Családi tragédia Valkón

Nem ismeretes egyelőre a tegnapi valkói hármas gyilkosság indítéka, az elkövető, a korábban pszichiátrián is kezelt V. István önmagát is megölte a történtek után. A rendőrség a rokonok, ismerősök vallomásaiból igyekszik felderíteni a tragédia hátterét.

Csibra Tibor
2011. 07. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megölte anyját, nagyanyját, barátnőjét, majd magával is végzett tegnap egy fiatalember a Pest megyei Valkón. A huszonnyolc éves V. István huzamosabb ideje pszichiátriai kezelés alatt állt, gyógyszereket szedett, emellett rendszeresen fogyasztott kábítószert és alkoholt is. A lapzártánkig beszerezhető adatok szerint a tettes egy késsel halálra szurkálta áldozatait a Dányi úton álló családi házban, majd ugyanezzel az eszközzel saját torkát is elvágta. A rendőrség tegnap még nem szolgált részletekkel arról, hogy mi lehetett a gyilkosságok, illetve az öngyilkosság indítéka. Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője lapunknak a helyszínen elmondta, hogy V. István délelőtt tíz óra körül támadt családjára. Értesüléseink szerint barátnőjével, a huszonkét éves P. Hajnalkával a fürdőben, 67 esztendős nagyanyjával a konyhában végzett az ámokfutó. Negyvenöt éves édesanyja eközben vásárolni volt a közeli üzletben, s a mészárlásra ért haza. Megpróbált elmenekülni dühöngő fia elől, de az utolérte a kiskapuban, s ott őt is halálra szurkálta. Utóbbi gyilkosságot látták a szemközti szomszédok, ők értesítették a mentőket, de beavatkozni nem mertek a történtekbe.
*
A gödöllői rendőröket a mentők értesítették, miután útnak indultak Valkóra, de a tragédia helyszínén már egyik áldozaton sem tudtak segíteni.
A hatóság kordonnal zárta el a Dányi út egy részét, a bűnügyi helyszínelők még hajnalban is dolgoztak a településen, miközben a gödöllői rendőrkapitányságon a nyomozók megkezdték a tanúk, ismerősök, családtagok meghallgatását. Az adatgyűjtés valószínűleg napokig-hetekig is eltarthat, ezért a vallomások tartalmáról tegnap még nem szolgált részletekkel a rendőrség. Vélhetőleg ezekből rajzolódhat majd ki a családi dráma háttere, illetve az, hogy V. Istvánt mi késztethette tette elkövetésére. Tegnap a délutáni órákra a helyszínelők a kapuban csak az elhunyt édesanya halottszemléjével végeztek, ezután kezdtek neki a többi áldozat és az ámokfutó vizsgálatának. Lapunk kérdésére Beluzsárné Belicza Andrea a rendelkezésre álló adatok alapján kizárta, hogy a vérengzésnek másik elkövetője is lett volna.
A tragédia körzetében a Dányi út és a Béke utca kereszteződéséhez közel vegyesen élnek egymás mellett magyarok és cigányok Valkón, a lakók láthatóan nem tehetősek, de nem lehet látni putrikat, a porták rendezettek. V. István nem volt roma, de a környéken mindenkinek van beceneve, őt Tüzesként ismerték a településen. Egykori osztálytársa lapunknak elmondta, hogy a tettes már gyermekként is agresszívnak számított, szülei alkoholisták voltak, majd el is váltak. A fiatalembert évek óta pszichiátrián kezelték, és folyamatosan öt-hatféle gyógyszert szedett. Ehhez napi szinten fogyasztott marihuánát és az alkoholt sem vetette meg. Tartott V. Istvántól az egyik áldozat, a 22 éves P. Hajnalka barátnője is. Mint lapunknak elmondta, nagyon jó szomszédságban voltak P.-ékkel, naponta többször átjártak egymáshoz. Az aszszony megerősítette a helybeliek információit, amelyek szerint a P. család nemrég eladta a takaros portát, mert úgy döntöttek, Írországba költöznek, és ott élnek tovább. Az apa és fia nemrég már el is hagyta hazánkat, P. Hajnalka és anyja a jövő héten követték volna hozzátartozóikat. P. Hajnalka két hónapja kezdett járni V. Istvánnal, és az említett barátnő beszámolója szerint a férfi nem tudta elfogadni, hogy a lány családjával egy másik országban akar letelepedni, s többször is öngyilkossággal fenyegetőzött, ha párja elhagyja. A szomszédok úgy emlékeztek az utóbbi napokra, V. István olyan kijelentéseket is tett, hogy többekkel végezni akar. Az elkövetőt már többször elmarasztalták a bíróságok, legutóbb nem jogerősen másfél év börtönt kapott betörésért és lopásért. Alkoholista szülei gyermekkorában elhanyagolták, gyakorlatilag nagyanyja nevelte fel, de az idős aszszonyt sem kímélte, a szomszédok szerint rendszeresen megverte.
A helyiek szerint V. István komoly tartozásokat is felhalmozott az utóbbi időkben, bár azt nem tudták elmondani, hogy a férfi mire kért kölcsönöket. A környék lakói közül többen úgy vélik, hogy V. István nem tudta elviselni barátnője távozási szándékát, s ez összeadódott mentális problémáival, bár ez még mindig nem magyarázat arra, hogy miért végzett anyjával és nagyanyjával is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.