Áttörés a cseh kárpótlási vitában

Somogyi Mátyás
2011. 06. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cseh állam és az egyházak között közel két évtizede húzódó vagyonjogi kárpótlási vitában a hét elején figyelemre méltó előrehaladás történt. Dominik Duka bíboros, a cseh katolikus egyház feje hétfőn ideiglenes megállapodást kötött a jobbközép Necas-kormánnyal a kommunisták által elrabolt egyházi vagyon visszaadásáról. A megállapodásra vonatkozó törvényjavaslatot a kormány még az idén a parlament elé terjeszti, s jóváhagyása esetén a jogszabály 2012. július 1-jétől lenne hatályos.
A megállapodás szerint az állam az egyházaknak 77 milliárd korona értékű ingatlant (földvagyon, erdők, halastavak stb.) adna vissza. Ezenfelül az állam harminc éven belül 59 milliárd koronát fizetne ki a tulajdonában maradó egyházi vagyon ellenértékeként. A Topolánek-kabinet által 2008-ban kidolgozott javaslathoz képest most az egyház több ingatlant kapna vissza, de egyben csökkenne az állami kézben maradó vagyon ellenértéke. Az állam által folyósítandó 59 milliárd koronás kárpótlás kamatmentes lenne, és folyósítása idején csupán az infláció növekedési arányával emelkedne. A kormány törvényjavaslatának tervezetét már tanulmányozzák az egyes egyházak, és július végéig előterjesztik állásfoglalásukat. A megállapodást a kisebb egyházak is kedvező lépésnek tekintik. Az egyházi vagyonkárpótlás rendezését a Közügyek Pártja késleltetheti a parlamentben. E párt sokallja az 59 milliárd korona kárpótlást, hangoztatva, hogy kong az államkassza. A pénzügyminisztertől elvárja, hogy erre a célra találjon forrásokat a készülő költségvetésben.
A megállapodást alapvetően módosítaná a polgári demokrata Vlatimil Tlusty expénzügyminiszter, aki 2008-ban a baloldallal szövetkezve a törvényhozásban meghiúsította az egyházzal való kiegyezést. Tlusty az egyházaknak szánt kárpótlás helyett, az ellenzéki szociáldemokratákhoz hasonlóan „egyházi vagyonkezelő alapot” hozna létre, amelyből finanszíroznák az egyházak tevékenységét. A Václav Klaus államfőhöz közel álló politikus szerint a Necas-kormány és az egyházak közti megállapodás még rosszabb hatással lenne az egyházakra, mint Husz János máglyahalála, vagy a Habsburgok ellen felkelt 27 cseh főúr kivégzése 1621-ben a prágai Óvárosi téren.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.