Kamattartást várnak

Kamattartást vár a nemzetközi piac a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának mai ülésétől, a várakozások ugyanakkor elemzőházakként változnak. Az árfolyamprognózisok a jelenleginek megfelelő, 265–270 forintos euróval számolnak.

Hírösszefoglaló
2011. 06. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Londoni felzárkózó piaci elemzők egyöntetűen azt jósolják, hogy a magyar jegybank monetáris tanácsa a vártnál jóval alacsonyabb májusi infláció ellenére sem változtat a hatszázalékos jelenlegi alapkamaton ma, az MNB későbbi kamatpályájának irányáról azonban változatlanul eltérnek a vélemények a Cityben. A távirati iroda által idézett RBC Capital Markets globális befektetési csoport szakértői úgy vélekedtek, hogy bár a májusban mért 3,9 százalékos tizenkét havi infláció elmaradt a piac által várt ütemtől, az MNB-nek további, lassulást jelző inflációs számokra lesz szüksége ahhoz, hogy fontolóra vegye a monetáris enyhítést. A cég londoni elemzői a kamatszint mostani változatlanul hagyása mellett az év későbbi szakaszában számolnak egy negyed százalékpontos MNB-kamatcsökkentéssel. Az RBC Capital Markets citybeli szakértői ezzel a várakozásukkal kapcsolatban kiemelték, hogy az euró forintárfolyama szűk, 265–270 forintos sávban mozog majd.
A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési és elemző részlegének szakértői sem várnak kamatmódosítást mára, ugyanakkor azt jósolták, hogy a jegybank emelni fogja az idei és a jövő évre adott inflációs előrejelzését a márciusi jelentéshez képest, jövő évi növekedési prognózisát viszont kissé csökkenti. A JP Morgan előrejelzése az, hogy az átlagos magyarországi infláció az idén 4,2 százalék, jövőre 3,6 százalék, a gazdasági növekedés üteme pedig 2012-ben 2,9 százalék lesz. A cég elemzőinek változatlanul az a nézete, hogy a következő MNB-kamatmódosítás nagyobb eséllyel lesz emelés, mint csökkentés. A JP Morgan azzal számol, hogy a nyersanyagárak újból emelkedésnek indulnak, ismét elérik az áprilisi szinteket, és ez szeptemberre 4,5 százalékig emeli az éves összevetésű magyarországi inflációt. A JP Morgan a második félévre 265 forinton stabilizálódó euróárfolyamot vár.
A Morgan Stanley elemzői azt emelték ki, hogy az MNB előző inflációs jelentése óta a forintban számolt határidős nyersolajárak érdemben nem változtak, egyes határidős élelmiszerárak felmentek, mások – például a búzáé – csökkentek. Összességében tehát nem történt elégséges változás annak az MNB-álláspontnak a jelentős módosulásához, hogy az éves infláció 2012 végéig a mostani kamatszint változtatása nélkül is a 3 százalékos célszintre lassul. A cég elemzői közölték ugyanakkor, hogy még a májusi inflációs adatsor után is felfelé mutató kockázatok hatnak erre az álláspontra, különösen abban az esetben, ha a májusi élelmiszerár-meglepetés egyszerinek bizonyul.
Szintén változatlan magyar alapkamatszintet valószínűsítenek a Reuters hírügynökség kutatásában véleményt nyilvánító elemzők. Az MTI által idézett felmérés szerint 2011 végén is 6 százalék lehet az alapkamat, míg 2012 végére 5,5 százalékos jegybanki alapkamattal lehet számolni. Májusban a 12 havi infláció 3,9 százalék volt, lassult az áprilisi 4,7 százalékhoz képest, és kisebb volt a 4,3 százalékot valószínűsítő elemzői várakozásoknál. A megkérdezett szakértők erre az évre 4,2 százalékos átlagos inflációval számolnak, de annak üteme 2011 decemberére 3,95 százalékra, a jövő év végére 3 százalékra csökken.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.