Hattyúlovag mindenkinek

Holnap a Lohengrin Hattyúlovag című gyermekverziójával nyit a Művészetek Palotája budapesti Wagner-napok sorozata. A fesztivál újdonsága a Lohengrin jövő csütörtöki premierje lesz.

Vakulya Eszter
2011. 06. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden évben valami egészen különlegessel bővül a budapesti Wagner-napok kínálata. Ezúttal két újdonsággal is: a Lohengrin, amely erre az alkalomra készült el Marton László rendezésében, gyermekverzióban is megszólal. A Bábszínházból, majd a Kolibri Színházból ismert, megkerülhetetlen ifjúsági rendező, Novák János pedig bábszínészeket, valamint a Kolibri stábját is bevonva olyan, gyermekeknek szóló Lohengrint készített Hamar Zsolt átiratából Hattyúlovag címmel, amely Elza felnőtté válásán keresztül fókuszál a darabra, s amely rövidebb, ezáltal talán emészthetőbb formában ismerteti meg a zenetörténet nagy alkotását a fiatalabb korosztállyal. Mivel átiratról van szó, Hamar Zsolt nem egyszerűen lerövidítette, hanem az eredeti Wagner-motívumokat felhasználva lényegében újraírta a művet. Ahogy fogalmazott, a Hattyúlovag nem arra szolgál, hogy az eredeti művet megismerjék a fiatalok, hanem hogy kedvet kapjanak ahhoz.
Holnap és holnapután este hat órakor ezzel a Hattyúlovaggal debütál a Wagner-napok gyermekprogramja, amely egyébként exportra is alkalmas, így siker esetén utaztatható. A két hétvégi előadásban I. Henriket Gábor Géza, Elzát Szalai Ágnes, Lohengrint Szappanos Tibor, Orturdot Megyesi Schwartz Lúcia, Telramundot pedig Geiger Lajos énekli, az Óbudai Danubia Zenekart Hamar Zsolt dirigálja, a kórusrészekben pedig a Nemzeti Énekkar működik közre. Nemcsak a Művészetek Palotája, hanem egész Magyarország büszkesége a budapesti Wagner-napok, az a júniusi előadás-sorozat, amely Richard Wagner életművét egyfajta új irányt meghatározó módon, sajátosan és példaértékűen tűzi műsorra évről évre a tavasz és a nyár fordulóján. A júniusi zenei események meghatározó produkcióira kezdettől nagy a külföldi érdeklődés a szakma és az operarajongók részéről egyaránt. A Fischer Ádám által megálmodott, s azóta is általa szerkesztett és dirigált sorozat rövid idő alatt vált a világ nagy Wagner-fesztiváljainak meghatározó állomásává, olyan hellyé, ahol két hét alatt megfordul a Wagner-énekesek színe-java, és ahol olyan rendezésekben lehet látni az operákat, amelyek a budapesti rendezvény névjegyévé váltak. Ezek a hivatalosan félig szcenírozott, valójában inkább teljes értékű minimalista színrevitelek a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem adottságaira épülnek, olykor világelső technikákat alkalmaznak, olykor egyszerűen csak az énekhangra helyezik a hangsúlyt. Van mozgás, van díszlet, van játék, de az előadás mégis a zenéről szól.
A június 19-ig tartó fesztivál nagy premierje a Lohengrin, a Magyar Állami Operaházzal közös produkció, amelyet első ízben június 9-én láthatunk, majd 12-én és 18-án, de újra felcsendül a tavaly nagy sikerrel bemutatott Trisztán és Izolda 10-én és 13-án, a Parsifalt pedig 17-én és 19-én játsszák újra. Világsztárokban a következő két hétben sem lesz hiány: újra Budapesten énekel Christian Franz és Evelyn Herlitzius, és itt lesz többek között Camilla Nylun, Ricarda Merbeth, Petra Lang, Waltraud Meier és Németh Judit. Idén is több neves magyar énekes kap lehetőséget Wagner-szerepekben, mint például Kovácsházi István, Perencz Béla és Kováts Kolos.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.