Késik a frekvenciaeladás

Bodacz Péter
2011. 06. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár már hónapok óta napirenden van a jelenleg kihasználatlan frekvenciák értékesítése, a korábbi hírekkel ellentétben aligha vehetik igénybe a harmadik negyedév végén a sávtartományokat a nyertes szolgáltatók. Ennek oka, hogy – mint azt Nyitrai Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára Az információs társadalom parlamentje című konferencián kifejtette – várhatóan csak 2011 harmadik vagy negyedik negyedévében értékesíti a kormány a 900 megahertzes frekvenciát. Az eddig ismertekhez képest néhány hónapos csúszásra tett utalás értelmében tehát valószínűbb, hogy csak az év legvégén, de inkább 2012 első hónapjaiban juthatnak hozzá a nyertesek a frekvenciákhoz. – Az értékesítés jót tesz a szolgáltatóknak, mert hatalmas kapacitásbővítést tesz lehetővé, jót tesz a polgároknak, mert egy erősebb versenyben, csökkenő árak mellett keresik a szolgáltatók a kegyeiket, és jót tesz az államnak, mert pluszbevételekhez jut – fogalmazott Nyitrai, hangsúlyozva: a kormány megteremtette az esélyét egy negyedik mobilszolgáltató színre lépésének, amitől a verseny határozott erősödését várják.
Ha azonban a piac nem él a lehetőséggel, akkor a rendelkezésre álló frekvenciát megkaphatják a már hazánkban működő szolgáltatók, vagyis a Telenor, a Vodafone és a Magyar Telekom. Nyitrai Zsolt beszélt arról is, hogy hamarosan megnyitják a lakosság előtt a jelenleg zárt láncú kormányzati mobilhálózatot, a TETRA-t is. Arról azonban nem esett szó, hogy a Civil TETRA néven emlegetett rendszer konkrétan milyen szolgáltatásokat fog kínálni, mint ahogy arról sem, hogy a nyitás kapcsolódik-e bármilyen módon a frekvenciaértékesítéshez, netán valóban egy negyedik, esetleg állami vagy valamilyen módon az állam érdekeltségébe tartozó új mobilszolgáltatóról van-e szó.
A jogszabályalkotásra utalva Nyitrai Zsolt megjegyezte: parlamenti vita előtti állapotban van az elektronikus hírközlési törvény felülvizsgálata, és megkezdték a hálózat- és információbiztonságról, valamint a kritikus infrastruktúravédelemről szóló törvények előkészítését is. Emellett előkészítik azt a kormányhatározatot, amely rögzíti, hogy a kormányzati szférában a nyílt forráskódú Open Document Format, azaz az ODF legyen a kötelezően használandó elektronikus formátum, és hamarosan megteremtik az e-fizetés lehetőségeit is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.