Keresik Mladics segítőit

Szerbiában az utóbbi években az állami intézmények és a civil szervezetek egyaránt sokat tettek azért, hogy tudatosodjon a társadalomban, mit is követtek el az olyan emberek, mint Mladics – nyilatkozta lapunknak Dejan Sahovics, Szerbia budapesti nagykövete, aki elismeri, a szerbek egy része nem tartja háborús bűnösnek a volt parancsnokot.

Pataky István
2011. 06. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyes hírek szerint Mladics letartóztatását hosszú diplomáciai egyeztetések előzték meg, amelyekben franciák, britek és németek is részt vettek. Mi az igazság?
– Az igazság az, hogy Mladicsot május 26-án a vajdasági Lázárföldön letartóztatták, és a szerb törvények által előírt eljárás befejezése után Scheveningenbe szállították. Voltak és lesznek is találgatások, egy ilyen az is, amit említ. Megmondom önnek őszintén: a kérdésre nem tudom a választ. Sokáig tartott Mladics rejtőzködése, ez idő alatt Szerbia nagy átalakuláson ment át, ami lehetővé tette a letartóztatást. A jelenlegi szerb kormány megalakulása, tehát 2008 óta egyértelművé tette, Mladics elfogása abszolút prioritás. Amikor megtalálták, le is tartóztatták. Ezzel az ügy nem fejeződött be, széles körű nyomozás kezdődik, amely majd rávilágít, hogy hol és kiknek a segítségével rejtőzködött éveken át Mladics.
– Láthattuk a radikálisok reagálását a letartóztatásra. De mit gondol a szerbek többsége Mladicsról?
– A radikálisok reakciója várható volt, hiszen pártjuk elnöke ellen a hágai törvényszéken eljárás folyik. Kétségkívül a szerb nyilvánosság egy része Mladicsot nem tartja háborús bűnösnek, sőt. Feltehetőleg a napokban közvélemény-kutatás is történik majd erre vonatkozóan, és ennek eredménye pontosabb választ ad az ön kérdésére. Szerbiában az utóbbi években az állami intézmények és a civil szervezetek egyaránt sokat tettek azért, hogy tudatosodjon a társadalomban, mit is követtek el az olyan emberek, mint Mladics. Ennek egy jó példája a szerb parlament által tavaly elfogadott srebrenicai nyilatkozat.
– Mladics elfogása után most Goran Hadzsics egykori horvátországi szerb vezető elfogását várja a világ. Elképzelhető a másik hágai vádlott gyors kézre kerítése?
– A szerb hatóságok intenzíven keresik Hadzsicsot, amióta szökésben van. Remélem, az ő letartóztatására sem kell sokat várni, bárhol tartózkodjon is. Mint tudjuk, volt már rá példa, hogy hágai vádlottakat térségünkön kívül találtak meg és tartóztattak le.
– Szerbia uniós tagjelöltségre vár, s nyilván most abban bízik, Mladics letartóztatása felgyorsítja a folyamatot. Ugyanakkor egy nyilvánvaló bővítésellenes hullám érzékelhető Európa nyugati felén. Mire számít?
– Az európai uniós tagállamok egy része valóban nem lelkesedik a bővítésért. Őszintén örülök, hogy Magyarország nem tartozik ezen országok közé. Szerbia nagyra értékeli az egész balkáni térség mielőbbi integrációját támogató magyar álláspontot, amelyet EU-elnökként az ország határozottan és következetesen képvisel. Nem tartom eltúlzottnak azt a célt, hogy az idei év végén tagjelöltté váljunk, s meghatározzák a csatlakozási tárgyalások időpontját. Arról nincs szó, hogy ezt valamit valamiért alapon kérjük. Az integrációs folyamatban Mladics letartóztatása óriási politikai feltétel volt, s ezt teljesítettük. Ezzel megnyílt a lehetőség, hogy akadály nélkül tudjunk dolgozni a tagjelölti státushoz szükséges további feltételek teljesítésén. Bízom benne, az év végén az unió tagországai úgy fogják értékelni, Szerbiának sikerült eleget teljesítenie a csatlakozási tárgyalások kezdetének megjelöléséhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.