Döntés született a földspekuláció ellen

Jóváhagyta az Alkotmánybíróság (AB) a spekuláció visszaszorítása érdekében 2008-ban módosított földtörvényt. Jó esély van arra, hogy a hazai földpiac megnyitása után csak a gazdálkodással hivatásszerűen foglalkozó magánszemélyek vásárolhassanak termőföldet.

Kulcsár Anna
2011. 06. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Útját állja a határozat a spekulációs ajándékozásnak és földcserének – így üdvözölte Font Sándor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke az Alkotmánybíróság friss döntését. A korábbi években gyakorlattá vált az ország különböző részein, hogy – főként külföldi magánszemélyek – pár ezer forintos színes tévét vagy mobiltelefont cseréltek termőföldre, így szerezve meg több tíz hektáros területeket. A szerződések hátterében nagy összegű pénzmozgás állhatott. Elterjedt a visszaélésszerű ajándékozás is.

*

A korábbi földtörvény csupán a vásárlás lehetőségét korlátozta, a csere és az ajándékozás feltételeit nem szabta meg. Ezzel éltek vissza a földspekulánsok.
Font Sándor emlékeztetett: kezdeményezésükre az Országgyűlés 2008-ban – a spekuláció visszaszorításáért – módosította a földtörvényt. Megkövetelte, hogy ezentúl termőföldet csak termőföldre lehessen cserélni, s csupán akkor, ha az egyik cserepartnernek az adott településen már van földterülete vagy bejelentett lakcíme. Ezt a rendelkezést támadták meg az Alkotmánybíróságon (AB). A testület végül hétfőn elutasította a beadványt és jóváhagyta a 2008-as jogszabályt. Az AB egyetértett azzal is, hogy termőföldet csak a közeli hozzátartozók, az állam, az önkormányzat és a közalapítványok javára lehessen ajándékozni.
A Fidesz politikusa kérdésünkre közölte, 2014. május elseje előtt az Országgyűlés várhatóan módosítani fogja a földtörvényt. Ekkor jár le ugyanis a külföldiek földvásárlási moratóriuma. Az eredetileg 2011 májusáig érvényes korlátozást a magyar kormány kezdeményezésére az Európai Unió három évvel meghosszabbította. Font Sándor elmondta: a francia modellt szeretnék alapul venni. Eszerint a hazai földpiac megnyitása után Magyarországon csak a gazdálkodással élethivatásszerűen foglalkozó magánszemélyek vásárolhatnának termőföldet.

Visszautasított adóügyek. A tavaly november 16-án elfogadott alkotmánymódosításra hivatkozva – amelyben korlátozták a testület jogkörét – az Alkotmánybíróság a héten négy adóügyben viszszautasította a beadványokat. Az AB a sokat vitatott szabályok alapján először állapította meg hatáskörének hiányát. Honlapjukon négy olyan ügyet ismertettek, amelyekben a beadványozók a személyi jövedelemadóról szóló törvényt kifogásolták. Egyikük a gépkocsi-költségtérítések elszámolásának módja miatt tett panaszt, másikuk a családi adókedvezménnyel elégedetlen, további két személy a tartozásátvállalás, a nyugdíj- és egészségpénztári befizetések szabályait tette szóvá. A panaszosok szerint az szja-törvény sérti a tulajdonjogot, a jogbiztonságot, az arányos közteherviselés elvét és a diszkrimináció tilalmát.
Az AB nem bírálta el, hanem visszautasította a beadványokat. Indoklásuk szerint az érintett jogszabályokat akkor vizsgálhatják, ha ezeket az élethez, az emberi méltósághoz, a személyes adatok védelméhez való jog, a gondolat, a lelkiismereti és a vallásszabadság vagy a magyar állampolgársághoz kapcsolódó jogok sérelme miatt kérték. A beadványok e feltételeknek nem feleltek meg. (K. A.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.