Flancolás

Szabó Anna
2011. 06. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy havi ötvenezer dolláros (kilenc és fél millió forintos) luxusrezidenciát választott házi őrizetének helyéül Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap szexuális bűncselekményekkel vádolt volt elnöke arra a néhány hónapra, amíg a jogi hercehurca eltart. Kényelmét négy fürdőszoba, három háló, fitneszterem, gyógyfürdő és színház biztosítja, luxuslimuzinja a teremgarázsban pihen. Korlátozott szabadságát egymillió dolláros óvadék és ötmillió dolláros garancia (összesen 1,1 milliárd forint) biztosítja, útlevelét bevonták, de ügyvédei szerint úgysem menne sehová, mert semmiféle törvénysértést nem követett el.
A New York-i elegáns negyed lakói máris kikérték maguknak, hogy az új szomszéd épp melléjük költözött, panaszkodtak is az Euronews tévécsatornának sérelmezve, hogy ezentúl már nem lesz olyan békés a kutyasétáltatás, mint eddig, pedig ez a környék mindig is nyugodt volt, most pedig itt ez a sok fotóriporter, ilyen felforduláshoz ők nem szoktak hozzá. Többen attól is tartanak, hogy ne adj’ isten egy napon összefutnak a szuperhatalom egykori levitézlett vezetőjével, ami bizony bármikor előfordulhat, mert DSK ügyvédi találkákra, orvosi kezelésre és vallásgyakorlás céljából nyugodtan cirkálhat a környéken.
Nem mintha bárki is irigyelné tőle a luxust: az IMF exvezére már a meghurcoltatása előtt is napi háromezer dolláros (570 ezer forintos) lakosztályban húzta meg magát a Times Square-re néző egyik luxuslakosztályban, és könnyű belátni, hogy az ő korában az ember bizony már egyre nehezebben alkalmazkodik az új körülményekhez. A gond ott van, hogy a valutaalap krédóját olvasgatva nem egészen effajta misszió körvonalazódik a nemzetközi intézmény takarékossági alapelveivel kapcsolatban. Az IMF feladata többek között a szegény országok felkarolása, a világban fennálló egyenlőtlenségek tompítása, a pénzügyi és árfolyam-egyensúly fenntartása, valamint a bajba jutott, fizetésképtelen államok megsegítése. A hitelek fejében az IMF egyébként drákói megszorításokat szokott előírni, minden alkalommal hangsúlyozva a „megsegített” ország társadalmi áldozatvállalásának fontosságát, és a szociális kiadások lefaragásának szükségességét. Nem csorbítva DSK érdemeit – amelyeket most hosszasan sorolnak a Wall Street-i lapok –, zárójelesen azért megjegyeznénk, hogy a valutaalap sok mindent megjósolt gazdasági előrejelzéseiben, de a pénzügyi világválság valahogy csak elkerülte a figyelmüket. Sem az ingatlanbuborékok, sem a fedezetlen értékpapírok, sem a jelzáloghitel-csapdák, sem a kölcsönre alapozott cégfelvásárlási láz, sem pedig a kialakuló árfolyamháború nem szúrt szemet a washingtoni agytrösztnek. A válságkezelésre vonatkozó hatékony recepttel sem tudott szolgálni az IMF, amely évtizedek óta ugyanarra a kaptafára készülő akcióterveket ajánlgat, közös jellemzőjük, hogy nem nagyon szoktak beválni.
Ha eddig bárkinek is lett volna bármiféle illúziója a szervezet humanitárius és egalitárius szempontjait illetően, ezt most DSK kényszeres flancolása eloszlathatta.
Eközben a hazai balliberális média védi a védhetetlent: karaktergyilkosságot (!), manipulációt, politikai csapdát, médiaössztüzet és összeesküvést emlegetnek, pszichológusokat szólaltatnak meg, akik a topmenedzserekre nehezedő nyomással próbálják magyarázgatni az IMF-főnök viselkedését. Mindenesetre megnyugtató, hogy vélhetőleg már sosem tudjuk meg, milyen vehemenciával, szolidaritással és következetességgel védte volna Strauss-Kahn Franciaország elnökeként az elesetteket és a társadalom perifériájára szorultakat.
Nekünk ismerős a helyzet, nem?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.