Spanyolország a GMO Mekkája

Juan Felipe Carrasco, a spanyol Greenpeace agrárkampány-felelőse a napokban Budapesten járt, hogy előadást tartson hazájának példája alapján a genetikailag módosított termékek (GMO) veszélyeiről. A GMO-lobbi spanyolországi sikereiért több szinten oszlik meg a felelősség – állította lapunknak Carrasco, aki szerint érdemes kiemelni az Európai Bizottság szerepét is, hiszen ez a szervezet engedélyezte eleve a génmódosított növények termelését és forgalmazását az európai közösségen belül.

Győr Ágnes
2011. 06. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg Brüsszelben azon dolgoznak a döntéshozók, hogy a genetikailag módosított termékekre vonatkozó szabályozást teljes mértékben az államok szintjére helyezzék át. Ez a környezetvédő szerint azért veszélyes, mert az egyes országokra egyenként nagyobb nyomást tudnak kifejteni a multinacionális cégek. Carrasco szerint azonban meg kell említeni a jelenlegi és a korábbi spanyol kormányok felelősségét is. A Greenpeace spanyol kampányfelelőse úgy véli, a jelenlegi szocialista vezetés alatt végképp átláthatatlanná vált a GMO-k termelése és forgalmazása. Noha uniós szabályok kötelezik az államokat arra, hogy az élelmiszereken feltüntessék, az adott termék tartalmaz-e genetikailag módosított összetevőket, Spanyolországban ez nem történik meg. Központi adatbázis sem létezik arról, hogy hol és mekkora területeken termelnek GMO-t.
Carrasco szerint a spanyol kormány magatartásának az az oka, hogy a Spanyolországot vezető politikusok közül sokan igen jó kapcsolatban vannak az olyan multinacionális óriáscégekkel, mint a génmódosított vetőmagokat gyártó Monsanto. A tudományért felelős miniszter például korábban az EuropaBiónak volt a helyi vezetője. Ez Európa legnagyobb biotechnológiai iparágakat tömörítő lobbi-szervezete. – Sokat elárul, hogy a jelenlegi környezetvédelmi miniszterünk a GMO kapcsán mindig azt nyilatkozza, hogy ő maga is fogyasztja ezeket az élelmiszereket, és minden rendben van velük. Honnan tudhatná, amikor az élelmiszerek csomagolásán nálunk nem tüntetik fel, hogy van-e az adott termékben génmódosított tartalmú alapanyag? – tette fel a kérdést a Greenpeace agrárszakértője.
Mint elmondta: a WikiLeaks nyilvánosságra hozott olyan leveleket, amelyből kiderült, a spanyol vidék- és vízügyi államtitkár, Josep Puxeu Roxamora az elmúlt nyolc-tíz évben aktívan segített az amerikai nagykövetségnek a GMO-technológia népszerűsítésében. Ahelyett tehát, hogy saját országának tartotta volna szem előtt az érdekeit, részt vett a multinacionális cégeknek a helyi GMO-ellenes mozgalmak leverésére tett kísérleteiben. Ezek alapján a Greenpeace azt feltételezi, hogy bizonyos politikusok az „árulásukért” megkapják a Monsanto-féle cégektől jutalmukat, de hogy ez pénz, hatalom vagy valami egyéb, nem lehet tudni.
Mint ismert, Spanyolország állítja elő az unióban a genetikailag módosított növények 80 százalékát, s ez az egyetlen állam, ahol nagy területeken vetnek génmódosított kukoricát. Az EU-n belül először itt jelent meg 1998-ban ez a termény. Ma már a Monsanto cég által kifejlesztett MON 810-nek több mint ötven fajtáját termelik mintegy százezer hektáron.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.