Kedvezmények a családok védelméért

Nem történik érdemi változás a családi pótlék juttatásában, de a foglalkoztatás terén nagyobb védelmet adna a gyermeket nevelő szülőknek a kormány az új családvédelmi törvényben – tudta meg lapunk. A jövőben számos támogatás elnevezése változhat, a nagykorú gyermekeket pedig arra kötelezheti az állam, hogy tartsák el szüleiket, ha azok önhibájukon kívül nem képesek erre.<br />

Mizsei Bernadett
2011. 06. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kabinet – egyelőre nem nyilvános – tervei szerint továbbra is a gyermek születésétől tanköteles korának végéig, ám legfeljebb húszéves koráig jár majd a családi pótlék. A lapunk birtokába került, a családok védelméről szóló törvénytervezet leszögezi a már korábban elfogadott változtatást: azon családok esetében, ahol a gyermek nem tesz eleget tankötelezettségének, a pénzbeli juttatás folyósítását fel kell függeszteni.
A jelenlegi, úgynevezett terhességi-gyermekágyi segélyt – amely a csecsemők féléves koráig jár – a szülési juttatás váltja fel. Összegét – ahogy eddig is – a munkában eltöltött idő és a kereset határozza meg. A törvénytervezet kiköti azonban, hogy minimális összege nem lehet alacsonyabb a napi átlagkereset 70 százalékánál. A Központi Statisztikai Hivatal által közölt legfrissebb, 210 ezer forintos havi bruttó átlagkeresettel számolva ez körülbelül havi nettó 135 ezer forint. A gyermekgondozási díj (gyed) és a gyermekgondozási segély (gyes) összegének kiszámítása nem változik. Előbbi továbbra is a gyermek kétéves koráig, utóbbi kettőtől három éves koráig jár majd.

*

A gyermekápolási táppénz továbbra is segíti az egyik szülőt, amely a beteg gyermek ápolása miatt kialakult keresőképtelenség alatt jár. Az erre való jogosultság időtartamát a kicsik életkorára és a család szerkezetére tekintettel differenciálják. Az anyasági támogatás elnevezést a jövőben megszüntetné a kormány. Az egyszeri juttatást – amelynek összege idén 64 125 forint – várandóssági támogatásnak nevezné a kabinet. A támogatás iránti kérelem továbbra is a szülést követő 180. napig nyújtható be, amelynek feltétele a magzat érdekében elvégzett orvosi vizsgálatokon való részvétel.
A tervezet külön paragrafusban rögzíti, hogy „az állam a családnak a gyermek neveléséből adódó többletterheit figyelembe vevő és elismerő adórendszert működtet”. Ezenfelül a járulék-kedvezmények rendszerével – külön törvényben meghatározottak szerint – támogatja az állam a szülők munkavállalását. Leszögezik, családi kedvezményként a személyi jövedelemadózás szempontjából figyelembe vett adóalapot a gyermek nevelésével együtt járó költségekkel csökkenteni kell. A csökkentés mértéke a gyermekek számától függ.
Azokat a szülőket is védené a kormány, akik gyesről vagy gyedről térnek vissza. Azt a szülőt, aki igényt tart a részmunkaidőben történő foglalkoztatásra, kötelessége ilyen formában foglalkoztatnia a munkaadónak legalább a gyermek harmadik életévének betöltéséig. A törvénytervezet előírja, hogy a gyermeket nevelő szülőt kiemelt munkajogi védelem, illetve a szülői szerep és a munkavégzés összehangolását, valamint a családi életük védelmét biztosító kedvezmények illetik meg. „Az állam ösztönzi a részmunkaidőben történő, illetve az egyéb atipikus foglalkoztatási formákban való foglalkoztatás elterjedését” – olvasható a dokumentumban. További kedvezményekben részesítené a kabinet a nagycsaládosokat, illetve a gyermeküket egyedül nevelőket, valamint a súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő szülőket.
A jövőben külön védelmet kapnak a várandós, illetve az egy -évesnél fiatalabb gyermeket nevelő nők. Őket csak az állapotuknak egészségügyi szempontból megfelelő olyan munkakörben lehetne foglalkoztatni, amelyhez hozzájárulnak, és amelyben bérük nem kevesebb, mint a megelőző munkakörében. A megfelelő munkakör felajánlása vagy kialakítása a foglalkoztató feladata lenne. Amennyiben a munkaadó nem tud ilyet biztosítani, az érintettet fel kell menteni a munkavégzés alól, és alapbért kell biztosítani a számára.
A tervezet külön paragrafusban foglalkozik a szülők és a gyermekek kötelezettségeivel, illetve jogaival. Ez több pontban megegyezik a már érvényben lévő jogszabályokkal. Újdonság azonban, hogy a jövőben a nagykorú gyermekeknek kötelességük ellátni szüleiket, ha önhibájukon kívül nem képesek magukat eltartani. Abban az esetben azonban nem érvényes ez a paragrafus, ha a szülő eltartásával a gyermek önmaga vagy saját gyermeke eltartását veszélyeztetné. Ha a kormány, majd az Országgyűlés elfogadja a tervezetet, a törvény 2012. január elsején lép hatályba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.