Könyvhét: mától újra az irodalomé a tér

Ma kezdődik a 82. Ünnepi Könyvhét és 10. Gyermekkönyvnapok országszerte, és hetven év után az idén először Kolozsváron is megrendezik a magyarországival párhuzamosan zajló könyvünnepet. A hagyomány szerint az egyik évben határon túli, a másik esztendőben magyarországi az eseményt megnyitó szerző: az idén az anyaországon a sor. Az ünnepi könyvhetet a fővárosi Vörösmarty téren nyitja meg ma délután Tóth Krisztina költő.

R. Kiss Kornélia
2011. 06. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dedikálások. A könyvhetet megnyitó Tóth Krisztina holnap háromtól a Magvető standjánál dedikálja új kötetét, Ablonczy Balázs szombaton négy órától a Jaffa Kiadó sátránál, Hárs Ernő szombaton négytől a Szent István Társulat sátránál, Kiss Anna pedig vasárnap négy órától a Kortárs Kiadónál találkozik olvasóival. Lapunk több munkatársával is találkozhatnak a látogatók: Lukács Csaba holnap négy órától a Méry Ratio Kiadónál, Margittai Gábor szombaton négy órától a Heltai Gáspár unitárius könyvesboltban, Pósa Zoltán holnap háromtól a Széphalom Könyvműhelynél dedikál. A Méry Ratio sátránál szombaton négytől lehet találkozni Ozogány Ernővel, míg Gerencsér Péter holnap háromtól a Fiatal Írók Szövetsége sátránál érhető el. Péterfi Gábor szombaton egytől lesz a L’Harmattan standjánál, Bereznay András holnap négykor dedikál a Méry Ratio Kiadónál, ugyanitt szombaton öttől Jankovics Marcellal is találkozhatnak az olvasók. Albert Gábor szombaton a Pont Kiadónál, Szepesi Attila szombaton háromtól a Nap Kiadó sátránál, Kányádi Sándor holnap négytől a PéterPál standjánál, Márkus András pedig holnap hat órától az Ulpius sátránál dedikál.
A dedikálásokat a teljesség igénye nélkül s egy szerzőnek csak egyetlen, a legközelebbi időpontra eső dedikálását tüntettük fel. További dedikálási időpontok elérhetők a www.unnepikonyvhet.hu weboldalon és helyszíni információs anyagokban.


Jelentős számban képviseltetik magukat a kínálatban az idén a hölgyek: kilencven kortárs női szerző jelentkezett kötettel a könyvhétre. Új prózakötete jelenik meg többek között Tóth Krisztinának, Miklya Annának, Király Kinga Júliának, Szécsi Noéminek, összegyűjtött és új versekkel jelentkezik Tóth Erzsébet, és megjelennek költeményei például Kiss Annának, Mirtse Zsuzsának, Follinus Annának és Deres Kornéliának is.
A férfi szerzők mezőnyét erősíti az idősebb generációból régi és új versekkel Ágh István, Czigány György, Hárs Ernő vagy az erdélyi irodalomból Markó Béla, de fiatal alkotók is szerepelnek a kínálatban. A könyvhétre verskötete jelent meg Babiczky Tibornak, Szabó Marcellnak és a fiatal kolozsvári költőnek, Márkus Andrásnak is.
A könyvhét induló sajtótájékoztatójára Tarján Tamás irodalomtörténészt hívták meg, aki a kínálattal kapcsolatban az „érték- és témaszétáradásra” hívta fel a figyelmet, valamint arra, hogy esztendők óta súlyponteltolódás figyelhető meg az ismeretterjesztő munkák javára, azonban valamivel kevesebb a kínálatból kilógó, jelentéktelen kiadvány. Bőven jut csemege kortárs prózaírók friss műveiből az irodalmi seregszemlére. Az említett szerzőkön kívül Borbély Szilárd, Gion Nándor, Király Levente, Lászlóffy Csaba, Spiró György, Vörös István, a határon túlról Bogdán László, Láng Zsolt, Szabó Róbert Csaba jelentkezik prózakötettel, és posztumusz kötetet is bemutat a Magvető Kiadó, a tavaly elhunyt Zsámboki Mária novellagyűjteményét. Új köntösben érkezik a könyvhétre a Szép versek és a Rivalda, valamint a Magyar Napló Kiadó által gondozott Az év esszéi is. Remélhetőleg érdekes gyűjtemény lesz az Éghajlat Kiadó gondozásában megjelent Erdélyi költők antológiája Pomogáts Béla szerkesztésében vagy a Szlovákiai magyar szépirodalom 2011 című, pozsonyi kiadású antológia. A memoárok kedvelői Lator László, Márai Sándor és Szabó Magda naplói közül válogathatnak, de olvashatunk beszélgetéseket Csoóri Sándorral, dokumentarista pályaképet Utassy Józsefről, monográfiát Faludy Györgyről, és magyar szerző tollából jelenik meg a nemrég irodalmi Nobel-díjat nyert Herta Müller életútjáról szóló könyv is.
Az idei könyvhét alkalmából jelentette be a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete a könyvhét ötletét elsőként felvető Supka Gézáról elnevezett alapítvány létrejöttét. A Supka Géza Alapítvány az olvasáskultúra fejlesztéséért kíván tevékenykedni. Első, szeptemberben zajló kampányuk részeként százezer Márai Sándor-válogatáskötetet ajándékoznak azoknak, akik valamilyen magyar nyelvű könyvet vásárolnak. A kampány szorosan kapcsolódik a Márai-programhoz, amely szintén a könyvhét idején érkezik fordulóponthoz: a Nemzeti Kulturális Alap és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium ma délelőtt hozza nyilvánosságra a minden könyvtárba eljuttatandó, a szakmai kollégiumok által kiválogatott, nemzeti minimumnak nevezett könyvcímlistát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.