Szerepet kérne a kormányhivatal

Költségvetésről, hitelfelvételről, de még a metrókocsik beszerzéséről sem hozhat döntést 2012-től egyetlenegy önkormányzat, állami pénzt felhasználó szervezet a hozzájárulásunk nélkül – közölte a fővárosi kormányhivatal vezetője. Szerinte belépésükkel háromszintűvé válna Budapest, és hozzájuk tartozhatna többek között a közlekedés. A főpolgármester megdöbbent azon, hogy egyre több a jelentkező a főváros „szétcincálására”.

2011. 06. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újfajta megközelítést javasoltunk a budapesti önkormányzati rendszer átalakítására, szakmai alapon – közölte Pesti Imre, a fővárosi kormányhivatal vezetője, aki a Belügyminisztériumhoz a napokban juttatta el a szervezet szakértői anyagát. – A hetekkel ezelőtt bemutatott munkaanyag három fővárosi változatához képest ez egy negyedik lenne. A kormányhivatal belépésével háromszereplőssé válhatna a közigazgatás – hangsúlyozta a kormánymegbízott, fideszes országgyűlési képviselő, aki idén januári kinevezéséig Tarlós István (Fidesz–KDNP) egészségügyi helyettese is volt. Arról, hogy milyen szerepet szán – a Fővárosi Közgyűléstől és a kerületi képviselő-testületektől eltérően nem választott önkormányzatként működő – a kormányhivatalnak, Pesti kifejtette: dönthetnének a főváros határain is túlnyúló kérdésekben, például a tömegközlekedéssel kapcsolatos ügyekben. Szerinte fontos lenne például a kerületek közötti egyenetlen szociális ellátás kiegyenlítése is. A kerületek megszüntetéséről úgy vélte, az végrehajthatatlan. Az alaptörvény és az alakuló önkormányzati koncepció szerinti törvényességi felügyelet azt jelenti, hogy a képviselők csak a kormányhivatal által jóváhagyott rendelet- és határozattervezetekről szavazhatnak. Ennek mértékét sarkalatos törvény szabályozza majd. – Az viszont már bizonyosnak látszik, hogy 2012. januártól önkormányzati hitelt nem lehet felvenni, a költségvetést nem lehet elfogadni a mi hozzájárulásunk nélkül – emelte ki a hivatalvezető. Kérdésünkre megerősítette: minden terület hozzájuk tartozik, ahol állami pénzeket használnak fel, legyen az az oktatás vagy a metrókocsi-beszerzés. Így a fővárosi kormányhivatal szakmai és pénzügyi felügyelete alá tartozik 2011 szeptemberétől 500 oktatási intézmény, köztük az egyetemek és részben az egyházi és az alapítványi iskolák.
Tarlós István főpolgármester kiállt a kétszintű rendszer – főváros és kerületek – megtartása mellett, támogatva a fővárosi feladatok és hatáskörök bővítését. Pestinek úgy válaszolt: „akár egy belgyógyászra is rábízható például a BKV vagy a metrókocsik ügye. Most jártak nálam a sétapálca-bejárató kisszövetkezet tagjai, nekik is volt koncepciójuk.” Egyre többen akarják darabokra tépni a nemzet fővárosát – tette hozzá.

Tűz. Kigyulladt egy BKV-busz tegnap Budapesten, a XVI. kerületi Pálya utcai megállóban. A lángok a motortérben keletkeztek, amit a kiérkező tűzoltók oltottak el. A balesetben senki sem sérült meg. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.