Először juthat csúcsra a Vancouver

MTI
2011. 06. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Története első bajnoki címére készül a Vancouver Canucks, amely az eddig ötszörös Stanley-kupa-győztes Boston Bruinsszal találkozik az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) magyar idő szerint csütörtök hajnalban rajtoló döntősorozatában. Mivel a kanadai klub nyerte az alapszakaszt, az első két találkozónak és – ha szükséges – az ötödik és a hetedik felvonásnak is házigazdája lesz. A sportág őshazája meglehetősen régen, még 1993-ban adott bajnokcsapatot, akkor a Montreal Canadiens diadalmaskodott, azóta kivétel nélkül csak egyesült államokbeli alakulatok győztek.
Az NHL-hez 1970-ben csatlakozott Canucks – az elnevezés az őslakosok nyelvén kanadait jelent – eddig kétszer volt finalista, ám 1982-ben és 1994-ben is elbukott. A Boston a ligát megalapító hat együttes egyike, így már csak múltja miatt is sokkal sikeresebb. A Bocsok 1929-ben, 1939-ben, 1941-ben, 1970-ben és 1972-ben is Stanley-kupát nyertek, ám azóta öt döntőt elveszítettek.
A vancouveriek legnagyobb sztárjai nem kanadaiak: a kapus Roberto Luongót leszámítva a svéd Sedin ikrek, Daniel és Henrik, valamint az amerikai Ryan Kesler termeli a pontokat. A túloldalon a cseh David Krejci a gólfelelős, a kapuban pedig az amerikai Tim Thomas sziporkázik. Amennyiben a Canucks győz, úgy Luongo lesz a világtörténelem első hálóőre, aki olimpiai és világbajnoknak, valamint Stanley-kupa-győztesnek is vallhatja magát. A riválisnál a csatár Patrice Bergeron áll hasonló triplázás előtt.
A Boston főleg kiváló védekezésének köszönheti, hogy túljutott a Montrealon (4-3-mal), a Philadelphia Flyersen (4-0) és a Tampa Bay Lightningon (4-3), hiszen emberelőny-kihasználása tragikusan gyenge, csupán 8,2 százalék. Öszszehasonlítva: a Vancouver 28,3 százalékos ebben a mutatóban.
A két együttes az alapszakaszban egyszer találkozott, február 26-án a Boston vendégként győzött 3-1-re. A kanadai klub viszont bízhat az „olimpiai ómenben”. A hokiőrült ország a 2010-es vancouveri játékok előtt kétszer adott otthont olimpiának, 1976-ban Montreal, 1988-ban pedig Calgary volt a rendező, és a két város NHL-es klubja a rákövetkező esztendőben Stanley-kupát nyert.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.