Élen járunk a dohányzás okozta halálozásban

Magyarország a tüdőrákos halálozás tekintetében első a világon – jelentette ki az országos tiszti főorvos a nemdohányzó-világnap alkalmából tartott sajtótájékoztatóján. Paller Judit szerint ki kell mondani, hogy a dohányfüst rákkeltő és toxikus, vagyis nincs minimális fogyasztási dózis. A Magyar Kardiológusok Társasága további szabályokat sürget a dohányzás visszaszorítására, a vendéglátósok megosztottak.

Velkei Tamás
2011. 06. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nem dohányzók védelméről szóló törvény április 26-án elfogadott módosításának három célja van: a dohányzás csökkentése, a nem dohányzók arányának növelése és a passzív dohányzás viszszaszorítása – közölte Paller Judit. Az országos tiszti főorvos hangsúlyozta, a törvény bevezetése nem a dohányosok, hanem a dohányzás ellen, és a nem dohányzók védelmében született. Mivel a dohányfüst rákkeltő és toxikus, nincs minimális fogyasztási dózis, vagyis minden egyes slukk egészségkárosító hatással bír. Paller Judit bejelentette, a vendéglátóhelyek szigorú ellenőrzésekre számíthatnak a törvény január elsejei hatálybalépését követően. Mint mondta, a hatóság által kiszabott büntetés kettős felelősségű, vagyis ha valaki például egy munkahelyen rágyújt, akkor a munkáltatót és a munkavállalót is megbüntetik. A törvény szerint az egyénekre kiszabható bírság 20 ezertől 50 ezer forintig terjedhet, míg szervezetek esetében 1,5–2,5 millió forint is lehet.

Hatmillió ember
Az Egészségügyi Világszervezet közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a dohányzás a világon az első számú megelőzhető halálok. „2011-ben közel hatmillió ember fog meghalni dohányzással összefüggő betegségekben, szívrohamban, agyi érkatasztrófában, rákban vagy tüdőbetegségben” – olvasható a közleményben.
A Magyar Kardiológus Társaság (MKT) rámutatott, hazánkban évente közel 30 ezer, naponta 77 ember veszíti életét a cigarettázással összefüggő betegségek következtében. Magyarországon minden harmadik ember dohányzik. Ráadásul a fiatalok egyre hamarabb kezdenek hódolni a káros szenvedélynek: minden ötödik 10 éves már elszívta az első cigarettáját. A 13 évesek között már 50 százalékos ez az arány, 10 kezdő középiskolásból pedig már 7 dohányzott. Mivel sok szülő a gyermekei előtt gyújt rá, minden ötödik gyerek egy doboz cigarettát szív el passzív dohányosként egy hétvége alatt.

További szigorítás?
Merkely Béla, az MKT elnöke hangsúlyozta, a káros szenvedély felelős a tüdőrák okozta halálozás 90-95 százalékáért, az összes halálos rákbetegség 30-35 százalékáért, és az idült gyulladásos légúti betegségek 80-85 százalékáért. A koszorúér-betegségek harmada is a dohányzás számlájára írható. – Mindenképpen érdemes letenni a cigarettát, hiszen már egy nap elteltével a hirtelen szívhalál kockázata jelentősen csökken, 3 hónap után a tüdő teljesítménye 30 százalékkal javul, 9 hónapot követően a krónikus köhögés megszűnik, 1 év után a szívinfarktus, 5 év után pedig a tüdőrák kockázata a felére csökken – mutatott rá Merkely. Éppen ezért a szervezet tovább szigorítaná a törvényt. A társaság emelné a dohánytermékek árát, államilag támogatná a leszokást, valamint az ehhez szükséges szakemberek képzését, biztosítását. Szeretnék elérni a dohánytermékek csomagolásának és reklámozásának még szigorúbb szabályozását az elrettentés jegyében, valamint még nagyobb szerepvállalásra biztatják a médiát a dohányzás káros hatásainak bemutatásában.

Fekete tüdő
Az elrettentő statisztikák ellenére a nem dohányzók védelméről szóló törvény szigorítását – amely 2012. január 1-jétől valamennyi zárt közterületen, vendéglátó- és munkahelyen tiltja a dohányzást – a vendéglátóhelyek tulajdonosainak egy része felháborodással fogadta. A Magyar Vendéglátók Ipartestületének tiszteletbeli elnöke szerint a szigorítás érzékenyen érintheti a vendéglátás jövőjét. Háber Tamás a Századvég Alapítvány reprezentatív felmérésére hivatkozott, amelyből kiderül, hogy a tulajdonosok 51 százaléka számít forgalomcsökkenésre a bevezetést követően, a kocsmák, éjszakai szórakozóhelyek 41 százaléka pedig drasztikus, 40 százalékot meghaladó forgalomcsökkenést prognosztizál a törvénymódosítás életbe-lépését követően. Háber szerint a rendelet a vendéglátósok számára akár 130 milliárd forint kiesést is jelenthet. Mint mondta, félő, hogy a szabályozás körülbelül 20 százalékos csökkenést vonhat maga után a foglalkoztatás terén, és közvetetten kihatással lehet a mezőgazdaság és az élelmiszeripar teljesítményére. – Valamenynyi tényezőt figyelembe véve a magyar nemzetgazdaság vesztesége a 260 milliárd forintot is meghaladhatja – tette hozzá.
Ennek ellenére számos vendéglátóhely tulajdonosa, dolgozója üdvözli a szigorítást. – Öröm az új jogszabály, hiszen 16 éve állok a pult mögött, és az eszeveszett pöfékelés áldozata vagyok: egy nyolcórás műszak alatt úgy két doboz cigarettának megfelelő füstöt szívok. Orvosilag is bizonyították, hogy a nem dohányzó pultos tüdeje is fekete, akárcsak a dohányzóké – fogalmazott Rákóczi Antal, az újkígyósi Bázis kocsma tulajdonosa. Treszl Norbert, az Öreg favágó kocsma nem dohányzó tulajdonosának egészsége is károsodott italozójának megnyitása óta. – Nyár végével, ahogy megszűnik a szellőztetés, fulladásos köhögőroham tör rám, és már fáj a tüdőm is. Röntgenre már el sem merek menni, pedig gyerekkorom óta sportolok – fogalmazott. Hozzáfűzte: régen betiltatta volna éttermében a dohányzást, ha nem lenne a faluban egy másik vendéglátóhely is, ahol szabad a füstölés, így félő, hogy vendégei elpártolnának tőle.
Kuzma Krisztián, az érdi Szieszta Café tulajdonosa elmondta: nem dohányzó vendégei kitörő örömmel fogadták a törvénytervezet bevezetésének hírét, mert szívesebben járnának füstmentes szórakozóhelyekre, és bíznak abban, hogy ezentúl azokat a barátaikat is magukkal tudják csábítani, akik eddig a füst miatt nem jártak szórakozni. Hozzátette: számára meglepő módon a dohányosoktól is sok pozitív visszajelzés érkezett hozzá. A fehérvári Corvinus Café vezetősége is teljes mértékben egyetért a jogszabályváltozással, és úgy gondolja, csak a törvény hatálybalépése utáni 2-3 hétben, vagyis a hozzászoktatás időszakában csappanna meg forgalmuk. Deákné Juhász Judit, a tatabányai Sarokház söröző tulajdonosa rámutatott: semmiféle forgalomkieséstől nem tart, szerinte ugyanis sokkal többen értékelik a nemdohányzó helyeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.