Eurómentő elnökség?

Van rá esély, hogy még a magyar elnökség idején megállapodás szülessen az Európai Unió gazdasági kormányzásáról – értesült a Magyar Nemzet. A szabályok az eurót védik majd az elértéktelenedéstől, s megnehezítik a költségvetési trükközéseket. Közben Orbán Viktor kormányfő Írországban uniós ügyekről is tárgyalt.

Nagy Vajda Zsuzsa
2011. 06. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az EU gazdasági kormányzásával kapcsolatos hat jogszabály szakmai megtárgyalása ezen a héten lezárult, s csak egy jogszabálytervezettel kapcsolatban maradtak még nyitott kérdések – értesült lapunk magas rangú brüszszeli forrásokból. Hétfőn kezdődik a szakpolitikai egyeztetés a képviselőkkel, a jövő hét végére a tárgyalásokat levezénylő magyarok már kész anyagot készülnek benyújtani a miniszterek tanácsához. Úgy tudjuk, hogy ezt egy informális miniszteri ülésen vitatják meg a tagországok vezetői, vagyis van arra esély, hogy még a magyar elnökség ideje alatt létrejöjjön az egyezség az euró védelmét szolgáló törvénycsomag ügyében. Ez egyértelműen a magyar uniós elnökség sikerét bizonyítaná. A megállapodást az Európai Parlament, a tanács és a bizottság közötti érdekellentétek akadályozták eddig.

*

A gazdasági kormányzás révén Brüsszel több automatizmust kíván elérni a felelőtlenül gazdálkodó tagállamok szankcionálásában, a büntetéseken is szigorítana, és máshova terelné az ebből befolyó összegeket, továbbá fellépne a nagyobb átláthatóságért. A tanács a legtöbb ponton engedett a képviselőknek, háromból két esetben például elfogadta az automatizmus bevezetését, és a bírságok emelése ellen sem gördített akadályt. Lapunk úgy tudja, hogy leginkább a szigorú előírások „növekedési elemekkel történő felvizezésében” voltak egyértelműen elutasítók, amely mellett az Európai Parlamentben (EP) leginkább egyes szocialista képviselők kardoskodtak. A tárgyalásokat külön megnehezíti, hogy sem az Európai Parlamenten, sem a tanácson belül nem egységesek az álláspontok. A Benelux államok például még több szigorítás mellett állnának, miközben az adósságválságban lévők nem tudnak dönteni, több időt szeretnének a javasolt intézkedések átgondolására. A magyarok vezette tárgyalócsoport naponta több egyeztetést folytat az érdekeltekkel, „úgy sáfárkodik, hogy a kompromisszum a közgazdaságilag is indokolt irányban szülessen meg” – mondta a tárgyalókkal kapcsolatban álló forrásunk. Az egymással szemben álló nézeteket valló képviselők és kormányok puhítgatásában a magyar elnökség tagjai a politikai ellenfelek szerint is igen eredményesek voltak eddig.
– A hatos csomag legfontosabb hozadéka az lenne, hogy a jövőben megelőző módon is büntetni lehetne a rossz költségvetési politikát folytató országokat, miközben eddig utólagos felelősségre vonás történt – magyarázta lapunknak egy brüsszeli szemináriumon Gyévai Zoltán, a Bruxinfo főszerkesztője. Az EU eddig követő volt, most ez megfordul, vagyis az útmutatás és az ajánlások helyett kőkemény követelmények lépnének életbe. A szankciók tekintetében óriási fordulatot jelent, hogy ezentúl automatikussá válnának, csakis a tagállamok leszavazásával mentesülhetne a felelőtlenül gazdálkodó ország a teher befizetése alól; ezt jelenti az úgynevezett fordított minősített többség. Az Európai Bizottság 0,1 százalékos GDP-arányos kamatozó letét elhelyezését javasolta arra az esetre, ha a költségvetésben egyensúlyhiány lép fel. Ez 0,2 százalékos nem kamatozó letétté alakulna, ha a túlzott hiány már megállapítható, s amennyiben a kiigazítások nem történnek meg, az elhelyezett összeg bírsággá változna. Érdekes pontja az elképzelésnek, hogy létrejönne egy makrogazdasági felügyelet, s ennek a bizottsághoz tartozó szervnek lenne a feladata a hiánymutatók elszaladása előtt észrevenni az egyensúlytalan gazdálkodást. Mindez előre behatárolná a tagállamok költségvetési mozgásterét.
A hatos jogszabálycsomag elemei Magyarországra is vonatkoznának annak ellenére, hogy nem csatlakozott az önkéntes alapú versenyképességi paktumhoz (ez ugyanis a társasági adó emelését hozta volna számunkra). – Magyarországon az irány már egy éve az, amire a hat jogszabály szeretné rávezetni a tagországokat. Az államadósság tekintetében például az uniónál is szigorúbb célokat tűztünk ki, a brüsszeli 60 százalékkal szemben GDP-arányosan 50 százalék alá kívánjuk szorítani a mutatót – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Pelczné Gáll Ildikó európai uniós képviselő, a kinti gazdasági szakbizottság tagja. Ezért úgy gondolja: a mi érdekünk az, hogy minél hamarabb létrejöjjön a gazdaságpolitikai kormányzás az EU-ban, még akkor is, ha ilyen mélységű beavatkozásra a tagállamok költségvetési politikájában eddig nem volt példa. Az elnökség körében az a vélemény alakult ki, hogy ebben a kérdésben „szerencsére” szakmai álláspont van, ez vezérli a magyar politikát, ami nagyban megkönnyíti az egyeztetések koordinálását.
A legutóbbi információk szerint június 8-tól tárgyalná a csomagot plenáris ülésén az EP, s 9-én szavazna is róla. Pelczné Gáll Ildikó úgy fogalmazott, hogy a teljes siker az lenne, ha az elnökségünk idején, e hónap végéig a végső megállapodás is megszületne. De az eddig elért részsikereket is értékeli, azt, hogy létrejött a tárgyalások keretrendszere, az Európai Parlament szakbizottsága zöld jelzést adott a csomagnak, a tanácson belül egy általános megközelítést el tudtunk fogadtatni, amely aztán sokat közeledett az EP álláspontjához. Az EU-ban ritkán van arra példa, hogy a döntés közeli helyzet eléréséig mindössze egy évre legyen szükség. Szakmai vélemények szerint a megállapodást az is sürgeti, hogy mostanra a júniusi megállapodás beárazódott a piacon az euró értékébe, s a csúszás a lengyel elnökség idejére vagy őszre jelentős gyengülést eredményezne. A csomagnak van olyan felügyeleti része, amely ősztől már életbe léphetne.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.