Elszámoltatás

MN
2011. 06. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz egyik kiemelt választási ígérete volt az elszámoltatás: annak kivizsgálása, hogy mi lett a sorsa az elherdált közpénzeknek, állami vagyonnak és az elmúlt nyolc esztendőben fölvett sok ezer milliárd forintnyi külföldi hitelnek. Budai Gyula elszámoltatási biztos mintegy ötven kiemelt, és több mint száz egyéb visszaélésgyanús ügyet vizsgál. A teljesség igénye nélkül most felidézzük a 2002 és 2010 közötti időszak legkiemelkedőbb botrányait.

Sukorói panama. Bár a kaszinóberuházás kapcsán már 2009 óta tart a nyomozás, februárban a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) is feljelentést tett, amely felveti Veres János és Oszkó Péter volt pénzügyminiszterek érintettségét. Gyurcsány Ferenc pedig olyannyira érintett lehet a korrupciós ügyben, hogy a legfőbb ügyész hivatali visszaélés miatt a volt miniszterelnök mentelmi jogának a felfüggesztését kérte az Országgyűlés elnökétől április végén. Gyurcsány a gyanú szerint a kaszinóberuházás kiemeltté nyilvánításakor megszegte a nyilvánosságra és az állampolgárok bevonására vonatkozó törvényi rendelkezéseket.
Moszkvai ingatlanpanama. A Központi Nyomozó Főügyészség még a kormányváltás előtt indított nyomozást a moszkvai ingatlan jogsértő értékesítése miatt, amely a gyanú szerint hétmilliárd forintos kárt okozott a magyar államnak. Idén februárban Horváthné Fekszi Márta volt külügyi államtitkárt, Székely Árpád egykori moszkvai nagykövetet és Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő volt vezérigazgatóját hűtlen kezelés gyanújával őrizetbe vették, de a bíróság végül nem helyezte őket előzetes letartóztatásba. A Kehi Feksziék őrizetbe vétele után egy nappal újabb feljelentést tett az ügyben.

BKV-s bűnszervezet. Eddig 21 gyanúsítottja van a BKV-s végkielégítések, tanácsadói szerződések és egyéb visszaélések miatti büntetőeljárásnak. Köztük van Hagyó Miklós (MSZP) volt főpolgármester-helyettes, akit tavaly az új parlament megalakulásának napján vettek őrizetbe, de azóta már házi őrizetbe került. A gyanúsítottak között van a csaknem százmilliós végkielégítéssel távozó Szalainé Szilágyi Eleonóra és Antal Attila volt BKV-vezérigazgató is.
Rendőrterror. Az Országgyűlés már tavaly júniusban határozati javaslatot fogadott el, amelyben bocsánatot kért a jogsérelmet elszenvedettektől. Az Orbán-kormány peren kívüli egyezségek formájában mintegy 250 millió forintot fizetett ki a 2006 őszén bántalmazott, meghurcolt embereknek. Emellett a kormányfő Balsai István személyében miniszterelnöki biztost nevezett ki azzal a feladattal, hogy feltárja, mi történt 2006 őszén. Balsai idén áprilisban egy 150 oldalas jelentést tett le a miniszterelnök asztalára, amely felveti Gyurcsány Ferenc és Gergényi Péter büntetőjogi felelősségét. Parlamenti albizottság is vizsgálta a történteket, amelynek elnöke, Gulyás Gergely végül több katonai bűncselekmény gyanújával büntetőfeljelentést tett. A Debreceni Katonai Ügyészség eddig két rendőri vezetőt hallgatott ki gyanúsítottként.

Elfilozofált pénzek. A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal még Magyar Bálint (SZDSZ) oktatási minisztersége idején több száz millió forintnyi támogatást osztott szét olyan balliberális filozófusok nevével fémjelzett pályázatokra, amelyek a gyanú szerint nem feleltek meg a pályázati kiírásnak. Budai Gyula elszámoltatási biztos eddig négy feljelentést tett, a rendőrség pedig négy elkülönített büntetőeljárásban nyomoz.

Erzsébetvárosi maffia. Bűnszervezetben elkövetett csalással, vesztegetéssel és hűtlen kezeléssel vádolják Erzsébetváros volt szocialista polgármesterét, Hunvald Györgyöt, a kerület gazdasági bizottságának volt elnökét és bűntársaikat, amiért 2003–2004-ben 17 ingatlan eladásával, illetve tervezett eladásával károsították meg a kerületet. Hunvald előzetes letartóztatását a napokban szüntette meg a bíróság.

Verókék is vádlottak. Idén januárban emeltek vádat Verók István (MSZP) volt terézvárosi polgármester, valamint tizenkét MSZP-s és SZDSZ-es képviselő ellen, amiért jogsértő módon megszavazták az Andrássy út 47. szám alatti palota eladását, ezzel a vád szerint 120 milliós kárt okozva a kerületnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.