Csak a gyorsulást fékezték Bajnai Gordonék

Bajnai Gordon elismerte, hogy az ő miniszterelnöksége idején is növekedett az államadósság. Az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága 2002–2010 közötti államadósság-növekedés okait vizsgáló albizottságának ülésén részt vevők túlzásként értékelték a volt miniszterelnök azon állítását, hogy kormánya jobb állapotban adta át az országot, mint ahogyan átvette.

Nagy Vajda Zsuzsa
2011. 06. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy 120-szal száguldó autót nem lehet egyből megállítani, csak lassítani lehet a sebességén – ezzel a hasonlattal magyarázta Bajnai Gordon, miért nem sikerült csökkenteni az államadósságot miniszterelnöksége idején. A volt kormányfő – aki 2009. nyár elejétől a kormányváltásig vezette az országot – elismerte: az irányítása alatt is nőtt az állam eladósodottsága, csak a bővülés ütemét sikerült fékezni. Részletezte, hogy 2007 végétől a kormányváltásig mi emelte 66 százalékról 80 százalékra a bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyítva az államadósságot. Mint mondta, a növekmény négy százalékpontja a GDP visszaeséséből, újabb négy százalékpont a lehívott, de fel nem használt hitelből, három százalékpont az árfolyamveszteségből adódott, de a megemelkedett kamatterhek és az önkormányzati hitelfelvétel is növelte az adósságot.
Bajnai arra is kitért, hogy kormányzásuk egy éve után jobb állapotban adták át az országot, mint ahogy átvették, amit azonban a meghallgatáson részt vevő Márton Attila (Fidesz) másképp ítélt meg. – 2010 tavaszán a munkanélküliség valahol a 90-es évek szintjén mozgott, az építőipar gyakorlatilag a padlóra került, soha nem látott mennyiségben következtek be céges csődök, a fizetésképtelenség egyre jobban terjedt, a belső fogyasztás drámai mértékben visszaesett – sorolta Márton, aki szerint Bajnaiék gazdaságpolitikájából hiányzott a növekedésösztönzés.
Bajnai Gordon miniszterelnökségét megelőzően is magas rangú tisztségeket töltött be a kormányban, így a korábbi évek döntéseire is volt hatása. Az albizottság által vizsgált nyolcéves (két szocialista ciklus) időszakkal kapcsolatban megjegyezte, hogy az államadósság növekedéséhez elsősorban két tényező vezetett: jelentősen nőttek az állam kiadásai, miközben – a tíz százalék körüli államháztartási hiány leszorítását szolgáló intézkedések miatt – az ország versenyképessége és a gazdasági növekedés üteme is egyre romlott. Ez utóbbiak a Veres János pénzügyminisztersége idején végrehajtott megszorítások számlájára írhatók – erősítette meg Oszkó Péter volt pénzügyminiszter korábbi kijelentését. Szerinte Magyarországon visszatérő gondot jelent az adósság elszabadítása, s mindig „csak az utolsó percben rántjuk el a kormányt” a szakadék előtt. Az ülésen részt vevő képviselők ugyanakkor arra hívták fel a figyelmét, hogy a Fidesz-kormányok idején ez másképp volt: 1998 és 2002 között 60 százalékról 55-re vitték le a mutatót.
– Sem Bajnai Gordon, sem Medgyessy Péter nem vállalta magára a felelősséget azért, hogy az államadósság 8000 milliárd forintról 20 ezer milliárdra nőtt 2002-től 2010-ig – így összegezte a hallottak tanulságait Szijjártó Péter, az albizottság alelnöke. Némi iróniával mondta, hogy mindebből az a következtetés vonható le, hogy az eladósodás „ezek szerint Gyurcsány Ferenc időszakával” hozható összefüggésbe. Az albizottság június 17-én egyébként épp Gyurcsány Ferenc volt kormányfőt hallgatja meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.