Egy dél-európai ország gyarmatosítása

<br /> Háttér

Torba Tamás
2011. 06. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Financial Times hétfői számában megjelentek szerint Görögországnak újabb, minimum 60-70 milliárd eurós hitelre van szüksége. Ezzel együtt kiderült, hogy a görög kormány korábban vállalt kötelezettségeinek egyetlen pontját sem volt képes teljesíteni. A görög válság további kezelése valószínűleg együtt jár a görög állam függetlenségének korlátozásával, amit pénzügyi eszközökkel az IMF és az Európai Unió (EU) hajt majd végre.
Az eurózóna történetében példátlan helyzet állt elő. A görög államkasszában kéthavi „számla” kifizetésére elegendő pénz van, miközben az IMF újabb garanciákhoz köti a korábbi 130 milliárd eurós mentőcsomag esedékes részletének átutalását. Már ez a követelés is jelzi, hogy minden cáfolat ellenére igenis valós az a hír, miszerint a görög megszorítások eredménytelenek. Az állam bevételei nem növekednek, kiadásai pedig nem csökkennek az IMF–EU- tandem elvárásainak megfelelően.
A Nemzetközi Valutaalap által követelt garanciák között többek között szerepelhet egy olyan, nemzetközi felügyelet alatt álló eszközkezelő létrehozása is, amelyik kezelésébe veszi és privatizálja azokat az állami vagyonelemeket, amiket erre alkalmasnak találnak. Telefoncég, közművek, bankok, kikötők – a kínálat széles. Ez a lépés, ha megtörténik, a görög állam függetlenségének elvesztését jelenti. Innentől kezdve a görög államnak semmi köze az állami vagyonhoz. Annak eladását, az árakat, az időpontokat és a preferált vevőkört az IMF határozza meg. Az eladó pedig gyorsan cselekszik majd, és miután kényszerből értékesít, az árak nyomottak lesznek. Ez lesz csak az igazi kótyavetye.
Az elképzelés intő példa lehet mindazoknak, akik úgy gondolják, hogy az államadósság szintje nem számít. Továbbá azoknak is, akik az IMF-re mint jóságos, tanácsokat osztogató Jedi lovagra tekintenek.
Görögország az IMF titkos álmának megvalósulása. Most mutatkozik meg igazán, mekkora hatalommal is bír ez a szervezet. A gyorsan végrehajtott privatizációt pedig követi majd az eddig állami kézben lévő szolgáltatások piaci alapokra helyezése, különösen az árképzés tekintetében. Ez a közműdíjak, a kikötőhasználat vagy más tarifák megtöbbszöröződését, a gazdaság látványos összeomlását és a lakosság kiszipolyozását jelentheti. Ha ez a forgatókönyv megvalósul, a görögökre mérhetetlen szenvedés vár. A társadalmi feszültségek polgárháborús helyzetet eredményezhetnek. Ez pedig sokkal nagyobb károkat okoz, mint az adósság részleges, avagy teljes elengedése, és ezzel annak beismerése, hogy Brüsszel legalább annyira sáros az ügyben, mint az adósságállományt felhalmozó görög kormányok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.