Távozás pénzszórás miatt

Bár március 16-án a kultúráért felelős főpolgármester-helyettes úgy nyilatkozott a József Attila Színház társulata előtt, hogy szerződtethetem a színház színészeit, mégis emiatt kell távoznom – állította tegnap sajtótájékoztatóján Koltay Gábor. Megtudtuk: a frissen kinevezett igazgató rövid időn belül kéttucatnyi megbízást kötött a csődtől több tíz millió forint közpénzből megmentett színháznál.

Tölgyesi Gábor
2011. 06. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Év elején a főváros a József Attila Színház megszüntetésén gondolkodott, februárban a színház hasznosításáról láttak napvilágot elképzelések, március elején a kultúráért felelős főpolgármester-helyettes, Csomós Miklós, továbbá Tarlós István főpolgármester is megerősítette, a színház társulatos formában működhet tovább – kezdte tegnapi sajtótájékoztatóját Koltay Gábor, amelyen a társulat többségén túl Makk Károly rendező is megjelent. – Csomós Miklós március 16-án úgy nyilatkozott a József Attila Színház társulata előtt, hogy szerződtethetem a színház színészeit, mégis emiatt kell távoznom – állította Koltay, aki a szerződtetések kapcsán az előadó-művészeti törvényre hivatkozott. A jogszabály 29. paragrafusának 4. bekezdése egyébként azt írja elő, hogy a munkáltatónak a jogviszony meghoszszabbítására vonatkozó részletes ajánlatát március 31-ig kell írásban közölnie a színház munkatársainak. Koltay arról számolt be: tekintettel arra, hogy a színház 2010-es 354 millió forint működési költségvetésének idén több mint a felét, 223 millió forintot elvonták, továbbá a teátrum a korábbi években jelentős hiányt halmozott fel, május végén „spórolós” szerződést kötött a társulati tagokkal, akik vállalták, hogy havonta három előadásban, valamint a tájelőadásokban ingyen lépnek fel. Koltay hangsúlyozta, így is az utolsó utáni pillanatban szerződtetett: áprilisban meghirdették a bérleteket, májusban a következő színházi évad programját állították össze, augusztus 20-a után kezdődnek a próbák. A felmentett ügyvezető igazgató sajtótájékoztatóján olyan találgatásoknak is hangot adott, hogy vannak, akik társulat és műszaki személyzet nélkül, „kiürítve” képzelik el a színház jövőjét. A színház társulata tegnap nyílt levélben fordult Tarlós István főpolgármesterhez, amelyben kifejezte Koltayba vetett bizalmát és javasolta helyettese leváltását.
Ezzel szemben Csomós Miklós lapunknak elmondta: eddigi életművéért továbbra is tiszteli Koltay Gábort, ugyanakkor megmagyarázhatatlan, hogy megbízása óta csaknem kéttucatnyi szerződést kötött, gyakorlatilag átírva a folyamatban lévő pályázat feltételeit.
– A megbízott igazgató az általa aláírt 23 szerződésből tizennégyet határozatlan időre, kilencet pedig egyéves időtartamra kötött úgy, hogy arról még csak nem is tájékoztatta a tulajdonos fővárost. Eredetileg hét szerződésről volt szó, most kiderült: öt kontraktust a színházhoz nem is kötődő művészekkel kötöttek. Kényszerhelyzetben vagyunk, dönteni kell, hogy mit tegyünk a június 17-én lejáró pályázattal. Elképzelhető az is, hogy vissza kell vonnunk a kiírást, de a jövő héten mindenképpen határozunk – tette hozzá a főpolgármester-helyettes. Szerinte az ügyben az a legmegdöbbentőbb, hogy száz százalékig megbíztak Koltayban, hogy a gazdasági csőd szélére került színházat megmenti. Csomós Miklós leszögezte, idén 36 millió forintos mentőövet dobtak a teátrumnak, ahol arra panaszkodtak, hogy már a színészek bérét sem tudják fizetni. A városvezetés szerint tűrhetetlen a pénzszórás, különösen ebben a helyzetben.
Tarlós István főpolgármester a Hír TV-nek azt mondta, Csomós Miklós a dolgát tette, mivel Koltay nem tartotta szem előtt a takarékoskodást, ezért távoznia kellett. „Tudta jól, hogy elődjének miért kellett mennie. Nem vagyok hajlandó vitatkozni… Nem csinálom vissza” – fogalmazott.
Koltay Gábor egyébként a sajtótájékoztatóján nem beszélt arról, hogy szerződtetett-e új tagokat a társulathoz, a tájékoztatót követően pedig nem válaszolt újságírói kérdésekre.

A Jobbik nem érti. A Jobbik szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány „a nemzeti érzelmű színházigazgatókon kezdi a tisztogatást”, és miközben „Alföldi Róbertnek mindent szabad, addig Koltay Gábor és Eperjes Károly minden hátrányt elszenved, és semmilyen kibontakozási lehetőséghez nem jut – jelentette ki Staudt Gábor, a Jobbik budapesti elnöke tegnap. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.