Alkotmányban rögzíthetik a román deficitet

Románia költségvetési hiánya nem haladhatná meg a nemzeti össztermék három, az államadósság pedig a hatvan százalékát Traian Basescu államfő alkotmánytervezete szerint. Az elnök egykamarásra és 300 fősre csökkentené a jelenlegi törvényhozást.

2011. 06. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Enyhe rosszallás. Az ellenzéki balliberális politikusoktól eltérően a román elnök és a kormányfő szűkszavú kommentárt fűzött Székelyföld brüsszeli irodájának megnyitójához. Traian Basescu közölte: rossz véleménye van a kirendeltség létrehozásáról, amely szerinte a románok és a román alkotmány semmibevételének minősül; úgy vélte azonban, hogy az ügynek nincs politikai vonzata. Emil Boc miniszterelnök leszögezte, a bukaresti kormány nem ismer el az alaptörvényben nem szereplő területi entitásokat. (R. Sz.)


Államreformot vetít előre Traian Basescu alkotmánymódosító csomagja, amelyet a napokban továbbított a román államfő jóváhagyás végett a törvényhozási tanácshoz. Az indítvány az elnök évek óta hangoztatott veszszőparipájára, az egykamarás parlament bevezetésére és a honatyák létszámának a jelenlegi 471-ről háromszázra történő csökkentésére épül, de alapvetően szabályozná a kormány, a parlament és az államelnöki hivatal viszonyát is. Miközben az elnök és a parlament jogkörei nem változnának, a szenátus megszüntetése nyomán a képviselőház valamennyi törvényt kétszer vitatna, illetve szavazna meg harminc nap leforgása alatt. Basescu szerint gyakorlatba kell ültetni a 2009-es államfőválasztás első fordulójával egy időben rendezett népszavazás eredményét, amikor is a választópolgárok elsöprő többsége az egykamarás parlament és a honatyák számának lefaragása mellett foglalt állást. Noha az elnökkel szimpatizáló Emil Boc jobbközép kormánya jelenleg törékeny többséggel bír a törvényhozásban, Basescu nem tartja lehetetlennek az alkotmánymódosításhoz szükséges kétharmados többség megteremtését, emlékeztetve, hogy a 2003-as alkotmányreformot is kisebbségi kormány hajtotta végre. Szerepel még a javaslatban, hogy a kormányfő csak az elnökkel való konzultáció után nevezhet ki és hívhat vissza minisztereket, két sikertelen kormányalakítási próbálkozás után pedig az államfő feloszlathatja a parlamentet. Basescu alkotmányban rögzítené továbbá, hogy az ország költségvetési deficitje nem haladhatná meg a GDP három százalékát, az állam eladósodása nem lehet magasabb az össztermék 60 százalékánál, külföldi hitelt pedig kizárólag befektetésekre lehetne igényelni. Különben a román képviselőház napokban hozott döntése értelmében a jövő évi helyhatósági választásokon nem két-, hanem egyfordulós rendszerben választják meg a polgármestereket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.