Százezer cégre kerülhet lakat

Április végéig huszonkétezer vállalkozásra tett lakatot az adóhivatal a számviteli beszámoló hiánya miatt. A szakértők úgy vélik: a hatóság két-három év alatt akár százezer társaságot is kirostálhat, főként az építőiparból és a kereskedelemből.

Jakubász Tamás
2011. 06. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átrostálja a hazai cégvilágot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Tavaly óta ez a hatóság vonja kérdőre azokat a vállalkozásokat, amelyek nem készítik el számviteli beszámolójukat, azaz nem adnak számot gazdálkodásuk eredményéről. Az irat hiánya komoly következményekkel járhat, akár a mulasztó társaság törlését is maga után vonhatja. A kilátásba helyezett súlyos szankció ellenére mégis megdöbbentően sok vállalkozás felejtkezik meg a dokumentum elkészítéséről.
Mint a NAV-tól megtudtuk, a hatóság – első lépésként – az állami adatbázisokat veti össze, így szerez tudomást arról, mely cégek nem küldték meg a beszámolót a határidő leteltéig. Ezután az adóhivatal felszólító levelet postáz az előírásokat áthágó társaságoknak. Eddig 125 ezer cég kapott hatósági küldeményt a beszámoló beadásának elmulasztása miatt. Mivel a jogszabály nagyjából 420 ezer vállalkozás számára teszi kötelezővé az irat kiállítását, így elmondható: a társaságok közel harmada nem tartotta be a rendelkezéseket.
A felszólításokban az adóhivatal 15 napot ad a cégnek, hogy pótolja mulasztását.

*

Az a vállalkozás, amelyik ez idő alatt sem nyújtja be a dokumentumot, komoly szankcióra, adószámának felfüggesztésére számíthat. A hatóság április végéig több mint 37 ezer szabályszegő társaságnál alkalmazta ezt a büntetést. Az adószám felfüggesztése hatvan napig tart, vagyis ennyi ideje van az érintett cégnek beszámolója elkészítésére. Több azonban nincs, a hatóság ugyanis a hatvan nap eltelte után a vállalkozás megszüntetését kezdeményezi a cégbíróságnál. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal eddig 22 500 cég törlését indítványozta. Mint megtudtuk: a NAV csupán kezdeményezheti a szabályszegő vállalkozások megszüntetését, a végleges döntést a cégbíróság mondja ki. Az ítélkező fórum abban az esetben tesz eleget a hatósági indítványnak, ha a mulasztást maga is megállapítja.
– Amennyiben a lendület nem lankad, az adóhivatal két-három év alatt akár ötven-száz ezer vállalkozást is eltávolíthat a magyar piacról – fogalmazott kérdésünkre a Coface hitelminősítő cég kereskedelmi vezetője. Bagyura András magyarázatként kifejtette, hogy a hazánkban bejegyzett hatszázezer társaság közül nagyjából százezer semmilyen tevékenységet nem végez. Mint mondta, a tetszhalott állapotban lévő cégek évek óta nem működnek, de tulajdonosaik valamiért mégsem szüntették meg azokat. Vagy a töröltetés magas költségei miatt, vagy azért, mert azt gondolják: bármikor jól jöhet egy létező vállalkozás. Az alvó cégek között ugyanakkor találni olyat is, amelyet kifejezetten egyetlen ügylet nyélbe ütésére alapított a tulajdonos. – Az efféle cégek jelentős részét jogellenes cselekmények elkövetésére is felhasználhatják – mutatott rá Bagyura András. A szakember úgy fogalmazott: az utóbbi években az indokoltnál több építőipari és kereskedelmi társaság alakult, így elképzelhető, hogy most éppen ezek közül akadt fenn igen sok az adóhatóság hálóján.
A kereskedelmi vezető szerint a hivatal által indított cégtörlések nem vezetnek feltétlenül a hazai társaságok számának jelentős csökkenéséhez. Az utóbbi években kiugróan sok vállalkozás szűnt meg idehaza, ám még ennél is több alakult. Az adatok ugyanakkor arról tanúskodnak, hogy a folyamat az utóbbi időszakban megváltozott, s egyensúlyba került a törölt és az új cégek száma. Bagyura András mindezek alapján úgy vélekedett: az adóhivatal fellépése akkor csökkentheti érezhetően a vállalkozások számát, ha Magyarországon nem kap újra lábra a cégalapítás.

Hosszabb nyitva tartás. Az eddig megszokott hétfői napok mellett ezentúl szerdánként is hoszszabb ideig, 18 óráig várják az állampolgárokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) központi ügyfélszolgálatai – olvasható a hatóság tegnapi közleményében. A tájékoztatásból kiderül: a hatóság az ügyfelek igényeihez igazodva alakította ki új félfogadási rendszerét, amely szerint szerdánként a fővárosban 10-től 18 óráig, míg vidéken 14-től 18 óráig tartanak majd nyitva a központi ügyfélszolgálatok. A döntés magyarázataként a NAV leszögezte: bár egyre többen élnek az adóügyek elektronikus intézésének lehetőségével, sokan még mindig a hagyományos ügyintézési módot, az ügyfélszolgálatok felkeresését választják – a hatóság az ő dolgukat szeretné az új ügyfélfogadási rendszerrel megkönnyíteni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.