Elszánt kiállásra van szükség

Nem állhat elő olyan helyzet, amelyben a kétkezi munkások kevesebbet keresnek az adórendszer átalakítása miatt, ezért fontos a béremelések betartása – mondta Orbán Viktor kormányfő a Széll Kálmán Alapítvány tegnapi évértékelő gazdasági konferenciáján. Mint mondta, eljött az idő, hogy a magunk módján oldjuk meg a saját problémáinkat, az elmúlt húsz évben ugyanis gyakran másokra vártunk, ami szinte minden kezdeményezést megakadályozott.<br />

Szabó Anna
2011. 06. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Üzenet. Megértettem a miniszterelnök üzenetét – reagált Harrach Péter (KDNP) a kormányfőnek a boltok vasárnapi nyitva tartását érintő szavaira. – A kérdésről a véleményem nem változott, elfogadom a döntést – tette hozzá.

Kijózanodás. Korózs Lajos (MSZP) szerint nevetséges, hogy Orbán a vasárnapi munkavégzést tartja az ország egyik legsúlyosabb problémájának. Pápai sajtótájékoztatóján Gyurcsány Ferenc volt kormányfő úgy vélte, az Orbán-kormány elmúlt egy esztendeje a túlzott remények és a keserű kiábrándulások, kijózanodások éve lett. Szerinte a kormány nem tudja kezelni a tavalyi, elhibázott költségvetési politikájának következményét, az adócsökkentésekkel 800 milliárdos „lyukat ütött” a költségvetésen.
Tettek. A Jobbik szerint ideje lenne, ha a kormány szavak után tettekkel is kiállna a magyar nemzet érdekeiért – reagált Volner János (Jobbik). Úgy fogalmazott: „a gazdagok kormánya az elmúlt egy év alatt tovább mélyítette a jövedelmi szakadékot a családok milliói és a társadalmi felső tízezer között”, például az egykulcsos adó bevezetésével.

Cinizmus. Az LMP szerint a kormány „a nemzeti együttműködés helyett a nemzeti cinizmus kormánya”. Schiffer András (LMP) a múlt esztendő mérlegét megvonva úgy nyilatkozott: a kormányzat tevékenysége az alkotmányosság felszámolásáról és az adócsökkentést középpontba helyező „vudu gazdaságpolitikáról” szólt. Mint mondta, „a szóvirágok világosan szemben állnak a tettekkel”. (MTI)


Világossá kell tenni, hogy a kormány addig nem nyugszik, amíg valaki kevesebbet keres most, mint az adórendszer átalakítását megelőzően, a munkaadóknak be kell tartaniuk a béremelési ígéretüket – hangsúlyozta a kormány első évét értékelő beszédében Orbán Viktor miniszterelnök a Széll Kálmán Alapítvány Gazdasági fordulat című konferenciáján. A kiváltságokról szólva kifejtette: a polgár és az állam viszonyának kulcskérdése az adórendszer, amelyet ha kijátszanak, akkor nincsen tisztességes viszony: a kiváltságok leépítésével, másfél év alatt juthatunk el az igazságos adórendszerhez. – Meg kell barátkozni azzal a gondolattal, hogy nem fizethetünk munkaképes embereknek segélyeket és nyugdíjakat, miközben temérdek elvégzendő munka van az országban. Mindenkinek kínálunk munkát és nem fogadjuk el a kiskapukat – hangsúlyozta a kormányfő. Mint mondta, egy éve elegünk lett abból, hogy azok járnak jól, akik spekulálnak, trükköznek, és hogy a rendszerváltás óta soha nem vittük véghez, amit elkezdtünk, éppen ezért kötöttünk szövetséget egy igazságosabb Magyarország érdekében.
Orbán szerint a gazdaság még veszélyzónában van, de ha kiállunk saját magunkért, akkor van okunk bizakodni. Az euróövezet egyes tagállamainak gondjaival kapcsolatban kiemelte: senkinek sincs a kezében a bölcsek köve, „nekünk a saját utunkat kell járni, akár tetszik másoknak, akár nem”. Mint mondta, a rendszerváltás óta a külföld reakciójától félve nem mertünk előrelépni, most azonban úgy kell cselekednünk, ahogy nekünk kedvezőbb. – Mindenki járja a saját útját, Magyarország sem szól bele a mások dolgába, de az övébe se szóljon bele senki – hangsúlyozta. Eredményként értékelte, hogy nem bizonytalanodtunk el sem a bankadó, sem pedig a Nemzetközi Valutaalapról való leválás esetén, holott ezért korábban sok bírálat érte hazánkat azoktól, akik ma már dicsérően szólnak a magyar gazdaságpolitikáról. Orbán Viktor kiemelte: ma két ellenséggel kell megküzdenünk, a munkanélküliséggel és az államadóssággal, mert „ha mi nem győzzük le őket, ők győznek le minket”. Úgy látja, az év második felében már élénkülhet a hazai beruházás és a fogyasztás, és elindulnak a közmunkaprogramok. Szerinte Magyarországnak – az Audi vezetőjének szavaival élve – „turbodirekt befecskendezésre van szüksége” a szakképzés, az innováció és az oktatás terén. A kormány eddigi működéséről kijelentette: nem lesz elég az eddigi hatékonyság, ezen a téren is előrelépésre van szükség. Orbán a boltok vasárnapi nyitva tartása kapcsán leszögezte: amint meg lehet élni heti ötnapnyi munkából, akkor ő is azok közé tartozik majd, akik támogatják a vasárnapi zárva tartást. – Addig azonban úgy érzem, erre nincsen lehetőségünk – közölte. Ismert, a vasárnapi zárva tartást a KDNP kezdeményezte.
Felszólalt Lánczi András, a Századvég Alapítvány elnöke, aki a kormány első évét értékelve a legbátrabb lépésnek az állam szerepe, a polgárokkal való viszony újraértelmezését nevezte. Megfogalmazása szerint mindez sokkal több, mint a rendszerváltáskor az előző rezsim elitjének „sima landolása”. A politológus szerint az új kormány felismerte: az állam szuverenitása sérült azzal, hogy sokan sokféle szerzett jogra, kiváltságra úgy tekintettek, mint alapvető, automatikusan járó kedvezményre. Véleménye szerint nem egyszerű kormányprogramra volt szükség, hanem szinte új államalapításra, ahol a nemzeti érdek előnyt élvez a magán- és részérdekekkel szemben.
Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) ügyvezető elnöke beszédében úgy vélte, helyes irányba halad a kormány, és az uniós elnökségünkkel kapcsolatban is rendkívül jó visszajelzések érkeztek. Hazánk eladósodottsága kapcsán megjegyezte: eddig hitelből vacsorázott mindenki, ennek az árát kell most megfizetnünk. Hangsúlyozta: a válságkezelés az ország egyes szereplőit nagyon rosszul érintette, és az unió is nagyon szigorú volt velünk. – Ahhoz, hogy elkerüljük a vészhelyzetet és a 350-400 forintos eurót, a kormánynak be kellett vezetnie a különadókat – fogalmazott. Pozitív lépésként értékelte, hogy a kormány későbbre tolta az euró bevezetését, ugyanakkor élesen bírálta a bérkommandók tevékenységét, amely szerinte a bizalmatlanságon alapszik. Meglátása szerint az a társadalom, amely nem termel, nem tud fejlődni, „el fog süllyedni”, éppen ezért szükséges a termelés állami támogatása és a fizikai munka tisztelete.
A konferencián felszólalt Thomas Faustmann, az Audi Hungaria Motor Kft. ügyvezetésének elnöke is, aki helyesnek nevezte a gazdaságpolitikai irányt. Kiemelte: szeptemberben úgy döntöttek, további mintegy 900 millió eurót fektetnek be Győrben, amivel 2013 után több mint 15 ezer főnek lesz biztonságos munkahelye.

Megegyezés. Orbán Viktor szerint kétharmados törvényben kell rögzíteni a nyugdíjrendszer, az adórendszer és a költségvetési gazdálkodás alapvető szabályait. A kormányfő a TV2-nek adott interjúban az MTI szerint azt mondta: e három terület néhány alapvető szabálya, szemben a mostani ötvenszázalékos parlamenti többséget igénylő döntéssel, kétharmadossá fog válni. Hozzátette: „külsős erőket” is felkért, hogy a legnehezebbnek ígérkező sarkalatos törvényeket előkészítsék. Kitért rá: a kormánynak meg kell egyeznie a rendvédelmi dolgozókkal, először is abban, hogy nekik mindig a rend oldalán kell állniuk. – Ha a rendvédelmi dolgozók úgy érzik, az ötvenes éveiket taposva már nem tudják ellátni a feladatukat, mondják meg, milyen más munkát tudnak végezni, „és én nagyon szívesen biztosítom ennek a lehetőségét” – jelezte. Kitért rá: a nyugdíjszámítást úgy akarják átalakítani, hogy az utolsó tíz, munkával töltött év különösen nagy súllyal essen latba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.