„Ez a szeretet és a méltóság háza”

Megnyílt hazánkban a második gyermekhospice-ház Törökbálinton, amely öt család befogadására képes. Az ott dolgozók a nehéz időkben leveszik a hozzátartozók válláról az ápolás terhét, és biztosítják a méltóságteljes búcsút. Hazánkban ezerötszáz-kétezer olyan család él, ahol gyógyíthatatlan gyermeket gondoznak.

Mizsei Bernadett
2011. 06. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csaknem 160 millió forintot ajánlott fel Galambos László vállalkozó a Szemem Fénye Alapítványnak, amelyből létrehozhatták Magyarország második gyermekhospice-házát. Gyura Barbara, az alapítvány elnöke a tegnapi ünnepélyes megnyitón elmondta, az ingatlan egyszerre öt család befogadására képes. – Így a márciustól működő pécsi Dóri-házzal együtt az ország kétharmadát el tudjuk majd látni a gyermekhospice-szolgáltatás tekintetében – tette hozzá. Megjegyezte, 1500-2000 család gondoz gyógyíthatatlan gyermeket. Elmondta, a gyermekhospice-szolgáltatás annyiban tér el a felnőtthospice-ellátástól, hogy nem kifejezetten a terminális, vagyis közvetlenül a halál előtti ellátásra koncentrál, és nem csak a daganatos betegségben szenvedőknek nyújt segítséget.
– A gyógyíthatatlan gyermekek a diagnózis kezdetétől bekerülnek a gyermekhospice-ellátásba, ami azt jelenti, hogy éveken vagy évtizedeken át időről -időre úgynevezett mentesítő szolgálatot vehetnek igénybe – fejtette ki. Így ha a család kikapcsolódásra vágyik, a gyermekükkel együtt évente 20-30 napot eltölthet az otthonban, ez idő alatt leveszik vállukról a 24 órás ápolás terhét. Az alapítvány a ház felső szintjén három olyan kórtermet alakított ki, ahová azok a gyerekek kerülhetnek, akik ebben a mentesítésben részesülnek.
Az alsó szinten két kórterem található, ahová a halál előtti állapotban lévő gyermekek kerülnek. Búcsúszobának egy apartmant alakítottak ki. Nemcsak ápolásban, hanem spirituális, pszichés és lelki támogatásban is részesülhetnek. – Bevonjuk az ellátásba a testvéreket, nagyszülőket is, és nekik is megpróbálunk segítséget nyújtani ezen a hosszú úton, amely a családra vár – fűzte hozzá az elnök. A gyerekeket 0–24 éves korig várják. Gyura Barbara hangsúlyozta azt is: az eszköz- és gyógyszerbeszerzéshez még támogatókat várnak, és elő kell teremteniük a 17 fős személyzet munkabérét is. A működési engedély iránti kérelmüket a jövő héten nyújtják be, így várhatóan egy–három hónap múlva fogadhatják az első betegeket és családtagjaikat.
– Amikor nincs gond, az embernek eszébe sem jut, hogy vannak olyan családok, akik ilyen problémákkal küzdenek – hívta fel a figyelmet a megnyitón mondott beszédében Selmeczi Gabriella (Fidesz) országgyűlési képviselő. A Tábitha gyermekhospice-ház védnöke szerint változtatni kell azon a hozzáálláson, hogy „amiről nem tudunk, az nincs is”. Galambos László adományozó lapunknak elmondta, a ház azért kapta a Tábitha nevet, mert ez a bibliai alak reménységet ad. A Biblia szerint ugyanis Tábitha felkelt a halálból Péter apostol imádságára. – Ráadásul Tábitha egész életében adakozott, így cselekedetei példaértékűek lehetnek a mai emberek számára – tette hozzá. Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány vezetője megáldotta az otthont, s megjegyezte, „ez nem a szomorúság, hanem a szeretet és a méltóság háza”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.