Éles vita a mobiltelefon hatásairól

Elfogultsággal és pontatlansággal vádolta meg a WHO-t a Mobiltelefon-gyártók Nemzetközi Szövetsége. Az Egészségügyi Világszervezetet azután bírálták, hogy kutatócsoportja a napokban bejelentette: a maroktelefonok elektromágneses sugárzása rákkeltő lehet.

Győr Ágnes
2011. 06. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ajánlott óvintézkedések. A WHO szerint a felhasználók csökkenthetik a mobiltelefonokból származó sugárzás őket érő mennyiségét. Olyan kiegészítőket érdemes használniuk, amelyeknek a segítségével nem kell közvetlenül a fejhez tartani a készüléket beszéd közben. Rövidebb és kevesebb hívást kell lebonyolítani, és olyan helyen, ahol lehetőleg jó a térerő. A mobiltelefon-készülékek ugyanis optimális körülmények között használják fel a legkevesebb energiát és bocsátják ki a legkevesebb sugárzást.


Visszautasította a Mobiltelefon-gyártók Nemzetközi Szövetsége (CTIA) az Egészségügyi Világszervezet (WHO) állítását, amely szerint a készülékek elektromágneses sugárzása rákkeltő lehet – jelentette a távirati iroda. Közleményében a CTIA pontatlansággal és elfogultsággal vádolta meg a WHO részeként működő Nemzetközi Rákkutatási Ügynökséget (IARC), miután a 14 ország 31 tudósából álló kutatócsoportja kedden Lyonban bejelentette, hogy a maroktelefonok használata növelheti az agydaganat bizonyos típusainak kockázatát. John Walls, a mobiltelefon-gyártók szövetségének alelnöke rámutatott, más tanulmányok nem állapítottak meg a sugárzásra vonatkozó veszélyeket, s az amerikai távközlési hatóság szerint nem áll rendelkezésre tudományos bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a vezeték nélküli telefonok használata rákot okozna.
A tanulmány csak azt mondta ki, hogy a mobilok használatának ez egy lehetséges, de valószínűtlen mellékhatása, ezért további vizsgálatokat kell elvégezni – hangsúlyozta lapunknak Jack Rowley, a GSM Association vezető kutatója. A mobilszolgáltatók nemzetközi szakmai szervezetének munkatársa szerint a mobilipar képviselőinek most az a feladatuk, hogy megvizsgálják, mi alapján sorolta a WHO a 2B jelzésű veszélyességi kategóriába a maroktelefonokat. Szintén itt található a DDT rovarirtó és a benzinmotor kipufogógáza is. Kérdésünkre Jack Rowley elmondta, nem számít arra, hogy a WHO bejelentése nyomán gyökeres változások kezdődnének a mobilfejlesztések terén. Hiszen – tette hozzá – az ipar eleve abba az irányba tart, hogy az újgenerációs készülékek kevesebb energiát használjanak fel, mint elődeik.
A mobiltelefonok egészségre gyakorolt lehetséges kedvezőtlen hatásai olyan terület, amely erőteljesen megosztja a tudományos világ képviselőit – mondta el lapunknak Bodoky György, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tiszteletbeli elnöke. Az emberek jelentős része ma már rendelkezik ilyen készülékkel, a professzor szerint ezért az egészségügy kötelessége, hogy a legkisebb gyanút is kivizsgálja. Noha vannak olyan agydaganattípusok, amelyek száma növekedni látszik az elmúlt években, ezt a jelenséget nem lehet ok-okozati összefüggésbe hozni a mobiltelefonok elterjedésével – fűzte hozzá Bodoky György.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.