Áldozatokat szed a brit sajtóbotrány

Gyűrűzik a brit sajtóbotrány. Hétfőn holtan találták otthonában Sean Hoare újságírót, a News of the World volt munkatársát, aki elsőnek hívta fel a figyelmet arra, hogy az akkori főszerkesztő, Andy Caulson vezetése idején a lap újságírói törvénytelenül hallgattak le telefonbeszélgetéseket. A Murdoch-birodalom két vezetője tegnap elnézést kért, a meghallgatást incidens zavarta meg.

MTI
2011. 07. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Anegyvenhét éves újságíró váratlan halálára egyelőre nincs magyarázat, a rendőrség jelenleg nem gyanakszik gyilkosságra, viszont az öngyilkosság lehetőségét nem zárják ki. Sean Hoare nem szerepelt a parlamenti, illetve bírósági kihallgatásokra beidézettek között, de valószínű, hogy később fontos tanú lehetett volna. Hoare annak idején azt állította, Andy Caulson személy szerint őt is utasította telefonbeszélgetések lehallgatására, de Caulson ezt tagadta.
Hétfőn lemondott a Scotland Yard két legmagasabb rangú tisztje, Paul Stephenson főkapitány és első helyettese, John Yates, mert úgy érezték, hogy helyzetük tarthatatlanná vált a sajtóbotrány kapcsán a rendőrséggel szemben elhangzott korrupciós vádak miatt. Boris Johnson, Nagy-London konzervatív polgármestere sajtóértekezleten hangsúlyozta, hogy nem ő szorgalmazta Stephenson és Yates lemondását.
Elnézést kért kedden a telefonlehallgatási esetekért a Murdoch-sajtóbirodalom két vezetője. A nyolcvan esztendős Rupert Murdoch, a vállalkozás globális cégeit összefogó News Corporation első embere és fia, James Murdoch – a brit lapkiadó érdekeltség, a News International elnöke – a londoni parlament médiabizottságának meghallgatásán jelent meg. Mindkettőjüket külön idézéssel kellett behívni, mert a testület korábbi megjelenési felkérésének nem tettek eleget. James Murdoch a kedd délutáni meghallgatás elején nyilatkozatot akart felolvasni, ezt azonban a bizottság elnöke nem engedélyezte. Az ifjabbik Murdoch ezután közölte: megköveti az illegális mobiltelefon-lehallgatások áldozatait és családtagjaikat. A meghallgatás utolsó perceiben a hallgatóság egyik tagja megpróbálta valamilyen fehér habszerű anyaggal leönteni az idősebbik Murdochot.
David Cameron miniszterelnök a sajtóbotrány újabb fejleményei miatt megszakította dél-afrikai látogatását, és tegnap hazatért. Theresa May belügyminiszter hasonlóképpen lemondta részvételét egy értekezleten a nemzetközi terrorizmus témájáról. A hétvége alatt lefolytatott felmérések arra mutatnak, hogy bár a koalíciós pártok népszerűsége csökkent, a Munkáspárt nem tört előre, és Ed Miliband, az ellenzék vezetője eddig nem tudott hasznot húzni a kormány, és kivált Cameron kellemetlenné vált helyzetéből. Politikai megfigyelők között általános az az észrevétel, hogy a közvélemény már régóta bizalmatlan mind a politikusokkal, mind a médiával szemben, ezért a News of the World körüli botrány és az, hogy a konzervatív és munkáspárti vezetők mennyire közel álltak a Murdoch-féle médiabirodalomhoz – például most derült ki, hogy múlt októberben, David Cameron 43. születésnapján a meghívott vendégek között volt Rebekah Brooks is – nem rázta meg különösebben. Az embereket sokkal jobban aggasztja a gazdasági helyzet, az energiaárak tetemes növekedése, az egyetemi tandíjak többszöröződése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.