Öt év után megint Mavericks–Heat

Ch. Gáll András
2011. 06. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt év elteltével ismétli önmagát a történelem: 2006 után újra a Dallas Mavericks és a Miami Heat vívja az NBA döntőjét. Dirk Nowitzki és a többi dallasi bízik abban, hogy kétszer nem lehet ugyanabba a folyóba lépni, mert öt éve az akkor még Shaquille O’Nealt is felvonultató Heat 4:2-vel elhódította fennállása első bajnoki serlegét, a Larry O’Brien-trófeát.
Napjaink két legjobb kosarasának – Kobe Bryant megkopott tudása alapján már nyilvánvalóan nem tartozik közéjük – még nincs NBA-bajnoki aranygyűrűje! De már nem sokáig, mert bejutottak csapatukkal, a Dallas Mavericksszel (Dirk Nowitzki), illetve a Miami Heattel (LeBron James) az American Airlines Arenában ma éjjel kezdődő döntőbe. (A Dallas otthonát is majdnem így hívják, annak a csarnoknak American Airlines Center a neve…)
A texasiak egy nappal korábban biztosították 4:1-es összesített sikerüket az Oklahoma ellen, a floridaiak péntekre virradóra bántak el az alapszakasz győztesével, az MVP-t, Derrick Rose-t felvonultató Chicagóval. Apropó, MVP… Rose-t elhervasztotta az egy évvel korábbi legértékesebb játékos, James gyilkos védekezése, a 23 éves Bulls-irányító dobásainak mindössze 35 százaléka ért célba a Heat elleni öt meccsen, szemben az alapszakaszbeli 44,5 százalékos eredményességével.
A péntek hajnali meccsben, mint cseppben a tenger, benne volt az egész sorozat lényege: a James mellett Dwyane Wade-del – az öt évvel ezelőtti döntő legértékesebb játékosával – és Chris Boshsal felálló Heat akkor rázta meg magát, amikor kellett. Három perccel a vége előtt még 12 ponttal vezetett a Bulls, ám egy 18:3-as szakasszal fordított a Miami, és 83-80-ra megnyerte a meccset. James és Wade egyaránt nyolc pontot szerzett ebben a szakaszban, Wade-nek akadt egy négypontos akciója (tripla plusz értékesített büntető) is – csekélység…
A döntőben két eltérő stílus csap össze. Bár a Dallas vitathatatlan vezére Nowitzki, a 213 centis würzburgi óriást, sokak szerint minden idők legjobb nem amerikai kosarasát csodálatos epizodisták (Shawn Marion, Jason Kidd, Tyson Chandler) serege s egy végtelen hosszúságú cserepad (Jason Terry, Juan José Barea, Predrag Sztojakovics, Brendan Haywood) segíti.
Odaát van három megasztár – James, Wade és a 207 centis Chris Bosh –, akik egy-egyeznek, legjobb esetben kapnak egy elzárást, és aztán vagy megoldják a szituációt, vagy nem. (Az esetek többségében megoldják.) A tréner, a videokezelőből az évek során vezetőedzővé avanzsált Erik Spoelstra szerepe minimális, ugyanazt az ars poeticát vallja, amit a nyolcvanas évek derekán K. C. Jones, a legendás Boston Celtics mestere: „Adjátok oda a labdát Larry Birdnek, aztán álljatok félre az útjából!”
Az egyetlen eltérés, hogy most Bird helyére James vagy Wade nevét kéretik helyettesíteni.
A ma kezdődő finálé addig tart, amíg valamelyik csapat össze nem szed négy győzelmet. Az első két meccset Miamiban, az azt követő hármat Dallasban vívják, s ha még nem dőlt el a párharc, az utolsó kettőre visszatérnek a dél-floridai South Beachre.
Praktikus helyszín: a játékosok akár ott is maradhatnak vakációzni a döntő után, a strand pár lépésre van az arénától.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.