Aki kiáll Hadzsics mellett

A szerb hatóságok biztosan nem védték Goran Hadzsicsot, mivel a jelenlegi szerb vezetők készek arra, hogy a NATO és az Európai Unió minden követelését teljesítsék – állítja Szlobodan Jarcsevics, a Krajinai Szerb Köztársaság volt külügyminisztere, aki lapunknak azt mondta, hogy a korabeli magyar vezetőket is „a vádlottak padjára kellene ültetni” Hágában.

Majláth Ronald
2011. 07. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Goran Hadzsics a szülőföldjéről, Nyugat-Szerémségből származó emberekkel barátkozott, a térség fővárosa Vukovár. Innen kerültek ki a munkatársai, a tanácsadói és a tisztjei is. Azokkal is barátkozott, akik önkéntesként jöttek Vukovárba Szerbiából vagy külföldről. Így kötött barátságot Zseljko Razsnatovics Arkannal, az önkéntesek parancsnokával. Őt kifejezetten tisztelte, és területeket is átengedett az önkénteseinek – mondta lapunknak Szlobodan Jarcsevics, aki az utolsó hágai szökevény elnökségének idején a Krajinai Szerb Köztársaság külügyeit vezette. Emellett Hadzsics teljes mértékben a valamikori jugoszláv és szerb elnök, Szlobodan Milosevics politikájára támaszkodott, és abban reménykedett, hogy Szerbia megvédi és valamilyen módon eléri, hogy Nyugat-Szerémség, Kelet-Szlavónia, valamint Baranya Szerbiával és Montenegróval egy államközösségben maradjon.
Jarcsevics elmondása szerint a háború idején a vukovári olajat és gázt Szerbiának a legalacsonyabb áron adták el, mezőgazdasági termékeket is szállítottak Szerbiába, emellett Hadzsicsnak magánüzletei is voltak a fakivitelből. Mindezt azokkal a barátaival bonyolította le, akik valaha Újvidéken vagy a Vajdaság más részein éltek. – Teljesen logikus, hogy ő ezekre az emberekre támaszkodott, és ők segítették éveken át, hogy elrejtőzzön a szerb nyomozó szervek elől – hangsúlyozta Jarcsevics.
Az egykori külügyminiszter utoljára 1996-ban, a háború után Belgrádban futott össze véletlenül Hadzsiccsal, aki elújságolta neki, hogy a Szerb Olajipari Vállalatnál fog dolgozni Újvidéken. Ezután már nem tartották a kapcsolatot, mivel Jarcsevics megírta, hogy 1995-ben a szerb vezetők elárulták a Krajinai Szerb Köztársaságot, ezért az események valamikori résztvevői kerülték a vele való találkozást.
Hadzsicsot jelenleg háborús és emberiesség ellen elkövetett bűnökkel vádolják, többek közt a Vukovár melletti Ovcara birtokon elkövetett vérfürdőért teszik felelőssé. – Ovcarán körülbelül kétszáz horvát katonát öltek meg. Ez így pontos. Azonban figyelembe kell venni azt is, hogy ezek hadifoglyok voltak – hangsúlyozza a soha el nem ismert állam külügyi vezetője, aki továbbra is fenntartja, hogy a szerbek sosem öltek meg horvát nőket és gyermekeket. Ily módon Hadzsicsot is ártatlannak tartja, aki semmiképpen nem bűnös a horvátországi háború kirobbantásáért. Elmondása szerint ugyanis Hadzsics és Milosevics csupán a nyugati tanácsokra hallgatott, most pedig a Nyugat a háború kirobbantásával és kiterjesztésével vádolja Hadzsicsot, aki épp ellenkezőleg, el akarta kerülni a háborút, illetve vissza akarta fogni.
Jarcsevics évekkel ezelőtt Szlobodan Milosevics mellett is tanúskodott, és nem tenné ezt ma másként egykorvolt kollégája esetében sem. – Nagyon szívesen lennék tanú Goran Hadzsics védelmében. Ha erre megkérnek, meg is fogom őt védeni. Ha a hágai Nemzetközi Törvényszék jogszerűen és igazságosan működik, Hadzsicsot a vád minden pontja alól felmentenék, és a vádlottak padjára azokat az amerikai, nyugat-európai és magyarországi elöljárókat ültetnék, akik jóváhagyták, hogy kelet-németországi fegyvereket szállítsanak a szlovéniai, horvátországi, bosznia-hercegovinai és koszovói szeparatistáknak – hangsúlyozza Jarcsevics.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.