Száz százalék magyar?

A DVSC-Korvex női kézilabdacsapatának tulajdonosa először úgy döntött, nem engedi pályára lépni játékosait a Németország elleni világbajnoki selejtezőn. Gellén András elhatározását nem egészen egy héttel a sportág jövőjét meghatározó találkozó előtt hozta nyilvánosságra. Ha a debreceniek főnöke tajvani vagy éppen német lenne, a lépés akkor is elképesztő. Így viszont, hogy a „Loki” mezén Szent István Magyarországának térképe mellett a sportolók nevének rovásírásos változata is szerepel, Gellén pedig a közelmúltban még azt tervezte, hogy légiósok nélküli együttesét „száz százalék magyar” címkével illeti, most egészen más hangsúllyal tőle kellene megkérdezni: száz százalék magyar? Még akkor is, ha egy késő esti rádiónyilatkozatban László Péter szakosztályvezető feloldotta a tiltást.

Ballai Attila
2011. 06. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha válogatottunk bukik, lemarad a decemberi, brazíliai világbajnokságról, ennek folyományaként a jövő évi, londoni olimpiáról is; előbbi viadalról 1990-ben, utóbbiról 1992-ben hiányzott legutóbb csapatunk, két évtizede némi túlzással a nulláról kellett felépíteni a női szakágat. Akkor sikerült, most nem biztos, hogy sikerülne. Ezért hallani egyre gyakrabban, hogy a németek ellen június 5-én, Balingenben és június 11-én, Győrben a minden vagy a semmi a tét – miközben a mindentől sajnos egyre messzebb kerülünk, és a továbbjutás is csak annyit jelentene, hogy nem lépünk egyet a semmi felé.
Ebben a szituációban a hazai bajnokság második számú klubjának első embere elérkezettnek látta az időt arra, hogy csőre töltsön. Közleményében a sportvállalkozások egyre elviselhetetlenebb adóterheire panaszkodik, majd leszögezi: „nem tehetünk mást, mint a németek elleni selejtező- mérkőzésekre a DVSC megtiltja a részvételt játékosai számára. Amennyiben ennek ellenére saját döntésük alapján a kézilabdázók a szereplés mellett döntenek, akkor ez azonnali szerződésbontást fog maga után vonni!” Ha az eddig is öntörvényűnek tartott üzletember hónapokkal ezelőtt veti fel, hogy – innen újabb idézet következik – „a válogatott játékosokat adó, utánpótlást nevelő klubokat kellene első helyen helyzetbe hozni, nem pedig kizsigerelni”, és ha ez nem történik meg, életbe lép a tilalom, e nem minden alap nélküli ultimátum akár még célt is érhetett volna. A mostani időzítés alapján azonban e cél már nem lehet a reális kompromisszum elérése vagy az előnyszerzés, csupán az erőfitogtatás, a tudatos károkozás. Talán ezt mérte fel valaki a klubnál, mert késő este a Magyar Rádiónak nyilatkozva László Péter szakosztályvezető közölte: mégis elengedik a játékosokat.
A három, hivatalosan még debreceninek tekinthető kerettag, Juhász Gabriella, Szabó Valéria és Bulath Anita nélkül természetesen ki lehetett volna állni, ám e tiltásnak és időzítésének az üzenete iszonyatos, a feloldás ellenére is.
Azt sugallja, a parciális érdek mindent felülír, ha üt a döntő óra, az egyesek számára nem az erők egyesítésére, hanem a zsarolási potenciál kiteljesítésére alkalom.
Annyi mindent veszítettünk már el így, és messze nem csak a sportban, ám a pillanatnyi, látszólagos nyertes soha nem fogja fel, hogy a veszteség közös.
Dr. Kersch Ferenc, a szövetség jogi és átigazolási bizottságának elnöke szerint az MKSZ sem lett volna fegyvertelen az ügyben – „A szakmai igazgató feljelentést tehet a fegyelmi bizottságnál, amely fegyelmi eljárást folytathat le, és extrém esetben akár ötvenmillió forintos büntetéssel vagy kizárással sújthatja a vétkest.” –, de ő is pontosan tudja, hogy ezt a csatát nem a bástyákon belül, hanem a németekkel szemben, együtt kellene megvívni.
Az érintett sportolók becsületére váljék, hogy tegnap a tatai edzőtáborban folytatták a munkát. Igaz, ezt az eredeti közlemény sem tiltotta meg nekik, később ráadásul megkapták az engedélyt. Amíg a DVSC-Korvexnél győzött a józan ész, addig azért elment egy őrült nap a felkészülésből. Hogy ezalatt mi történt a klubnál? A székely viccel élve, a tiltás remélhetőleg komoly volt, mert viccnek erős lett volna.
A történetnek azért egy hozadéka minimum van: legalább most már érthető, hogy miért kívánkoznak el sorra a BL-induló, rendezett hátországú DVSC-ből a játékosok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.