Röviden

MN
2011. 06. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövő kedden temetik Mádl Ferencet
A kegyeleti bizottság döntése szerint jövő hét kedden délután lesz Mádl Ferenc volt államfő temetése a Fiumei úti sírkertben. A Köztársasági Elnöki Hivatal eredetileg hétfő estig fogadta volna a gyászolókat, de olyan sokan érkeztek a Sándor-palotához, hogy tegnap reggelig hagytak lehetőséget a részvétnyilvánításra. A Sándor-palotánál már eddig is több ezren rótták le kegyeletüket a vasárnap délután 81. életévében elhunyt Mádl Ferenc emléke előtt. (Hír TV)

Nyereséges a Táncsics Alapítvány
A csökkenő költségvetési támogatása ellenére – amelynek oka az MSZP választási veresége – több mint 75 millió forintos nyereséggel zárta a tavalyi évet a szocialisták pártalapítványa. A Táncsics Alapítvány éves állami támogatása a korábbi évi 550 millióról mintegy 260 millióra csökkent 2010-re.
A pénzügyi eredmény elsősorban a kiadások radikális csökkentésének (kisebb irodába költöztek, és 12 munkatársat elbocsátottak) és a költségszerkezet átalakításának köszönhető. Az alapítvány elnöke Gyurcsány Ferenc, a kuratórium munkájában Mesterházy Attila is részt vesz. (MN)

Elfogadták a Semmelweis-tervet
A kormány támogatja az egészségügyért felelős államtitkárság által előterjesztett Semmelweis-tervet – közölte a kormányszóvivő. Nagy Anna elmondta: a tegnapi kormányülés egyik fő témája volt az egészségügy megmentését célul kitűző terv, amely alapján olyan egészségszervezési rendszer jöhet létre, amely 1-1,5 millió lakos ellátásáért felelős térségi egységekre épül. A kabinet támogatja egy állami egészségszervezési központ, illetve térségi igazgatóságok kiépítését is – mondta Nagy Anna. (MTI)

Bölcskei: nagyobb egyházi autonómiát!
Az új egyházi törvényben legyen hangsúlyosabb az egyház autonómiája, mivel ez nagyobb lehetőséget adna a társadalommal való együttműködésre – olvasható Bölcskei Gusztáv püspök (képünkön), a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke tegnapi közleményében. Mint írta: több EU-tagállamban az egyházak veszik át azt a szerepet, amelyet más országban a civil szervezetek. „Ezért azt a megkülönböztetést, hogy csak a civil szerveződésekkel foglalkoznak és az egyházakkal kevésbé, nem tartom elfogadhatónak” – hangsúlyozta. Hozzátette: „Magyarország soros EU-s elnöksége idején is a civil társadalmakat próbáltuk pótolni, amikor a megbékélésről, a romaintegrációról és az önkéntességről szerveztünk konferenciákat”. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.