foglaltakkal teljes egészében egyetértek, kiegészítve azzal, a fenti állítás egész Európára kiterjeszthető immár. Mivel a cikk nagy része Magyarország eladósodásáról, az adósság kezeléséről szól, ehhez a témához szeretnék röviden hozzászólni. „Görögországnak el kell adnia a családi ezüstöt. Az áramszolgáltatókat, a telefontársaságokat, a kikötőket, sőt esetleg szigeteket is.” „Portugáliának immár mindegy, ki kerül kormányra, úgyis az EU és az IMF szabja majd meg a cselekvés irányát a következőkben.” A német sajtóban gyakoriak az ilyen és ehhez hasonló felvetések.
Talán Giday Erzsébet és Csath Magdolna jelezte a kilencvenes évek végén, hogy a magyarországi erőltetett privatizációs politika és az azzal párhuzamosan elmélyülő adósságcsapda csupán egy kísérletnek tekinthető, amelyet később más európai országokban is követnek majd. A két közgazdászt átgondolás nélkül nevetségessé tették a neoliberális média irányadó személyiségei.
Manapság a helyzet változott. Ezek a személyiségek nagyrészt kudarcot vallottak nézeteikkel, a felvetőknek pedig igazuk lett. Az eladósodás ugyanis megállíthatatlan. A jelenlegi akut krízisvonal Izlandtól Magyarországon (2008 ősze) és Írországon át a már említett Portugáliáig és Görögországig húzódik. De a dominó itt nem áll meg. Spanyolország, Olaszország is hamarosan bekerül majd a súlyos adósok klubjába. Matematikai számításokkal nagyon egyszerűen lehet ezt előre modellezni. Azután jön majd Belgium, Hollandia és a többiek, sorban. A kamatos kamat, a törlesztetlen, esetenként törleszthetetlen részletek dolgoznak türelmesen. Az idő nekik kedvez. Amerika, Japán, de Nagy-Britannia sem áll sokkal jobban. Vajon mi történik itt? – kérdezik egyesek. Lehet, hogy egy új, arctalan gyarmatosítás zajlik mégiscsak a háttérben? A finanszírozókat, a bajban levőkön „segítőket” név szerint alig ismerjük. Maradjon itt a portugál valóság, ott a programokat, „strukturális változást” meghatározók IMF, Európai Unió névre hallgatnak.
Csak nem ezek az irányítók veszik ki a szuverén államok demokratikusan megválasztott politikusainak a kezéből a gyeplőt egész Európában? Csakúgy, mint ahogy azt nagy részben Magyarországon már a kilencvenes években, a Horn Gyula által alternatíva nélküli politikának titulált pragmatikus irányvonal idején tették. Az arc nélküli gyarmatosítók a kamatos kamat hasznáért fel és le módosítgatják az adósok besorolását, ezzel szabályozva az általuk fizetendő kamatfelárak mennyiségét. Segítségük, akár a további hitelek, akár a privatizációs nyomás, sajnálatos módon soha nem az adós adósságának a mérséklésére szolgál, annál inkább a kamatok további, egyre növekvő fizetésére. A kamatok pedig, mint ismert, exponenciálisan nőnek. Talán csak nem itt húzódik meg a hitelezők valós érdeke? Akkor pedig valójában nem is segítségről van itt szó, inkább pont az ellenkezőjéről.
Reméljük, mégsem az a cél, hogy a hitelezők a regionális politikákat lehetetlenné téve, maximális profithozamot teremtve örök időkre szolgasorba taszítsák a világ országait, egyiket a másik után. Ország alatt természetesen az adott régió választópolgárait kell érteni, hiszen ők viselik befizetett adóikon keresztül ezen terhek legnagyobb tételeit. Magyarországon ez már évtizedek óta így megy sajnos. A jelenlegi felállás is ezt sugallja. A jövő meg fogja mutatni a segítők valós arcát Görögországban is, mint ahogy tette ezt Magyarországon a kilencvenes évek nagy privatizációjakor: mi nem jutottunk előbbre azáltal, hogy a nemzeti vagyont gyakorlatilag eladtuk. Ezután ugyanis adósságállományunk növekedése érdekes módon erőteljesen meglódult. Borítékolom, hogy a görögöknél ugyanez fog lejátszódni.
A népesedés alakulása tehát valóban stratégiai kérdés. A láthatatlan arcú finanszírozó magántőkének is. Adófizetők nélkül nem lesz hozadék!
Horváth Ferenc
közgazdász, Hamburg

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.