Uniós elnökség támadásokkal

Komoly támadások közepette indult a soros magyar uniós elnökség az év első napján, ám a folyamatos balliberális rohamok ellenére a magyar fél év több ponton is jelentős eredményeket tud majd felmutatni június utolsó napján. A magyar program célkitűzései mellett ráadásul a nem várt helyzetekben – például az arab térségben zajló változások kapcsán – is több elismerést kapott a magyar diplomácia.

MN
2011. 06. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Médiatörvény. A parlament egyik első, komoly intézkedéscsomagja a médiarendszert érintette. Ennek részeként egyetlen szervezet, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság végzi a tartalmi és a technológiai szabályozást. Az Országos Rádió és Televízió Testület jogutódja a hatóság Médiatanácsa. Azzal, hogy a közmédiacégek tulajdonosi jogait gyakorló szervezetek a Közszolgálati Közalapítványba olvadtak be, közös felügyelet alá került a Magyar Televízió, a Magyar Rádió, a Duna TV és a Magyar Távirati Iroda. A törvényt kifogásoló magyarországi és külföldi balliberális politikusok nemzetközi botrányt szítottak Magyarország ellen, és mindent megtettek a jogszabály uniós elmarasztalásáért. Brüsszel csak kisebb, technikai jellegű pontosításokat kért.


Durva balliberális támadásokkal indult a magyar soros uniós elnökség idén január 1-jén. A médiatörvény kapcsán az Európai Parlament szocialista és liberális frakciói Martin Schulz és Guy Verhofstadt vezetésével, a magyar szocialista EP-frakcióval karöltve próbálták ellehetetleníteni, átpolitizálni a jobbközép magyar kormány uniós elnökségi programját. Ebben különösen aktív volt az európai zöldek társelnöke, Daniel Cohn-Bendit, aki bekiabálásaival próbálta megzavarni Orbán Viktor strasbourgi beszédét, amelyben a miniszterelnök ismertette a magyar elnökség várható programját.
Noha hasonló támadások érték a magyar kormányt az alkotmányozás folyamatával kapcsolatban is, június végének közeledtével látszik, hogy az elnökségi program szinte valamennyi területén sikerült előrelépést elérni. Különösen igaz ez a talán legfontosabbnak tekintett gazdasági kérdések terén. Megállapodásra jutottak a tagállamok az uniós gazdasági kormányzást, a pénzügyi stabilitást elősegítő, a lisszaboni szerződést is érintő úgynevezett hatos jogszabálycsomagról. Ezt kiegészítendő, a magyar elnökség mindent elkövetett azért is, hogy még a fél év vége előtt eredményesen záruljon az idén megkezdett uniós szemeszter, azaz a közös uniós célkitűzésekkel makrogazdasági és költségvetési politikájának összehangolása.
Hasonlóan jó úton halad a magyar elnökségi prioritásként kezelt uniós roma-keretstratégia is, amelyet – például a szintén kiemelt magyar ügyként kezelt, a regionális együttműködést segítő Duna-stratégiával együtt – a június 24-i Európai Tanács-ülésen elfogadhatnak a tagállamok vezetői. Horvátország csatlakozási tárgyalásainak sikeres lezárására is pont kerülhet még az elnökség végéig. A magyar elnökség több fejezetet is le tudott zárni Zágráb esetében, a várható céldátum pedig akár már a napokban megszülethet. A német sajtó nemrég már a 2013. január 1-jei dátumról cikkezett. Az elnökségnek a fél év elején elkészített program mellett több váratlan helyzettel is meg kellett birkóznia. Így volt ez az arab térségben lezajlott változások esetében is. Líbiában például nem kis eredményesség mellett a magyar konzulátus jár el hosszú hetek óta az EU nevében. A térségbe pedig többen, így Martonyi János külügyminiszter és Győri Enikő külügyi államtitkár is ellátogatott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.