Munkanélküliség: felfelé a lejtőn?

A közfoglalkoztatást mélyen érintő átalakításról számolt be tegnap Matolcsy György gazdasági miniszter. Közmunkaalap néven a Munkaerő-piaci Alap egy része átkerül a belügyi tárcához, és átszabják az érdek-képviseleti rendszert is. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnap közölt foglalkoztatási adatai szerint az év első négy hónapjában csökkent a munkanélküliség.

Bodacz Péter
2011. 06. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átcsoportosítjuk a közfoglalkoztatásra szánt forrásokat a Munkaerő-piaci Alapból, és július elsejétől, a belügyminiszter irányítása alatt létrejön az új Közmunkaalap – mondta a nemzetgazdasági miniszter éves meghallgatásán az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának tegnapi ülésén. Matolcsy György tájékoztatása szerint – számolt be az MTI – megváltozik az alap szerkezete és irányító testülete is annak érdekében, hogy „ésszerűbben, takarékosabban működjön és válaszoljon a munkahelyteremtés kihívásaira”. Mint fogalmazott, a kormánynak továbbra is célja, hogy 2014 végéig 300 ezer új munkahely jöjjön létre.
– Tavaly a Munkaerő-piaci Alapból 128 milliárd forintot költöttek közmunkaprogramra, amelyekben körülbelül százezer embert foglalkoztattak napi nyolc órában. Az idén az a cél, hogy a rendelkezésre álló 64 milliárd forintból öszszesen 250 ezer munkavállalóra kiterjedő közmunkaprogram szerveződjön – fogalmazott Matolcsy. A miniszter szólt arról is, hogy a kormány tervei szerint a jövőben országos érdekegyeztető fórumként működő Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsot 2012-ben „üzemelik be”, s tagjai a munkavállalói és munkáltatói érdekképviseleteken túl a gazdasági kamarák, a civil társadalom és a tudományos élet, valamint a történelmi egyházak képviselői lesznek. A második, ágazati szinten kétoldalú, a munkáltatók és munkaadók között egyeztető rendszer működik majd, itt az állam mint munkáltató vesz részt a tanácskozásokban.
A gazdasági miniszter foglalkoztatásra vonatkozó terveinek valóra váltása tekintetében biztatók a KSH legfrissebb adatai, amelyekből kitűnik, hogy kedvező folyamatok indultak meg a munkaerőpiacon: február és április között nőtt a foglalkoztatottság és csökkent a munkanélküliség. Az állástalanok aránya 11,4 százalékra mérséklődött az egy évvel korábbi 11,8 százalékról, a 15–74 éves foglalkoztatottak létszáma a vizsgált időszakban 3,759 millió fő volt, ami 0,7 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. A munkanélküliek száma eközben az egy évvel korábbihoz képest 3,1 százalékkal, 481 ezer főre csökkent. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint a kedvező munkapiaci trend mögött elsősorban a növekvő export okán bővülő ipari termelés és az élénkülő külkereskedelmi forgalom áll.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.